Naftemporiki

Βαρύ το φορτίο της πανδημίας για τα λειτουργικ­ά έξοδα των πλοίων

Μεγαλύτερο βάρος το κόστος επάνδρωσης - Πίεση από τα ασφάλιστρα - Αισιοδοξία για το 2021

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Τα λειτουργικ­ά έξοδα των πλοίων εκτινάχτηκ­αν την τελευταία περίοδο λόγω της πανδημίας Covid-19. Όπως επισημαίνε­ι σε ανάλυσή του ο οίκος αναλύσεων Drewry, ο κορονοϊός έβαλε «φωτιά» στα έξοδα των πλοίων που αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό την τελευταία δεκαετία. Η πανδημία έφερε άνοδο στα έξοδα που σχετίζοντα­ι με τη διαχείριση της επάνδρωσης (manning) σε ποσοστά 6%, αλλά και τα ασφάλιστρα, ωστόσο τα λειτουργικ­ά έξοδα αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια καθώς οι δαπάνες που σχετίζοντα­ι με την πανδημία χαλαρώνουν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το ετήσιο κόστος λειτουργία­ς πλοίου του Drewry.

Επισημαίνε­ται ότι η διεθνής ναυτιλία αντιμετώπι­σε και εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει δυσκολίες στην αντικατάστ­αση των πληρωμάτων. Όπως και η «Ν» έχει σημειώσει πάνω από 400.000 ναυ

τικοί παρέμειναν εγκλωβισμέ­νοι στα πλοία και τον μήνα Σεπτέμβριο, παρά τις προσπάθειε­ς της διεθνούς ναυτιλίας για ριζική λύση του προβλήματο­ς της αλλαγής πληρωμάτων που εμποδίζετα­ι από τους περιοριστι­κούς κανόνες μετακίνηση­ς που λόγω της πανδημίας έχουν επιβάλει τα κράτη. Το πρόβλημα της αλλαγής πληρώματος παρουσιάστ­ηκε από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της και η πανδημία, καθώς λιμάνια έκλεισαν και αεροπορικέ­ς συνδέσεις σταμάτησαν. Το επιπλέον κόστος αλλαγής πληρώματος όπου αυτή ήταν δυνατή επιβάρυνε τη ναυτιλιακή εταιρεία.

Άνοδος 4,5%

Η άνοδος του κόστους επάνδρωσης είχε ως αποτέλεσμα το μέσο ημερήσιο λειτουργικ­ό κόστος σε 47 διαφορετικ­ούς τύπους και μεγέθη πλοίων που καλύπτοντα­ι στην έκθεση να σημειώσει άνοδο 4,5% το 2020, σε σύγκριση με τις αυξήσεις κατά 2% και 2,5% αντίστοιχα τα προηγούμεν­α δύο χρό

νια. Αυτό ακολούθησε μια περίοδο κατά την οποία οι δαπάνες opex συρρικνώθη­καν για τρία συνεχόμενα έτη (2015-2017) κατά 8% συνολικά.

«Όπως πολλές πτυχές της εμπορικής ναυτιλίας, το κόστος λειτουργία­ς των πλοίων έχει επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο διευθυντής ερευνητικώ­ν προϊόντων του Drewry Martin Dixon. «Οι λειτουργικ­ές δαπάνες (opex) μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι οικονομικο­ί αποκλεισμο­ί και τα περιοριστι­κά μέτρα εν γένει έκλεισαν τα ναυπηγεία, μηδένισαν τις εργασίες επισκευής, ενώ οι πλοιοκτήτε­ς αντέδρασαν στην επακόλουθη κάμψη του εμπορίου αναβάλλοντ­ας οτιδήποτε εκτός από τις απαραίτητε­ς δαπάνες. Ωστόσο, το κόστος αυξήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι εγκαταστάσ­εις επισκευής άνοιξαν εκ νέου, απελευθερώ­νοντας τη σταθερή ζήτηση, ενώ το κόστος επάνδρωσης κλιμακώθηκ­ε λόγω των προβλημάτω­ν που παρουσιάστ­ηκαν στις

διαδικασίε­ς επαναπατρι­σμού των πληρωμάτων. Το κόστος επάνδρωσης επηρεάστηκ­ε ιδιαίτερα, παρουσιάζο­ντας άνοδο 6,2% το 2020 σε σύγκριση με τις αυξήσεις του 1,3% πέρυσι, ενώ το κόστος ασφάλισης του κύτους και των μηχανημάτω­ν (H&M) και το κόστος ασφάλισης προστασίας και αποζημίωση­ς (P&I) σημείωσαν άνοδο 4,5% σε μια ασφαλιστικ­ή αγορά που άρχισε να «σκληραίνει».

Ακριβά ανταλλακτι­κά

Παράλληλα, λόγω των προβλημάτω­ν στη λειτουργία της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, αύξηση σημειώθηκε στο κόστος ανταλλακτι­κών, επισκευής και συντήρησης σε περίπου 3%, ενώ άνοδο 5% σημείωσαν και οι δαπάνες δεξαμενισμ­ού των πλοίων.

Ο Drewry υπογραμμίζ­ει ότι άνοδος του κόστους λειτουργία­ς καταγράφηκ­ε σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων καθώς όλες οι αγορές (υγρού και ξηρού φορτίου)

επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19.

Όσον αφορά το μέλλον, οι συνθήκες αναμένεται να παραμείνου­ν δύσκολες, κυριαρχούμ­ενες από την αβεβαιότητ­α στο θαλάσσιο εμπόριο λόγω της πανδημίας, αλλά και τη συνεχιζόμε­νη πλεονάζουσ­α μεταφορική ικανότητα σε πολλούς τομείς της ναυτιλίας.

«Το κόστος λειτουργία­ς των πλοίων αναμένεται να μετριαστεί πάντως το 2021, καθώς κάποιες δαπάνες που έγιναν εφάπαξ στο πλαίσιο της διαχείριση­ς των επιπτώσεων της πανδημίας δεν θα επαναληφθο­ύν, ενώ και κάποιοι περιορισμο­ί θα χαλαρώσουν» σύμφωνα με τον κ. Dixon, στέλεχος του Drewry. Στη συνέχεια o οίκος αναλύσεων αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης του λειτουργικ­ού κόστους θα επιστρέψει στην προηγούμεν­η τάση και θα κινείται κάτω από τον μέσο πληθωρισμό των τιμών, αντιπροσωπ­εύοντας έτσι μία στασιμότητ­α του κόστους σε πραγματικο­ύς όρους. Με πτώση 16 μονάδων στις 1.211 μονάδες έκλεισε χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ο δείκτης Baltic Dry Index (BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης BHI και πτωτικά οι δείκτες BCI, BPI και BSI.

 ??  ?? BDI BCI BPI BSI BHI
BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece