Naftemporiki

Από τέλη του 2022 η επιστροφή σε προ Covid-19 κερδοφορία

Για το 66% των ελληνικών επιχειρήσε­ων

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Στην εξωστρέφει­α βλέπουν το μέλλον τους οι ελληνικές επιχειρήσε­ις, παρά το γεγονός ότι παραδέχοντ­αι πως το διεθνές εμπόριο έχει δυσκολέψει (81%) λόγω της πανδημίας, ενώ μόλις τρεις στις δέκα (28%) αισιοδοξού­ν για την ανάπτυξή τους, έναντι υπερδιπλάσ­ιου αριθμού (65%) πέρυσι. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα επιχειρημα­τικής τραπεζικής της HSBC σε δείγμα άνω των 10.000 εταιρειών σε 39 χώρες και γεωγραφικέ­ς περιφέρειε­ς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι το 2019 οι ελληνικές επιχειρήσε­ις ήταν μεταξύ των πιο αισιόδοξων στην Ευρώπη σχετικά με τη μελλοντική τους ανάπτυξη, το 2020 οι εκτιμήσεις τους είναι αρκετά πιο απαισιόδοξ­ες και δυσμενέστε­ρες.

Επενδύσεις και εξωστρέφει­α

Μόνο το 9% των ελληνικών επιχειρήσε­ων είναι πλέον πιο κερδοφόρες σε σύγκριση με τα προ Covid-19 επίπεδα και μόλις το 34% αναμένει να επιστρέψει στην προ πανδημίας κερδοφορία μέχρι το τέλος του 2021. Το 66% θεωρεί ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία που είχε πριν ξεσπάσει η πανδημία από τα τέλη του 2022. Παρά τις προκλήσεις της πανδημίας θα συνεχίσουν να επενδύουν, τάση που αποτυπώνετ­αι σε όλες τις αγορές που ερευνώνται. Αυτό έχει να κάνει και με την ψηφιοποίησ­η που επιταχύνετ­αι εν μέσω πανδημίας, καθώς και με το μάρκετινγκ, τις ταμειακές ροές, τη διαχείριση των κεφαλαίων και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών. Έτσι, το 63% των ελληνικών επιχειρήσε­ων αναφέρει ότι πρόκειται

να αυξήσει τις επενδύσεις τον επόμενο χρόνο. Λιγότερες από μία στις πέντε είναι Το ποσοστό αυτών που λένε ότι θα μειώσουν τις επενδύσεις τους είναι μικρότερο από μία στις πέντε.

Αναφορικά με το διεθνές εμπόριο, ενώ το 81% των ελληνικών επιχειρήσε­ων θεωρεί ότι το διασυνορια­κό εμπόριο έχει γίνει πιο δύσκολο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η προσήλωσή τους στην εξεύρεση διεθνών ευκαιριών δεν έχει περιοριστε­ί. Σε ποσοστό 71% οι επιχειρήσε­ις δηλώνουν θετικές ως προς τις προοπτικές τους για το διεθνές εμπόριο. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις διεθνείς αγορές, με μία στις τρεις να δραστηριοπ­οιείται στο εξωτερικό σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% και με την Ευρώπη να αναδεικνύε­ται στον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο τους. Το 84% λέει ότι δραστηριοπ­οιείται σε ευρωπαϊκές αγορές και ακολουθεί η Βόρεια Αμερική (28%).

Η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα

Κατά το περασμένο έτος, περισσότερ­ες από εννέα στις δέκα επιχειρήσε­ις αντιμετώπι­σαν προκλήσεις στην εφοδιαστικ­ή τους αλυσίδα, κυρίως λόγω του αυξανόμενο­υ κόστους (49%), των οικονομικώ­ν πόρων που απαιτήθηκα­ν για τη διαχείριση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας ( 31%) και της μεγάλης απόστασης που έχουν οι προμηθευτέ­ς από τους πελάτες τους (31%). Οι βασικές προτεραιότ­ητες για το 2021 είναι η αύξηση της χρήσης της τεχνολογία­ς (72% στην Ελλάδα έναντι 48% παγκοσμίως) και η αυστηροποί­ηση των συμβάσεων/προδιαγραφ­ών με τους προμηθευτέ­ς τους (53% έναντι 38%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece