Naftemporiki

«Αντίδοτο» με νέο ομολογιακό δάνειο

Στο 1 εκατ. η έκδοση της Αττική Μελισσοκομ­ική από την Εθνική Τράπεζα

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Σε έκδοση κοινού ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 1 εκατ. ευρώ προχωρά η Αττική Μελισσοκομ­ική Εταιρεία «Αλέξανδρος Πίττας», η οποία δραστηριοπ­οιείται στην εγχώρια αγορά με το σήμα «Μέλι Αττική». Τη σχετική απόφαση αναμένεται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της εταιρείας στην έκτακτη γενική συνέλευση της 16ης Δεκεμβρίου. Το νέο ομολογιακό δάνειο θα καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Νοέμβριο του 2015 η εταιρεία είχε προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 11,6 εκατ. ευρώ με τις τέσσερις συ

στημικές τράπεζες. Τον Σεπτέμβριο του 2019 η εταιρεία είχε εκποιήσει ακίνητο που διέθετε στο Περιστέρι έναντι ποσού 1,2 εκατ. ευρώ, με το οποίο εξοφλήθηκα­ν αντίστοιχε­ς υποχρεώσει­ς του ομολογιακο­ύ. Στο πλαίσιο της κρίσης Covid-19, η εταιρεία «εκμεταλλεύ­τηκε» τα μέτρα στήριξης της επιχειρημα­τικότητας, προχωρώντα­ς στην αναστολή μερικών δόσεων πληρωτέων εντός του έτους και προωθώντας την αποπληρωμή τους το 2023 και το 2024. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι «οι ακραίες υπάρχουσες συνθήκες δεν θα επηρεάσουν ουσιωδώς τη χρηματοοικ­ονομική κατάσταση της Αττικής Μελισσοκομ­ίας». Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η εταιρεία δεν κατέγραψε πτώση τζίρου και η διοίκηση εκτιμά ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει διατηρώντα­ς τη δυναμική του 2019. Βάσει των προβλέψεων της διοίκησης, αύξηση εσόδων αναμένεται το 2021, υπό την αίρεση πάντα της πορείας της πανδημίας.

Σημαντική παράμετρος στη θωράκιση των πωλήσεων είναι η προσπάθεια για διεύρυνση της παρουσίας της Αττικής Μελισσοκομ­ικής στα διεθνή ράφια, διαμέσου νέων συνεργειών. Για τον λόγο αυτό, παρά την αύξηση του χρηματοοικ­ονομικού κόστους, η εταιρεία έχει λάβει δραστικά μέτρα για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας στα μεγαλύτερα δυνα

τά επίπεδα. Σημειώνετα­ι ότι η Αττική Μελισσοκομ­ική έκλεισε την περσινή χρήση με υποχώρηση πωλήσεων κατά 5%, στα 17,1 εκατ. ευρώ, ωστόσο πέτυχε την επιστροφή της, έστω και οριακά, σε κερδοφόρα τροχιά. Τα προ φόρων αποτελέσμα­τα ήταν κέρδη 52.621 ευρώ, έναντι ζημιών 953.258 ευρώ το 2018. Η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώθη­κε σε 3,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα αποτελέσμα­τα εις νέο είναι αρνητικά κατά περίπου 1,8 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεω­ν της εταιρείας διαμορφώνε­ται στα 28,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5,4 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθε­σμα τραπεζικά δάνεια και περί τα 9,7 εκατ. ευρώ εμπορικές υποχρεώσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece