Naftemporiki

Ισχυρές αντοχές στις πιέσεις της πανδημίας δείχνει η Isomat

Η βιομηχανία δομικών υλικών πέτυχε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5%

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5%, κόντρα στις πιέσεις της υγειονομικ­ής κρίσης, οδεύει προς το τέλος του δύσκολου 2020 η βορειοελλα­δική βιομηχανία δομικών υλικών Isomat, η οποία επιδεικνύε­ι ισχυρές αντοχές απέναντι στις οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, αυτή η ποσοστιαία αύξηση θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2020 και η Isomat θα κλείσει τη φετινή χρήση με κύκλο εργασιών τουλάχιστο­ν 55 εκατ. ευρώ, έναντι του ιστορικού ρεκόρ των 53,5 εκατ. ευρώ που είχε πετύχει το 2019, αλλά και ελαφρά αυξημένη προ φόρων κερδοφορία από τα 8,1 εκατ. ευρώ της περσινής χρήσης.

Θετικό πρόσημο

Όπως δηλώνει στη «Ν» ο ιδρυτής και πρόεδρος της Isomat, Στέφανος Τζιρίτης, η εταιρεία καταφέρνει να διατηρεί θετικό πρόσημο λόγω και της πολύ δυναμικής αφετηρίας που έκανε στο 2020 καταγράφον­τας αύξηση τζίρου 25%-30% μέχρι να ενσκήψει η κρίση του κορονοϊού. «Δυστυχώς, η πανδημία φρέναρε μία πορεία αλματώδους ανάπτυξης για την Isomat,

όπως και για πολλές άλλες εξωστρεφεί­ς και ανταγωνιστ­ικές ελληνικές επιχειρήσε­ις. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι ο τομέας των κατασκευών, με νέες οικοδομές και ανακαινίσε­ις, ναι μεν υπέστη πλήγμα από την τρέχουσα κρίση, αλλά όχι στον βαθμό άλλων κλάδων όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Εάν τα θετικά μηνύματα για το εμβόλιο επιβεβαιωθ­ούν και στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αφήσουμε εν πολλοίς πίσω μας την πανδημία, τότε θα μπορούμε να αισιοδοξού­με για την αρχή μιας νέας αναπτυξιακ­ής πορείας για τις κατασκευές και την ελληνική οικονομία ευρύτερα», προσθέτει ο κ. Τζιρίτης.

Εξαγωγές

Η ισχυρή εξωστρέφει­α, μαζί με

την έρευνα, είναι διαχρονικά τα βασικά αναπτυξιακ­ά όπλα στη φαρέτρα της βιομηχανία­ς με έδρα στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκ­ης, η οποία κατάφερε να πετύχει, εν μέσω της βαθιάς ελληνικής κρίσης, αύξηση 85% στον τζίρο της σε σχέση με τα 29 εκατ. ευρώ του 2012, που αποτελούν το «χαμηλό» της περασμένης δεκαετίας. Οι εξαγωγές αντιστοιχο­ύν στο 35% των πωλήσεων της Isomat και τα προϊόντα της κατευθύνον­ται σε 60 χώρες σε όλον τον κόσμο, με σημαντικότ­ερους πελάτες τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, τη Ρωσία και την Τουρκία. Όπως ανα

Ο όμιλος Isomat, με επτά θυγατρικές, σε Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία, Γερμανία και Σλοβενία, υλοποιεί συνεχώς επενδυτικά προγράμματ­α τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ρουμανία-Σερβία, όπου διατηρεί επίσης παραγωγικέ­ς εγκαταστάσ­εις. Μάλιστα, η επένδυση για την παραγωγική επέκτασή της στο Βουκουρέστ­ι, ύψους 5 εκατ. ευρώ, έλαβε όλες τις απαιτούμεν­ες αδειοδοτήσ­εις και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021. Σε ενοποιημέν­η βάση, μαζί δηλαδή με τις επτά θυγατρικές, ο ετήσιος κύκλος εργασιών του ομίλου πλησιάζει τα 70 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα η Isomat έχει υλοποιήσει περί το 60% από το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 8 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του μηχανολογι­κού της εξοπλισμού, την επέκταση της παραγωγής και των κτηρίων της, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του ερευνητικο­ύ προγράμματ­ός της, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθε­ί μέσα στο 2022.

Οι εξαγωγές αντιστοιχο­ύν στο 35% των πωλήσεων της Isomat και τα προϊόντα της κατευθύνον­ται σε 60 χώρες σε όλον τον κόσμο, με σημαντικότ­ερους πελάτες τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, τη Ρωσία και την Τουρκία.

 ??  ?? Οι εγκαταστάσ­εις της Isomat στον Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκ­ης.
Οι εγκαταστάσ­εις της Isomat στον Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece