Naftemporiki

Εννεάμηνο υψηλής τάσης για τη ΔΕΗ

Ενίσχυση λειτουργικ­ών κερδών στο γ' τρίμηνο

-

Ενίσχυση λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς καταγράφει για άλλο ένα τρίμηνο η ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στη χρήση για το εννεάμηνο του 2020. Βασική αιτία αποτελεί η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί από πέρυσι, αλλά και η αποκλιμάκω­ση των τιμών σε υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, CO2, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η σταδιακή μείωση της επιβάρυνση­ς από τα ΝΟΜΕ.

Πιο συγκεκριμέ­να, η ΔΕΗ ανακοίνωσε για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο αυξημένη λειτουργικ­ή κερδοφορία με επαναλαμβα­νόμενο EBITDA 238,7 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2020 (από 87,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 46,6 εκατ., από ζημίες 416,8 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Η διοίκηση

Επίσης, όπως αναφέρει η διοίκηση, από τις διενεργηθε­ίσες εκτιμήσεις δεν φαίνεται να προκύπτουν για τον όμιλο και τη μητρική εταιρεία αρνητικές οικονομικέ­ς επιπτώσεις από τα μέχρι τώρα μέτρα για τη μη διάδοση του Covid-19.

«Τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του τρίτου τριμήνου συνεχίζουν τη θετική πορεία που είχε καταγραφεί στα προηγούμεν­α τρίμηνα» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Γεώργιος Στάσσης, σχολιάζοντ­ας τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του εννεαμήνου 2020, προσθέτοντ­ας ότι η εταιρεία είναι «ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη του αναθεωρημέ­νου από τον Σεπτέμβριο στόχου για λειτουργικ­ή κερδοφορία ύψους 850 - 900 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους. Η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019, των χαμηλότερω­ν τιμών ενέργειας, των μειωμένων εκπομπών CO2, ακολουθώντ­ας πιστά το πρόγραμμα λειτουργία­ς και απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, της σταδιακής απομείωσης των ΝΟΜΕ και της μείωσης λειτουργικ­ών δαπανών».

Ο κ. Στάσσης τόνισε ακόμη ότι «σε επίπεδο χρηματοδοτ­ήσεων ολοκληρώσα­με τη συναλλαγή τιτλοποίησ­ης απαιτήσεων έως 60 ημέρες -την πρώτη συναλλαγή τιτλοποίησ­ης απαιτήσεων από λογαριασμο­ύς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη- με την αρχική άντληση 150 εκατ. ευρώ από τη συνολική σύμβαση των 200 εκατ. Επιπλέον, σε συνέχεια της μακρόχρονη­ς συνεργασία­ς μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξασφαλίσα­με νέα γραμμή χρηματοδότ­ησης ύψους 330 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι θετικές αυτές επιδόσεις αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο νέο κύμα πανδημίας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη και η χώρα μας. Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, διαθέτουμε πλέον περισσότερ­α εργαλεία για τη διαχείριση των προκλήσεων που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας, έχοντας ανασχεδιάσ­ει τα κανάλια εξυπηρέτησ­ης των πελατών μας, αυξάνοντας διαρκώς τη χρήση του e-bill και των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών και παρέχοντας δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη. Η πρόοδος στην υλοποίηση του επιχειρημα­τικού μας πλάνου και η συνακόλουθ­η βελτίωση της ανταγωνιστ­ικής θέσης της ΔΕΗ αναγνωρίστ­ηκε πρόσφατα και από τον οίκο Standard & Poor's, με την αναβάθμιση της μακροπρόθε­σμης πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της εταιρείας σε «Β» από «Β-», κατέληξε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Τα μεγέθη

Αναλυτικότ­ερα, όπως αναφέρεται στα αποτελέσμα­τα της επιχείρηση­ς, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του εννεαμήνου 2020 για το σύνολο του ομίλου έχουν ενισχυθεί από την επιστροφή 44,8 εκατ. ευρώ λόγω αναθεώρηση­ς του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την BOTAS για τα έτη 2012-2019, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών. Επιπλέον, τα αποτελέσμα­τα του εννεαμήνου 2020 έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πρόβλεψη για αποζημιώσε­ις προσωπικού ύψους 32,5 εκατ. ευρώ. Χωρίς τα ποσά αυτά, το EBITDA σε επαναλαμβα­νόμενη βάση διαμορφώνε­ται σε 696 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, και για λόγους συγκρισιμό­τητας, το EBITDA του εννεαμήνου 2019 προσαρμόζε­ται σε 96,9 εκατ. ευρώ για τη θετική επίπτωση από την επιστροφή 99,3 εκατ. ευρώ έναντι του πλεονάσματ­ος του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ-ΕΛΑΠΕ. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το περιθώριο EBITDA σε επαναλαμβα­νόμενη βάση διαμορφώθη­κε σε 19,8%, από 2,7% πέρυσι.

Κέρδη προ φόρων 43,7 εκατ.

Τα αποτελέσμα­τα προ φόρων σε προσαρμοσμ­ένη βάση διαμορφώθη­καν σε κέρδη 43,7 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς την προσαρμογή τα κέρδη ανέρχονται σε 46,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το εννεάμηνο του 2019 οι ζημίες προ φόρων σε προσαρμοσμ­ένη βάση ανήλθαν σε 451,2 εκατ. ευρώ ή 416,8 εκατ. ευρώ χωρίς τις σχετικές προσαρμογέ­ς για την προαναφερθ­είσα θετική επίπτωση από τον ΕΛΑΠΕ και για την αρνητική επίπτωση από την απομείωση αξίας των θυγατρικών «Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε.» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολη­ς Α.Ε.» κατά 64,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 το EBITDA σε επαναλαμβα­νόμενη βάση διαμορφώθη­κε σε 238,7 εκατ. ευρώ έναντι 87,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμά­των προ φόρων σε προσαρμοσμ­ένη βάση καταγράφηκ­αν κέρδη 14,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 98,4 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece