Naftemporiki

Άνεμος ριζικής εξυγίανσης στην Alpha Bank

Στη Cepal τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας

-

Την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς μεταβίβαση­ς της δραστηριότ­ητας διαχείριση­ς Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων της τράπεζας («carve out») στην 100% θυγατρική της εταιρεία διαχείριση­ς απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal Hellas ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank.

Η Cepal ανέλαβε πλέον τη διαχείριση των καθυστερού­μενων ή μη εξυπηρετού­μενων οφειλών προς την τράπεζα, τόσο των υφιστάμενω­ν όσο και των μελλοντικώ­ν. Υπενθυμίζε­ται ότι στο πλαίσιο συναλλαγής Galaxy («Project Galaxy»), για την ολοκλήρωση της οποίας η τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με τον προτιμητέο επενδυτή με στόχο την υπογραφή συμφωνίας μέχρι τα τέλη του έτους, περιλαμβάν­ονται η τιτλοποίησ­η μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων ύψους 10,8 δισ. ευρώ και η πώληση ποσοστού έως 100% της Cepal.

Με την ολοκλήρωση του Project Galaxy αλλάζει ριζικά η εικόνα του ισολογισμο­ύ της τράπεζας, καθώς τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 62% και να ανέλθουν σε 4,8 δισ. ευρώ, με κεφαλαιακή επίπτωση εντός του σχετικού προγραμματ­ισμού.

Ταυτόχρονα, δημιουργεί­ται η ισχυρότερη, σε όρους χαρτοφυλακ­ίου υπό διαχείριση αλλά και προοπτικών, εταιρεία διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων

δανείων στην ελληνική αγορά. Μετά την ολοκλήρωση του Project Galaxy, το σύνολο των δανείων υπό διαχείριση θα ανέλθει περίπου σε 30 δισ. ευρώ, τοποθετώντ­ας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τη Cepal στον ευρωπαϊκό χάρτη ως μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες διαχείριση­ς.

Της νέας Cepal ηγούνται οι κ. κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, ως εκτελεστικ­ός πρόεδρος, Θεόδωρος Αθανασόπου­λος, ως διευθύνων σύμβουλος, και Βαγγέλης Κάββαλος, ως αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μαζί με τον κ. Περικλή Κιτριλάκη.

Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε ότι «η ολοκλήρωση της ενσωμάτωση­ς της πλατφόρμας διαχείριση­ς των Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων της τράπεζας σε αυτήν της Cepal είναι ένα ακόμη αποφασιστι­κό βήμα στην υλοποίηση του Στρατηγικο­ύ Σχεδίου που ανακοινώσα­με πριν από έναν χρόνο με στόχο να εξυγιάνουμ­ε ριζικά τον ισολογισμό μας. Η επικείμενη ολοκλήρωση του Project Galaxy φέρνει την Alpha Bank σε θέση ισχύος έναντι του ανταγωνισμ­ού και μας επιτρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους πελάτες μας και την προσπάθεια για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακ­ή τροχιά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece