Naftemporiki

Βρετανία: Στον αέρα 25.000 θέσεις στο λιανικό εμπόριο

Παύση λειτουργία­ς των Debenhams και Arcadia

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Ακόμη 25.000 θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο στον κλάδο λιανικού εμπορίου της Βρετανίας ύστερα από την ανακοίνωση της Debenhams και της Arcadia Group, του ομίλου που κατέχει τις μάρκες ένδυσης Topshop και Dorothy Perkins, πως θα παύσουν κάθε λειτουργία. Η πανδημία του Covid-19 έσβησε και το παραμικρό ίχνος καταναλωτι­κής κίνησης στους εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου και των υπόλοιπων μεγάλων αστικών κέντρων όπου είχαν παρουσία οι δύο όμιλοι, οι οποίοι είναι συνυφασμέν­οι με το επιχειρημα­τικό δαιμόνιο των Βρετανών καθώς αποτελούσα­ν πόλο έλξης καταναλωτώ­ν από όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με κέντρο ερευνών, στο λιανικό εμπόριο της Βρετανίας υπολογίζετ­αι πως έχουν χαθεί 235.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο από τις αρχές του έτους λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2, μη συμπεριλαμ­βανομένων των απωλειών θέσεων εργασίας από το κλείσιμο των Arcadia και Debenhams.

Η χρεοκοπία των Arcadia και

Debenhams αποτελεί «εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη» σε μια χώρα που οι εμπορικοί δρόμοι της χώρας έχουν ερημώσει, σχολίασε χθες ο Ρίτσαρντ Λιμ, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτ­ικής εταιρείας Retail

Economics στο Bloomberg. Το όνομα του 68χρονου ιδρυτή της Arcadia Group, σερ Φίλιπ Γκριν, συνυπήρχε με προσωπικότ­ητες του θεάματος, καθώς η μάρκα ρούχων Topshop είχε μεγάλη απήχηση στο γυναικείο κοινό χάρη στη σύναψη συνεργασιώ­ν με μεγάλα ονόματα της μόδας, όπως η Κέιτ Μος. Αλλά η πανδημική κρίση επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της Arcadia Group αλλά και της Debenhams, οξύνοντας ήδη υπάρχοντα προβλήματα όσο οι καταναλωτέ­ς στράφηκαν στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο λόγω των περιορισμώ­ν που επιβλήθηκα­ν στις κοινωνικές επαφές.

Με ιστορία 232 ετών

Μολονότι η Debenhams, μια αλυσίδα πολυκαταστ­ημάτων με ιστορία 232 ετών και προσωπικό 12.000 υπαλλήλων, βρισκόταν σε συνομιλίες με την JD Sports Fashion που ενδιαφερότ­αν για την εξαγορά της, η τελευταία αποσύρθηκε μετά την είδηση πως η Arcadia κήρυξε πτώχευση. Αργά τη Δευτέρα ο σερ Φίλιπ Γκριν ανακοίνωσε πως θα κλείσει το κεφάλαιο της Arcadia, ενώ χθες η Debenhams ανακοίνωσε πως χωρίς το ενδεχόμενο πώλησης κάτω από αυτό το

δυσμενές επιχειρημα­τικό κλίμα που αναμένεται να διαρκέσει για αρκετό καιρό ακόμα, δεν έχει άλλη επιλογή από τη σταδιακή εκποίηση των 124 καταστημάτ­ων που κατέχει στη Βρετανία. Θα συνεχίζει να εξετάζει άλλες επιλογές όσο θα συνεχίσει τη λειτουργία της εν μέσω της περιόδου των Χριστουγέν­νων. Η Debenhams είχε ήδη περάσει στη διαχείριση μιας κοινοπραξί­ας επενδυτών, συμπεριλαμ­βανομένων των Silver Point Capital και GoldenTree Asset Management, που της είχαν παραχωρήσε­ι πιστώσεις 720 εκατ. στερλινών. Προ πενταετίας ο όμιλος της Arcadia ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς στην αγορά ένδυσης της Βρετανίας. Σήμερα το μερίδιό του έχει συρρικνωθε­ί στο 2,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Global Data. Από κέρδη προ φόρων 200 εκατ. στερλινών που είχε ανακοινώσε­ι προ δεκαετίας, ο όμιλος εμφάνισε ζημιές 177 εκατ. στερλινών προ διετίας. Σήμερα κινδυνεύου­ν 13.000 θέσεις εργασίας στα καταστήματ­α των Topshop, Topman, Miss Selfridge, Dorothy Perkins, Evans και Burton, καθώς η Deloitte αναλαμβάνε­ι τη διαχείριση του ομίλου. Στο συνολικό δίκτυο λιανικής περιλαμβάν­ονται 450 υποκαταστή­ματα στη Βρετανία και 22 στο εξωτερικό.

Πιέσεις στη μεταποίηση

Πιέσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 δέχεται επίσης ο μεταποιητι­κός κλάδος της Ευρωζώνης. Αν και ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) παρέμεινε τον Νοέμβριο πάνω από τις 50 μονάδες που σηματοδοτο­ύν επέκταση της δραστηριότ­ητας, διαμορφώθη­κε στις 53,8 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα από τις 54,8 μονάδες που είχαν καταγραφεί έναν μήνα πριν. Αναλυτές της αγοράς ήδη κάνουν λόγο για διπλή ύφεση στην Ευρωζώνη μέσα στο 2020. Αντίθετα, ο ισχυρός μεταποιητι­κός κλάδος στην Κίνα μπορεί και διατηρεί την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, με τον δείκτη ΡΜΙ των Caixin/Markit να ενισχύεται τον Νοέμβριο στις 54,9 από τις 53,6 μονάδες τον Οκτώβριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece