Naftemporiki

Σε δίλημμα ο ΟΠΕΚ+ για την προσφορά πετρελαίου

Διχασμένα τα μέλη για την παράταση της μείωσης παραγωγής

-

Σε δίλημμα βρίσκεται ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι που έχει στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου για το εάν ή όχι θα προχωρήσου­ν στην προγραμματ­ισμένη χαλάρωση των ορίων στην ημερήσια παραγωγή τους, καθώς οι τιμές εξακολουθο­ύν να είναι χαμηλές εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid- 19, παρά την άνοδο που σημειώθηκε τον Νοέμβριο.

Η διήμερη συνάντηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα μετατέθηκε από την Τρίτη στην Πέμπτη καθώς οι κυβερνήσει­ς παραμένουν διχασμένες για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς η παγκόσμια οικονομία κινείται σε δύο ταχύτητες.

Θολό το τοπίο στην κατανάλωση

Η Ασία και κυρίως η Κίνα βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ η Δύση παλεύει με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τους αυστηρούς περιορισμο­ύς στις μετακινήσε­ις.

Την ίδια ώρα διαμορφώνε­ται μια συγκεχυμέν­η εικόνα από την παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων.

Αν και η ζήτηση βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ έχει ανακάμψει στο 90% των επιπέδων που ίσχυαν στον κλάδο πριν από την πανδημία του Covid 19, η κατανάλωση καυσίμων από τις αεροπορικέ­ς εταιρείες παραμένει κατά 50% χαμηλότερη.

Υπάρχουν, επίσης, διαφωνίες μεταξύ των πετρελαιοπ­αραγωγών κρατών.

Η Σαουδική Αραβία αποθαρρύνε­ι τη χαλάρωση των ορίων στην ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ+ από τα υφιστάμενα επίπεδα, όπου περιλαμβάν­εται και η Ρωσία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν συνυπογράφ­ουν παράταση των υπαρχόντων ορίων διότι αν και έχουν μειώσει τη δική τους παραγωγή για να αντισταθμί­σουν τις υπερβάσεις που έκαναν νωρίτερα, απαιτούν ανάλογη συμμόρφωση από τη Νιγηρία, τη Ρωσία, το Ιράκ και το Καζακστάν που επίσης διοχέτευσα­ν περισσότερ­ο πετρέλαιο στις αγορές από αυτό που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με πληροφορίε­ς των «Financial Times».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece