Naftemporiki

Crash test για τις αντοχές των συστημάτων logistics

Οι φόβοι για άτακτο Brexit, η κίνηση των Χριστουγέν­νων και η πανδημία πιέζουν την αγορά

-

Hπερίοδος των Χριστουγέν­νων, η ανασφάλεια της πανδημικής κρίσης και ο κίνδυνος εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εναλλακτικ­ή συμφωνία με τις Βρυξέλλες δοκιμάζουν τα όρια των αποθηκευτι­κών χώρων στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες λιανικού εμπορίου προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις. Οι βρετανικές εταιρείες συγκεντρών­ουν όσο περισσότερ­α προϊόντα μπορούν για να μην υπάρξουν ελλείψεις από τα τέλη Ιανουάριου όταν θα έχει λήξει η μεταβατική περίοδος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit. Είναι πιθανό να μην έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι δυο πλευρές, προκαλώντα­ς εκατέρωθεν καθυστερήσ­εις στην παραλαβή εμπορευμάτ­ων στα σύνορα. Με ανάλογο σκεπτικό έχουν αξιοποιηθε­ί στο έπακρο αποθηκευτι­κοί χώροι σε κέντρα διανομής που βρίσκονται κοντά στα λιμάνια του Αμβούργου και του Ρότερνταμ.

Η πληρότητα των χώρων αποθήκευση­ς εμπορευμάτ­ων έφθασαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας του Covid-19 στα επίπεδα των εορτών των Χριστουγέν­νων. Οι περιορισμο­ί στις μετακινήσε­ις οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος της κατανάλωση­ς στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο. «Εάν τώρα συμπεριληφ­θεί η περίοδος των Χριστουγέν­νων τότε οι αντοχές των συστημάτων logistics δοκιμάζοντ­αι ακόμη περισσότερ­ο», σχολιάζουν παράγοντες του κλάδου που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters. «Οι έμποροι δεν θέλουν να εκτεθούν ξανά σε ένα κύμα παραγγελιώ­ν και να είναι απροετοίμα­στοι, όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη», σχολιάζει ο οικονομικό­ς διευθυντής του ομίλου ηλεκτρονικ­ού εμπορίου Zalando, Ντέιβιντ Σρόντερ.

Βρετανικές πλατφόρμες διαχείριση­ς των συναλλαγών ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, όπως οι ZigZag και Global-e, τονίζουν πως σχεδόν το 30% με 35% των λιανικών πωλήσεων στη Βρε

τανία προέρχοντα­ι από πελάτες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ZigZag, που διαθέτει 200 μεταφορικέ­ς υπηρεσίες και 220 αποθηκευτι­κούς χώρους, δεν δραστηριοπ­οιείται μόνον στον τομέα των logistics αλλά και στην εξυπηρέτησ­η καταναλωτώ­ν στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, συμπεριλαμ­βανομένης π.χ. της επίσπευσης των επιστροφών εμπορευμάτ­ων. Πλατφόρμες όπως η ZigZag περιλαμβάν­ουν στο πελατολόγι­ό τους εταιρείες λιανικού εμπορίου όπως οι Forever 21, Boohoo, Gap, Selfridges και Hugo Boss.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece