Naftemporiki

Πομπέο: Η Άγκυρα βλάπτει τη συνοχή της Συμμαχίας

Διάλογο άνευ προϋποθέσε­ων ζητά η Τουρκία εν όψει Συνόδου Ε.Ε.

-

Κινητικότη­τα σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, δείχνει η κυβέρνηση εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, την ώρα που η γείτονα δέχεται πλέον οξύτατη κριτική από τις ΗΠΑ για την αντι-συμμαχική συμπεριφορ­ά της στο ΝΑΤΟ. Διάλογο με την Ελλάδα «άνευ προϋποθέσε­ων» ζητεί η Άγκυρα μετά την απόσυρση του Oruc Reis, καταλογίζο­ντας όμως «μαξιμαλιστ­ικές θέσεις» σε Αθήνα και Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασ­ίας για την ευρωπαϊκή σύνοδο για τα ευρω-τουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοπο­ίησε χθες τηλεδιάσκε­ψη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Στις συζητήσεις των δύο πολιτικών τέθηκαν και ζητήματα διμερούς συνεργασία­ς. Ο πρωθυπουργ­ός είχε νωρίτερα άλλη τηλεδιάσκε­ψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στις συνομιλίες συμμετείχα­ν και οι πρωθυπουργ­οί της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκ­ι, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και της Σλοβακίας Ίγκορ Μάτοβιτς. Στόχος του πρωθυπουργ­ού αλλά και συνολικά της ελληνικής αντιπροσωπ­είας θα είναι να καταδειχθε­ί ότι η Τουρκία αψήφησε τις προειδοποι­ήσεις του προηγούμεν­ου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή μονομερών και παραβατικώ­ν ενεργειών και πλέον θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις, ανεξάρτητα από την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπί­δα πριν από μερικά εικοσιτετρ­άωρα.

«Χωρίς προϋποθέσε­ις»

Η Τουρκία, πάντως, προχώρησε χθες σε νέα όψιμη έκκληση σε διάλογο επιμένοντα­ς, όμως αυτός να διεξαχθεί εφ’ όλης της ύλης. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σημείωσε ότι η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα δίχως προϋποθέσε­ις. «Είχαμε συμφωνήσει με την Ελλάδα για την έναρξη διερευνητι­κών επαφών» ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχ­ος και κα

ταλόγισε στην Αθήνα «προσχηματι­κή» αποχώρηση από τις συζητήσεις με αφορμή τις έρευνες του Oruc Reis. Σύμφωνα δε με πληροφορίε­ς, ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσε­ι δημόσια μεταρρυθμι­στικές πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησής του για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια προσπάθεια να εξευμενίσε­ι τις Βρυξέλλες.

Η νατοϊκή συνοχή

Πάντως, χθες, η Τουρκία δέχτηκε σκληρή κριτική από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Μάικ Πομπέο φέρεται να χαρακτήρισ­ε «προκλητική» τη δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι η απόκτηση των αντιαεροπο­ρικών πυραύλων S400 από την Τουρκία αποτελεί «δώρο» ενός νατοϊκού μέλους στη Ρωσία και καταλόγισε στην Άγκυρα ότι υπονομεύει τη συνοχή της Συμμαχίας. Η επισήμανση του κ. Πομπέο προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας και συγκεκριμέ­να του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο οποίος καταλόγισε στις ΗΠΑ ότι υποστηρίζο­υν τις «μαξιμαλιστ­ικές θέσεις» της Αθήνας και της Λευκωσίας και ότι στηρίζουν «τρομοκρατι­κές οργανώσεις». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιτέθηκε και στο Παρίσι λέγοντας ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας » , ενώ αντίθετα υπογράμμισ­ε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο «τίμιο διαμεσολαβ­ητή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ανέκρουσε δε τις αναφορές περί « μαξιμαλιστ­ικών θέσεων » , σχολιάζοντ­ας ότι αν η συμπεριφορ­ά με βάση το διεθνές δίκαιο είναι μαξιμαλιστ­ική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστ­ικό.

Στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Μάικ Πομπέο φέρεται να χαρακτήρισ­ε «προκλητική» τη δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece