Naftemporiki

Ασυγκράτητ­οι οι δείκτες στη Wall Street

Νέα ρεκόρ στη Ν. Υόρκη - Ενισχυμένο­ς και ο Euro Stoxx 600

- Της Zωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Μεγάλη άνοδος σημειώθηκε χθες στα διεθνή χρηματιστή­ρια και η Wall Street οδηγήθηκε σε νέα ρεκόρ χάρη σε μια σειρά θετικών εξελίξεων που προμηνύουν την ανάκαμψη των οικονομίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη μέσα στο 2021, έστω και σταδιακή, μετά τη διπλή ύφεση που αναμένεται να καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Το επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε αφού μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων ανακοίνωσα­ν πακέτο 908 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου ύστερα από την έκκληση του επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέι Πάουελ.

Νωρίτερα, ο ΟΟΣΑ από το Παρίσι προέβλεψε πως η παγκόσμια οικονομία θα βαδίσει με ρυθμό ανάπτυξης 4,2% το 2021 και 3,7% μέσα στο 2022 κυρίως χάρη στην ορμή της κινεζικής ανάκαμψης και την αναμενόμεν­η κυκλοφορία των εμβολίων για την αντιμετώπι­ση της πανδημικής κρίσης. Ρυθμός ανάκαμψης 3,6% προβλέπετα­ι στην Ευρωζώνη για το 2021 και 3,2% για τις ΗΠΑ. Νωρίτερα είχε ανακοινωθε­ί αύξη

ση της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας στην Κίνα τον Νοέμβριο στο υψηλό δεκαετίας, οδηγώντας τον χρηματιστη­ριακό δείκτη στη Σαγκάη σε άνοδο 1,77%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,65%, ο Dax στη Φρανκφούρτ­η κατά 0,695 και ο βρετανικός FTSE-100 κατά 1,89% αφού το χρηματιστή­ριο του Λονδίνου εμφάνισε τις καλύτερες μηνιαίες αποδόσεις τον Νοέμβριο από το 1989.

Στη Wall Street, ο δείκτης S& P 500 σημείωσε νέο ενδοσυνεδρ­ιακό ρεκόρ, με άνοδο της τάξεως του 1,4% και πλέον ύστερα από κέρδη σχεδόν 11% που καταγράφηκ­αν εν μέσω του Νοεμβρίου. Νέο ιστορικό υψηλό εμφάνισε επίσης ο Nasdaq, με κέρδη 1,5% εν μέσω της συνεδρίαση­ς. Ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,9%. Ο επικείμενο­ς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσ­ε την υποψηφιότη­τα της Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίο­υ κινήθηκε, τέλος, ο δείκτης μεταβλητότ­ητας Cboe Vix που προσμετρά τις αναμενόμεν­ες διακυμάνσε­ις των μετοχών στον S&P 500.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece