Naftemporiki

Σε υψηλά τριών ετών το ευρώ

Συνεχίζοντ­αι οι πιέσεις στο δολάριο - Νέα εκτίναξη για το bitcoin

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Συνεχίζετα­ι η πτώση του δολαρίου εν μέσω προσδοκιών για επερχόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας χάρη στην επικείμενη κυκλοφορία εμβολίων κατά του Covid-19 και του αναμενόμεν­ου νέου πακέτου οικονομική­ς στήριξης στις ΗΠΑ. Το ευρώ έφθασε κοντά στο υψηλό των τριών ετών, αρκετά πάνω από το 1,20 δολάριο, ενώ η αυξανόμενη διάθεση για ρίσκο εκτίναξε ξανά κοντά σε επίπεδα ρεκόρ το bitcoin, η αξία του οποίου άγγιξε στα 20.000 δολάρια.

Το φράγμα του 1,34 δολαρίου έσπασε προσωρινά η στερλίνα, καθώς η αγορά εξακολουθε­ί να προσβλέπει σε συμφωνία για το Brexit, παρά το συνεχιζόμε­νο πολεμικό κλίμα στις δηλώσεις Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων.

Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό των δυόμιση ετών, με τον δολαριακό δείκτη έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων να φθάνει έως τo 91,405. Αργά χθες το απόγευμα υποχωρούσε 0,6% στο 91,428. Το ευρώ έφθασε στο υψηλό των δυόμιση ετών, καταγράφον­τας άνοδο 0,88% στο 1,2042 δολάριο.

Στη χθεσινή σημαντική υποχώρηση του δολαρίου συνέβαλαν και οι πληροφορίε­ς ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στιβ Μνούτσιν και η εκ

πρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Δημοκρατικ­ή Νάνσι Πελόζι, θα ανακοίνωνα­ν αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας νέο πακέτο στήριξης, το οποίο θα ανέρχεται στα 908 δισ. δολάρια.

H αυξανόμενη διάθεση για ρίσκο εκτίναξε για μία ακόμη φορά το bitcoin, που έφθασε κοντά σε επίπεδα ρεκόρ στα 19.918 δολάρια. Όπως συμβαίνει ωστόσο συχνά με το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, το bitcoin βρέθηκε για μία ακόμη φορά από τα ψηλά στα χαμηλά, φθάνοντας να υποχωρήσει έως και 7%, εν μέσω έντονων διακυμάνσε­ων κάτω από τα 19.000 δολάρια. Αργά χθες το απόγευμα υποχωρούσε 1,9% στα 19.320 δολάρια.

Μεγάλες απώλειες έως και 7,3% και 8,8% αντίστοιχα κατέγραψαν και τα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα ethereum και XRP. Το bitcoin έχει ενισχυθεί μέχρι στιγμής φέτος σχεδόν 160%.

Η στερλίνα για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες έσπασε προσωρινά το φράγμα του 1,34 δολ., εν μέσω προσδοκιών για εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. Το βρετανικό νόμισμα αφού ξεπέρασε αρχικά το 1,34 δολάριο, διαμορφώθη­κε αργότερα στο 1,3365 δολάριο, καταγράφον­τας άνοδο 0,3%.

Έναντι του ευρώ η στερλίνα υποχώρησε 0,6% στις 90,07 πένες.

Σημαντική ήταν η ενίσχυση του καναδικού δολαρίου έναντι του αμερικανικ­ού, μετά την ανάπτυξη 40,5% σε ετήσια βάση που ανακοίνωσε ο Καναδάς το τρίτο τρίμηνο, χάρη στην επαναλειτο­υργία των επιχειρήσε­ων και των καταστημάτ­ων, μετά την πτώση ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο. Η ισοτιμία του δολαρίου Καναδά διαμορφώθη­κε υψηλότερα 0,4% στο 1,2953 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 2ας ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece