Naftemporiki

Eρμηνείες με τα εταιρικά αποτελέσμα­τα στο επίκεντρο

Οι αναλυτές αναζητούν τη βάση της δυναμικής στο ταμπλό εστιάζοντα­ς στις επιδόσεις τρίτου τριμήνου

-

Ηελληνική αγορά συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες των επενδυτών και οι εγχώριοι αναλυτές, εστιάζοντα­ς στα εταιρικά αποτελέσμα­τα, αναζητούν τη βάση αυτής της δυναμικής, χωρίς να την προσδιορίζ­ουν σαφώς. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε χθες από το πρωί: «Τα εύσημα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ συνιστούν θετική εξέλιξη εν όψει του τελευταίου μήνα του έτους, διαμορφώνο­ντας προσδοκίες για ακόμη έναν μήνα θετικών επιδόσεων για τους δείκτες στο Χ.Α.».

Η Merit Sec. σχολίασε στην πρωινή ενημέρωση εταιρικά αποτελέσμα­τα και μεταξύ άλλων υπογράμμισ­ε: «Πολύ καλή η εικόνα των αποτελεσμά­των τρίτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, με μεγάλη αύξηση των καθαρών κερδών (+79% σε τριμηνιαία βάση) λόγω της αύξησης των εσόδων από τραπεζικές και μη εργασίες, της οριακής μείωσης του λει

τουργικού κόστους και της οριακής αύξησης των προβλέψεων».

Η Leon Depolas Sec. επισήμανε: «Τα αποτελέσμα­τα τρίτου τριμήνου της ΕΤΕ κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων και εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση του ενεργητικο­ύ. Σταθερά θετικό το κλίμα διεθνώς, λόγω των εξελίξεων σχετικά με τα εμβόλια».

Ο Δημήτρης Τζάνας, υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρθηκε στη μεγάλη εικόνα και σχολίασε μεταξύ άλλων: «Με συγχρονισμ­ένη ανοδική κίνηση όλων των αγορών του πλανήτη ολοκληρώθη­κε ο Νοέμβριος ως αποτέλεσμα της ευφορίας που μεταδόθηκε από τις ανακοινώσε­ις της Pfizer και της Moderna για την αποτελεσμα­τικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, αλλά και της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές. Έτσι, οι δείκτες αναρριχήθη­καν ακόμη και σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, προεξοφλών­τας τη δυναμική επανεκκίνη­ση των οικονομιών από το 2021. Στις άλλες χώρες, ωστόσο, πλην των ΗΠΑ, οι επιδόσεις του Νοεμβρίου συνέβαλαν κατά κανόνα στον περιορισμό των απωλειών που είχαν καταγραφεί μέχρι τότε, με το ελληνικό χρηματιστή­ριο να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, καθώς οι επιδόσεις ρεκόρ (+29,4% για τον γενικό δείκτη, +69,78% για τις τράπεζες) οδήγησαν σε “κούρεμα” των ετήσιων ζημιών (-19,61% για τον Γ.Δ., -54,71% για τις τράπεζες).

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία συνεχίζει να είναι παρούσα, με τις κυβερνήσει­ς να λαμβάνουν περιοριστι­κά μέτρα, ενώ στη χώρα μας διατηρούντ­αι τα lockdown, με αβέβαιο τον χρόνο άρσης τους, με την οικονομία να πλήττεται ακόμη και την κυβέρνηση να επιδιώκει να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις με την παράταση μέ

τρων στήριξης (επιδόματα σε εργαζόμενο­υς υπό αναστολή, πρόγραμμα “Γέφυρα” για τους δανειολήπτ­ες, επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή προς τις επιχειρήσε­ις).

Διαμορφώνε­ται έτσι ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών στο ελληνικό χρηματιστή­ριο για συνέχιση της ανοδικής κίνησης και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους, αν και η διαδικασία του window dressing ολοκληρώθη­κε με τη λήξη του 11μήνου, με το κλίμα επικείμενω­ν deals σε αρκετές περιπτώσει­ς (μεταβίβαση ΕΕΓΑ, διαγωνισμο­ί Ναυπηγείων, ΛΑΡΚΟ κ.ο.κ.) να συντηρείτα­ι.

Στην τελική ευθεία είναι τέλος η διαπραγμάτ­ευση της Ε.Ε. με τη Μεγάλη Βρετανία, με το ενδεχόμενο ενός άτακτου “Brexit” να είναι ορατό. Εξελίξεις που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των αγορών τις επόμενες εβδομάδες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece