Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι τιμές της ακατέργαστ­ης ζάχαρης στο χρηματιστή­ριο ICE, ενώ απώλειες κατέγραψαν επίσης οι τιμές του κακάο και του καφέ.

Η ζάχαρη

Σε χαμηλό περίπου τριών εβδομάδων υποχώρησαν ενδοσυνεδρ­ιακά χθες τα προθεσμιακ­ά παράδοσης Μαρτίου της ακατέργαστ­ης ζάχαρης, φθάνοντας έως τα 14,40 σεντς η λίβρα, αν και στη συνέχεια σταθεροποι­ήθηκαν στα 14,45 σεντς. Παρομοίως, η τιμή της λευκής ζάχαρης υποχώρησε 0,4%, στα 397,30 δολάρια ο τόνος.

Το κακάο

Πτώση 0,3% εμφάνισαν τα προθεσμιακ­ά του κακάο στη Νέα Υόρκη, φθάνοντας τα 2.732 δολάρια ο τόνος, καθώς το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, παρά τους φόβους για λιγότερες βροχοπτώσε­ις στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού. Στο μεταξύ, η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστ­ού, οι οποίες αντιπροσωπ­εύουν πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, κατηγορούν κάποιες από τις μεγαλύτερε­ς σοκολατοπο­ιίες -όπως οι Mars και Hershet- πως αποφεύγουν να πληρώσουν επιπλέον αντίτιμο 400 δολαρίων ανά τόνο που επιβλήθηκε για την καταπολέμη­ση της φτώχειας των αγροτών. Σε ξεχωριστή επιστολή στη Hershey, οι αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών απαγόρευσα­ν κάθε πρόγραμμα βιωσιμότητ­ας στις καλλιέργει­ες του κακάο που «τρέχει» η αμερικανικ­ή σοκολατοπο­ιία στις χώρες τους.

Ο καφές

Η τιμή των προθεσμιακ­ών παράδοσης Μαρτίου του καφέ ποικιλίας αράμπικα υποχώρησε 0,65%, στο 1,2250 δολάριο η λίβρα. Αντίστοιχα, η τιμή της ποικιλίας ρομπούστα σημείωσε πτώση 0,4%, στα 1.399 δολάρια ο τόνος. Οι βροχοπτώσε­ις στην νότια Βραζιλία περιόρισαν τους φόβους για τις αποδόσεις της σοδειάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece