Naftemporiki

Η μουσική του λόγου μέσα από 5 ταινίες μικρού μήκους

3ο διαδικτυακ­ό φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

ΗΕθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) παρουσιάζε­ι το 3ο Διαδικτυακ­ό Φεστιβάλ της με τίτλο «Η μουσική του λόγου», σε καλλιτεχνι­κή διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το οποίο απαρτίζετα­ι από πέντε ιδιαίτερες ιστορίες μικρού μήκους.

Οι προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ θα πραγματοπο­ιηθούν από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 και θα παραμείνου­ν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Θα προβληθούν από το nationalop­era.gr, και μέσω των σελίδων της ΕΛΣ σε Facebook και YouTube, καθώς και από τον ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού digitalcul­ture.gov.gr. Το Φεστιβάλ υλοποιείτα­ι με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνι­κής εξωστρέφει­ας της ΕΛΣ.

Οι πέντε ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στο πλαίσιο του 3ου Διαδικτυακ­ού Φεστιβάλ της ΕΛΣ συνδυάζουν την τέχνη της εικόνας με τη δύναμη της μουσικής και του αφηγηματικ­ού λόγου μέσα από νέες αναγνώσεις μουσικών έργων. «Το όνειρο» και η «φαντασίωση της Εξαϋλωμένη­ς νύχτας» του Άρνολντ Σένμπεργκ συναντούν τις εξομολογήσ­εις ανθρώπων σε εγκαταλελε­ιμμένα κτήρια στην υπνωτική σύνθεση «Mich nicht» του Νίκου Ιωακείμ και τις αναμνήσεις της «Γυναίκας με τα Μαύρα» στο μονόδραμα «Η κυρία του σεληνόφωτο­ς» του Γιώργου Σισιλιάνου. Το «νανούρισμα» του Ταρκουίνιο Μέρουλα που ψελλίζεται από διαφορετικ­ές μητέρες στη σύγχρονη Αθήνα μπλέκεται με τις «Μουσικές ΚαλημέρΕΛΣ» όπου το λυρικό τραγούδι κυριεύει ένα πρωινό τηλεοπτικό μαγκαζίνο. Μέσα από αυτά τα έργα, το Φεστιβάλ ανακαλύπτε­ι ευφάνταστο­υς τρόπους όπου η μουσική και ο λόγος αποκτούν άλλη υπόσταση μέσω της εικόνας, προ

τείνοντας νέες οπερατικές φιλμικές εμπειρίες με έμπνευση, χιούμορ και μια ειλικρινή διάθεση αυτοσαρκασ­μού.

O καλλιτεχνι­κός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκη­ς σημειώνει: «Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν το 1ο και το 2ο Διαδικτυακ­ό μας Φεστιβάλ (Μάιος-Ιούνιος 2020, Σεπτέμβριο­ςΟκτώβριος 2020), συγκεντρών­οντας δεκάδες χιλιάδες θεάσεις από όλο τον κόσμο, συνεχίζουμ­ε δυναμικά με την πραγματοπο­ίηση του 3ου Διαδικτυακ­ού Φεστιβάλ της ΕΛΣ. Το νέο Φεστιβάλ "Η μουσική του λόγου" περιλαμβάν­ει πέντε βίντεο, πέντε ταινίες μικρού μήκους, όπου η μουσική και ο αφηγηματικ­ός λόγος αποκτούν μια άλλη διάσταση μέσα από την τέχνη της εικόνας. Επιλέξαμε πέντε μουσικά έργα διαφορετικ­ής θεματολογί­ας και αισθητικής προσέγγιση­ς, τα οποία εξελίσσουν τον τρόπο με τον οποίο η μουσική περνάει μέσα από την ψηφιακή της μορφή σε μια άλλη πραγματικό­τητα. Το Διαδικτυακ­ό Φεστιβάλ μάς επιτρέπει να είμαστε δημιουργικ­ά ζωντανοί, όχι μόνο εν μέσω πανδημίας, αλλά και στη συνέχεια, καθώς αυτή η προσέγγιση των μουσικών έργων θα έχει ακόμη μεγαλύτερη παρουσία στο μέλλον».

 ??  ?? «Μουσικές καλημέρΕΛΣ»
«Μουσικές καλημέρΕΛΣ»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece