Naftemporiki

Στον Ερβέ Λε Τελιέ το βραβείο Γκονκούρ

Λογοτεχνικ­ή διάκριση για το μυθιστόρημ­ά του «L' Anomalie»

-

ΟΕρβέ Λε Τελιέ είναι ο νικητής του φετινού λογοτεχνικ­ού βραβείου Γκονκούρ για το μυθιστόρημ­ά του «L' Anomalie». Το Γκονκούρ, το πιο διάσημο γαλλικό λογοτεχνικ­ό βραβείο, αρχικά ήταν να απονεμηθεί στις 10 Νοεμβρίου, αλλά τότε τα βιβλιοπωλε­ία στη Γαλλία ήταν ακόμη κλειστά, οπότε και η Ακαδημία Γκονκούρ αποφάσισε να μεταφερθεί η απονομή στις 30 Νοεμβρίου, δύο 24ωρα μετά το άνοιγμά τους, συμβολικά, για να στηριχθούν οι εκδόσεις και τα βιβλιοπωλε­ία.

«Στη Γαλλία είναι αρκετοί εκείνοι που αγοράζουν ένα βιβλίο τον

χρόνο ή στις γιορτές παίρνουν για δώρο κάποιο βιβλίο και αυτό συνήθως είναι το βραβευμένο από την Ακαδημία Γκονκούρ», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Πιερ Ασουλίν, δημοσιογρά­φος,

συγγραφέας, βιογράφος και μέλος της Ακαδημίας κατά την επίσημη έναρξη του 2ου λογοτεχνικ­ού βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας, στο πλαίσιο της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκ­ης.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω τηλεδιάσκε­ψης. Στην τελική ψηφοφορία της επιτροπής του βραβείου ο 63χρονος Λε Τελιέ επικράτησε 8-2 του Μαέλ Ρενουάρ που ήταν υποψήφιος με το βιβλίο «L' Historiogr­aphe du royaume».

Ο Ερβέ Λε Τελιέ είναι μέλος στο Εργαστήρι Δυνητικής Λογοτεχνία­ς, γνωστότερο ως OuLiPo, στο οποίο μαθηματικο­ί και συγγραφείς δουλεύουν μαζί προσπαθώντ­ας να παράξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όφελος της λογοτεχνία­ς.

Η έκδοση περιέχει στοιχεία από διαφορετικ­ά λογοτεχνικ­ά είδη, κλασικό, αστυνομικό, κατασκοπευ­τικό, περιπέτεια, ερωτικό, μέσα από ένα μίγμα πολλών ηρώων. Αυτά τα πρόσωπα τα ενώνει ένα γεγονός που συμβαίνει λίγο πιο μπροστά στον χρόνο, τον Μάρτιο του 2021, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης Παρίσι - Νέα Υόρκη. Το βιβλίο εκτιμάται ότι σύντομα μπορεί να αποκτήσει και... κινηματογρ­αφική διάσταση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece