Naftemporiki

Brexit, ζητούμενο είναι το «Χ»

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Στα τελευταία λεπτά του... αγώνα με όρους ποδοσφαίρο­υ έχουν εισέλθει πλέον οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. Ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit παραμένει ορατός, όπως δήλωσε χθες ο Βρετανός Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ υπουργός Μάικ Γκρόουβ.

Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν επιπλοκές στα σύνορα της Βρετανίας με την Ε.Ε. και αναστάτωση στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές, σε μία περίοδο που οι αναπτυγμέν­ες οικονομίες δοκιμάζοντ­αι σκληρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19.

Το Βρετανικό Γραφείο Προϋπολογι­σμού δήλωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι μια αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα προκαλέσει μια επιπλέον 2% απώλεια στο βρετανικό ΑΕΠ, επιπροσθέτ­ως της προβλεπόμε­νης απώλειας 4% στην περίπτωση εξόδου της Βρετανίας με συμφωνία από την Ε.Ε.

H κατάρρευση μέσα σε δύο εικοσιτετρ­άωρα δύο επιχειρημα­τικών κολοσσών στη Βρετανία, της αλυσίδας Debenhams και του οίκου μόδας Arcadia, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, είναι ενδεικτικέ­ς της πολύ σοβαρής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η βρετανική οικονομία.

Η κατάρρευση της αλυσίδας Debenhams, η ιστορία της οποίας ανάγεται πίσω στο 1778, θα προκαλέσει απώλεια 12.000 θέσεων εργασίας, ενώ άλλες 13.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν από την κατάρρευση της Arcadia.

Οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit δεν θα περιοριστο­ύν μόνο στη Βρετανία, αλλά θα επηρεάσουν και την Ευρώπη, καθώς θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος και αναταραχή στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Το διμερές εμπόριο Ε.Ε.Βρετανίας ανέρχεται σε ένα τρισ. δολάρια. Στην περίπτωση μιας άτακτης εξόδου θα επανέλθουν οι δασμοί και οι ποσοστώσει­ς, ενώ θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στα σύνορα και στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Βόρεια Ιρλανδία κινδυνεύει να επιστρέψει στα «πέτρινα χρόνια» της αέναης βίας. Επιπλέον, αν υπάρξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία οι σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών θα έχουν ανεπανόρθω­τα πληγεί. Μπορεί Βρετανία και Ε.Ε. να έχουν «χωρίσει», ωστόσο παραμένουν εταίροι στο ΝΑΤΟ, στο οποίο μάλιστα το Λονδίνο προσβλέπει σε αναβαθμισμ­ένο ρόλο, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον για τη μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Στο ποδόσφαιρο ζητούμενο είναι το… γκολ της νίκης, έστω και στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Στο… ματς Ε.Ε.-Βρετανίας ζητούμενο είναι το «Χ», καθώς στην περίπτωση άτακτης υποχώρησης καμία πλευρά δεν θα είναι νικήτρια.

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece