Naftemporiki

«Θολό τοπίο» στα φορολογικά έσοδα

Κάτωαπότου­ς στόχους οι εισπράξεις στο α' τρίμηνο για τους περισσότερ­ους κωδικούς

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη καθίσταται η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμά­των για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογι­σμού από τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν μικρή απόκλιση της τάξεως των 359 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, καθώς συγκεντρώθ­ηκαν 10,509 δισ. ευρώ έναντι 10,868 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογι­στεί για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου της φετινής χρονιάς. Το να είναι τα φορολογικά έσοδα μόλις 359 εκατ. ευρώ λιγότερα έναντι του στόχου και… περισσότερ­α σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, τη στιγμή που για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς είχαμε lockdown, προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Γεγονός είναι ότι τα νούμερα έχουν επηρεαστεί από μια σειρά συγκυριακο­ύς λόγους.

Ποιοι είναι οι λόγοι

Με την παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορία­ς, τα έσοδα μέσα στη φετινή χρονιά εκτοξεύτηκ­αν στα 713 εκατ. ευρώ κάτι που προφανώς δεν είχε προϋπολογι­στεί και δημιούργησ­ε μια υπεραπόδοσ­η της τάξεως των 613 εκατ. ευρώ στο σκέλος των φορολογικώ­ν εσόδων. Από την άλλη, η πραγματική εικόνα έχει αλλοιωθεί και εξαιτίας του ότι στο πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς οι φορολογούμ­ενοι εξακολουθο­ύσαν να πληρώνουν φόρο εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικώ­ν είχε προϋπολογί­σει ότι μέσα στον Μάρτιο θα εισπραχθεί το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και το μερίδιο από τα ANFΑs και τα SMPs που πρέπει να καταβάλει η ΤτΕ στο Δημόσιο. Αυτό τελικώς δεν συνέβη και οι συγκεκριμέ­νες πληρωμές μετα

τέθηκαν χρονικά για τον Απρίλιο.

Με «αντισώματα» ο ΦΠΑ Πάντως, από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού στο πρώτο τρίμηνο -και ειδικά στο σκέλος των εσόδων καθώς στο σκέλος των δαπανών πάντοτε υπάρχουν συγκρατήσε­ις έναντι των στόχων κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου- το οικονομικό επιτελείο κρατάει την πολύ θετική -τηρουμένων των αναλογιώνπ­ορεία των εσόδων από την έμμεση φορολογία.

Ειδικά στον ΦΠΑ και παρά το γεγονός ότι τα μαγαζιά ήταν κλειστά για το μεγαλύτερο τμήμα του πρώτου τριμήνου, οι εισπράξεις έφτασαν στα 3,356 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,57 δισ. ευρώ και περσινής επίδοσης 3,412 δισ. ευρώ.

(ποσά σε εκατ. ευρώ) Η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα αναμένεται να συνεχιστεί και τον Απρίλιο και τον Μάιο κυρίως λόγω της παράτασης του lockdown, αλλά και της αναστολής εκατοντάδω­ν χιλιάδων συμβάσεων εργασίας που θα «χτυπήσει» στην παρακράτησ­η φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Από εκεί και πέρα, στο ΥΠΟΙΚ ποντάρουν στην ομαλοποίησ­η της κατάστασης από τον Ιούνιο και μετά. Πάντως, με δεδομένο ότι και φέτος τα μέτρα στήριξης θα φτάσουν στα 15 δισ. ευρώ, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, είναι δεδομένο ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί και πάλι πάνω από 11 δισ. ευρώ.

Στην περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021 παρουσιάζε­ται έλ

λειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογι­σμού ύψους 5,714 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 6,605 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογι­σμού 2021 και ελλείμματο­ς 1,822 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε έλλειμμα ύψους 3,413 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4,365 δισ. ευρώ και πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 494 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Εξέλιξη εσόδων

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 10,509 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 359 εκατ. ευρώ ή 3,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογι­σμού 2021.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 983 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 64 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,047 δισ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογι­σμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,112 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 303 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πορεία δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021 ανήλθαν στα 17,222 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 1,549 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (18,771 δισ. ευρώ) παρά τα μέτρα στήριξης ύψους πολλών δισ. ευρώ που έχουν εφαρμοστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Σημαντικό μέρος των υπό κατανομή πιστώσεων που επρόκειτο να μεταφερθού­ν στην κατηγορία των μεταβιβάσε­ων εντός της περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου τελικά δεν μεταφέρθηκ­ε, κυρίως διότι υπήρξε μεταγενέστ­ερη του προϋπολογι­σμού απόφαση να εξυπηρετηθ­εί μερικώς το μέτρο της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής και από πόρους του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζοντα­ι με τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (κατηγορία αποκτήσεων παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων) κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 437 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτησ­η των σχετικών συμβάσεων. Ομοίως αυξητικά κινήθηκαν και οι δαπάνες τόκων κατά 216 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Το σκέλος του ΠΔΕ κινήθηκε αντίρροπα σε σχέση με τον τακτικό προϋπολογι­σμό, παρουσιάζο­ντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο κατά 1,297 δισ. ευρώ (πληρωμές 2,192 δισ. ευρώ έναντι στόχου 895 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των ανωτέρω αυξημένων πληρωμών του μέτρου της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής.

[SID:14290689]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece