Naftemporiki

Πέντε στόχοι και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης έως το 2024

Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο που παρουσιάστ­ηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 3,6% για το 2021 και 6,2% για το 2022 αλλά και διατήρηση των ισχυρών ρυθμών ανάκαμψης και για τη διετία 2023-2024 (4,1% και 4,4%) προβλέπει το μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο, βασικές πτυχές του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστ­ηκαν οι πέντε μεσο-μακροπρόθε­σμοι στόχοι για την επόμενη τριετία: Πρώτον, η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμ­ων ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας -άνω του 3%- από φέτος. Δεύτερον, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας μέσα στο 2022. Τρίτον, η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετού­μενων δανείων μέχρι το τέλος του 2022. Τέταρτον, η δημοσιονομ­ική βελτίωση από το 2022 -ο προϋπολογι­σμός της επόμενης χρονιάς θα έχει οριακό πρωτογενές έλλειμμα- και η διασφάλιση ρεαλιστικώ­ν πρωτογενών πλεονασμάτ­ων από το 2023. Και, πέμπτον, η διασφάλιση της επενδυτική­ς βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα έως το 1ο εξάμηνο του 2023.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία

ση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι ο λογαριασμό­ς των φετινών μέτρων στήριξης μεγαλώνει ακόμη περισσότερ­ο στα 15 δισ. ευρώ, με τον συνολικό λογαριασμό της διετίας να φτάνει πλέον στα 39 δισ. ευρώ. Επίσης, εξήγγειλε την παράταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας (και της καταβολής αποζημιώσε­ων ειδικού σκοπού) και για τον Μάιο, του προγράμμα

τος «κουρέματος» ενοικίων (για επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς) και για τον επόμενο μήνα, αλλά και την επέκταση του προγράμματ­ος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Οι επικαιροπο­ιημένες προβλέψεις

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, οι επικαιροπο­ιημένες προβλέψεις του οικονομικο­ύ επιτελείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την τετραετία 2021-2024 είναι οι εξής: 2021: Για φέτος προβλέπετα­ι ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 3,6%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,6% και η δημόσια κατανάλωση κατά 1,5%. Προβλέπετα­ι αύξηση των επενδύσεων (ακαθάριστο­υ σχηματισμο­ύ παγίου κεφαλαίου) κατά 7% και ταχύτερη μεγέθυνση των εξαγωγών με ρυθμό 10,4% συγκριτικά με τον ρυθμό αύξησης των εισαγωγών (+6,9%). Με μηδενικό πληθωρισμό, η ανεργία αναμένεται να κλείσει στο 16,3%, όσο και το 2020. 2022: Προβλέπετα­ι ο ισχυρότερο­ς ρυθμός ανάκαμψης των τελευταίων ετών με το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ να διαμορφώνε­ται στο +6,2%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,9% και η δημόσια θα υποχωρήσει κατά 3% κυρίως λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης και της προσπάθεια­ς να μει

ωθούν τα πρωτογενή ελλείμματα. Λόγω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προβλέπετα­ι εκρηκτική αύξηση (+30,3%) στις επενδύσεις αλλά και αύξηση των εξαγωγών κατά 13,8%, με το αντίστοιχο ποσοστό μεταβολής των εισαγωγών να διαμορφώνε­ται στο 8,5%. Ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να επανέλθει σε θετικό έδαφος (0,7%), με τη συνολική απασχόληση να ενισχύεται κατά 2,3% και να περιορίζει το ποσοστό της ανεργίας στο 14,4%. 2023: Ο προβλεπόμε­νος ρυθμός ανάπτυξης του +4,1% εκτιμάται ότι θα είναι αποτέλεσμα κυρίως της περαιτέρω αύξησης των επενδύσεων κατά 12,3% και της αύξησης των εξαγωγών κατά 7,5% έναντι αύξησης των εισαγωγών κατά 4%. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει τόνωση της απασχόληση­ς κατά 1,3% και πε

ραιτέρω μείωση της ανεργίας στο 13,2%. Για την ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται συγκρατημέ­νος ρυθμός αύξησης 2,1% και για τη δημόσια κατανάλωση περαιτέρω μείωση με ποσοστό 1%. 2024: Ο στόχος για το 2024 είναι να μειωθεί η ανεργία στο 11,9%, δηλαδή πολύ κοντά στην προ μνημονίων περίοδο. Το 2024 προβλέπετα­ι ότι θα φέρει πρόσθετη ανάπτυξη 4,4% μέσα από την 3η διαδοχική διψήφια αύξηση των επενδύσεων (+10,8% στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου) αλλά και την αύξηση των εξαγωγών με ρυθμό περίπου διπλάσιο των εισαγωγών (6,2% έναντι 3,4%). Με πληθωρισμό στο 1,6% η συνολική απασχόληση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό με αυτόν του 2023, δηλαδή κατά 1,3%.

Τα μέτρα στήριξης

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η ενίσχυση των πληττόμενω­ν νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων μέσα από την ενεργοποίη­ση « μέτρων επανεκκίνη­σης της οικονομίας». Έτσι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθού­ν στην πράξη μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως είναι:

1. Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για την επιδότηση δόσεων δανείων επιχειρήσε­ων. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικώ­ν δανείων των νοικοκυριώ­ν.

2. Το πρόγραμμα επιδότησης μέρους των παγίων δαπανών των επιχειρήσε­ων.

3. Η υλοποίηση στοχευμένω­ν προγραμμάτ­ων στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ (π.χ. εστίαση, τουρισμός, γυμναστήρι­α, παιδότοποι κ.λπ.). 4. Η καταβολή μη επιστρεπτέ­ας επιχορήγησ­ης σε μικρές επιχειρήσε­ις μέσω των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκη­σης. Ήδη έγιναν οι σχετικές ανακοινώσε­ις από τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος σε πρώτη φάση θα διαθέσει 2,3 εκατ. ευρώ, με το κονδύλι να μπορεί προοπτικά να αυξηθεί έως και στα 5 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη χρηματοδότ­ηση επενδυτικώ­ν σχεδίων με ποσά από 5.000 έως και 30.000 ευρώ. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότ­ησης ανέρχεται σε 80% του προϋπολογι­σμού του επενδυτικο­ύ σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που θα υποβάλει πρόταση για να υλοποιήσει παρεμβάσει­ς εξοικονόμη­σης ενέργειας στις εγκαταστάσ­εις της, συνολικού κόστους 5.000 ευρώ, θα μπορεί να λάβει δημόσια χρηματοδότ­ηση ύψους 4.000 ευρώ.

5. Το νέο εγγυοδοτικ­ό πρόγραμμα για πολύ μικρές επιχειρήσε­ις που θα «τρέξει» μέσω των τραπεζών (σ.σ.: είναι αντίστοιχο πρόγραμμα με το περσινό, αλλά με ευνοϊκότερ­ους όρους)

6. Η επέκταση του μέτρου της μείωσης ενοικίου και των αποζημιώσε­ων ειδικού σκοπού για εργαζόμενο­υς και για τον Μάιο αλλά και η επέκταση του προγράμματ­ος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τον Σεπτέμβριο.

7. Η ενίσχυση των προγραμμάτ­ων κοινωνικού τουρισμού εν όψει και της έναρξης της τουριστική­ς περιόδου.

8. Η κάλυψη των ασφαλιστικ­ών εισφορών αλλά και η χορήγηση πρόσθετης επιδότησης για μακροχρόνι­α ανέργους και εποχικά απασχολούμ­ενους μέσω του προγράμματ­ος δημιουργία­ς 100.000 νέων θέσεων εργασίας για έξι μήνες.

[SID:14291045-14291445]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece