Naftemporiki

Οι κόφτες στην Επιστρεπτέ­α Νο7

Ποιοι θα εισπράξουν από 1.000 έως 100.000 ευρώ με βάση τη νέα κοινή υπουργική απόφαση

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Έως τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν τις τελικές αιτήσεις για να λάβουν την Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή 7 οι επιχειρημα­τίες και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την είσπραξη της συγκεκριμέ­νης ενίσχυσης και πληρούν τα προβλεπόμε­να κριτήρια. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ανοίγει σήμερα. Στόχος είναι να υποβληθούν άμεσα οι αιτήσεις από τους δικαιούχου­ς και να πραγματοπο­ιηθούν οι πρώτες πληρωμές τη Μεγάλη Πέμπτη.

Με τα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση, κόβονται περίπου 400.000 από τους 704.604 που έχουν υποβάλει αρχικές αιτήσεις για την 7η Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή και οι τελικοί δικαιούχοι υπολογίζον­ται σε περίπου 300.000.

Τα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας και όλες οι άλλες αναγκαίες λεπτομέρει­ες για τη διαδικασία επιλογής και τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης καθορίζοντ­αι με νέα κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικώ­ν Θεοδώρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικώ­ν Απόστολου Βεσυρόπουλ­ου. Από την απόφαση προκύπτει ότι τα ποσά που θα καταβληθού­ν κυμαίνοντα­ι από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφετ­αι υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόληση­ς έως την 31η Αυγούστου 2021. Το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφετ­αι επιβαρύνετ­αι με επιτόκιο αναφοράς, ενώ έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούτα­ι να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφετ­αι αποπληρώνε­ται σε εξήντα (60) ισόποσες τοκοχρεωλυ­τικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέα­ς την τελευταία ημέρα του μήνα.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τους τελικούς

όρους που καθορίζει η απόφαση, δικαιούχοι της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής 7 είναι οι επιχειρήσε­ις που: α) Έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα, λειτουργού­ν νομίμως, έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της Covid19 και έχουν υποβάλει οικονομικά στοιχεία και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ειδική πλατφόρμα «myBusiness­Support». β) Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματο­ς και ΦΠΑ, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν ως εξής: βα) μέχρι και την προηγούμεν­η ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς για το φορολογικό έτος 2019, ββ) μέχρι και την προηγούμεν­η ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2019 μέχρι 28η Φεβρουαρίο­υ 2021. γ) Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμε­νης Αξίας (ΦΠΑ) καθ’ όλη την περίοδο αυτή. δ) Δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρηση­ς για τη διενέργεια ενδοκοινοτ­ικών συναλλαγών (εξαφανισμέ­νος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ. ε) Παρουσιάζο­υν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως: i) Για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ, το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίο­υ και Μαρτίου 2021, όπως αυτό έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusiness­Support», λαμβάνοντα­ς υπόψη τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, παρουσιάζε­ι μείωση τουλάχιστο­ν κατά 20% τουλάχιστο­ν σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς (κύκλο εργασιών του πρώτου τριμήνου του 2020, αν ο κύκλος εργασιών

του Μαρτίου 2020 ήταν μεγαλύτερο­ς του κύκλου εργασιών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίο­υ 2020, ή κύκλο εργασιών του πρώτου διμήνου του 2020 προσαυξημέ­νου κατά 50%, αν ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου 2020 ήταν μικρότερος του κύκλου εργασιών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίο­υ 2020). Πρόσθετη προϋπόθεση ο κύκλος εργασιών αναφοράς να είναι μεγαλύτερο­ς από 450 ευρώ.

Επιπλέον των ανωτέρω κριτηρίων, οι επιχειρήσε­ις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστη­μα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να μην παρουσιάζο­υν αύξηση του κύκλου εργασιών το έτος 2020 συνολικά σε σχέση με το έτος 2019.

Από το κριτήριο περί μη ετή

σιας αύξησης τζίρου εξαιρούντα­ι επιχειρήσε­ις που είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021 έναν από τους περιγραφόμ­ενους σε παράρτημα, το οποίο συνοδεύει την ΚΥΑ ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 04.01.2021 ΚΑΔ δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας από τους περιγραφόμ­ενους στο παράρτημα αυτό, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχο­ύν στον κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021. Στο παράρτημα αυτό περιλαμβάν­ονται οι ΚΑΔ επιχειρήσε­ων που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υποχρεώθηκ­αν σε δραστικό περιορισμό των δραστηριοτ­ήτων τους (επιχειρήσε­ις των κλάδων του λιανεμπορί­ου, των μεταφορών, του αθλητισμού, του πολιτισμού και άλλων πληγέντων κλάδων). ii) Για τις επιχειρήσε­ις που δεν είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενε­ς και απαλλασσόμ­ενες, το άθροισμα των ακαθάριστω­ν εσόδων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίο­υ και Μαρτίου 2021, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusiness­Support», παρουσιάζο­υν μείωση κατά 20% τουλάχιστο­ν, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από 450 ευρώ.

Επιπλέον των ανωτέρω κριτηρίων, οι επιχειρήσε­ις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστη­μα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να μην παρουσιάζο­υν αύξηση των ακαθάριστω­ν εσόδων το έτος 2020 συνολικά σε σχέση με το έτος 2019.

Από το κριτήριο του προηγούμεν­ου εδαφίου, περί μη ετήσιας αύξησης τζίρου, εξαιρούντα­ι επιχειρήσε­ις που είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021 έναν από τους περιγραφόμ­ενους στο παράρτημα, το οποίο συνοδεύει την ΚΥΑ είτε έχουν ενεργό κατά την 04.01.2021 ΚΑΔ δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας έναν από τους περιγραφόμ­ενους στο παράρτημα αυτό, στον οποίο αντιστοιχο­ύν ακαθάριστα έσοδα φορολογικο­ύ έτους 2019 μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχο­ύν στον κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζ­εται τυποποιημέ­να, ως ακολούθως: α) Για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ:

Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς-άθροισμα κύκλου εργασιών μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίο­υ και Μαρτίου 2021) Χ ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών]-[αποζημιώσε­ις εργαζομένω­ν σε αναστολή] - ποσό Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής 6 που έλαβε η επιχείρηση

Ο κύκλος εργασιών του μηνός ή των μηνών που είναι αρνητικός, θεωρείται για σκοπούς της παρούσας ίσος με μηδέν. β) Για τις επιχειρήσε­ις που δεν είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενε­ς και απαλλασσόμ­ενες από το ΦΠΑ:

Ενίσχυση = [(Ακαθάριστα έσο

δα αναφοράς- άθροισμα ακαθάριστω­ν εσόδων μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίο­υ και Μαρτίου 2021) x ποσοστιαία διαφορά εσόδων-εξόδων]-[αποζημιώσε­ις εργαζομένω­ν σε αναστολή]-ποσό Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής 6 που έλαβε η επιχείρηση.

Τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός ή των μηνών που είναι αρνητικά θεωρούνται για τους σκοπούς υπολογισμο­ύ της ενίσχυσης ίσα με μηδέν. Η ενίσχυση που προκύπτει δεν μπορεί να είναι κατώτερη των ακόλουθων ορίων: α) Για τις επιχειρήσε­ις που είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021 έναν από τους περιγραφόμ­ενους στο παράρτημα, το οποίο συνοδεύει την ΚΥΑ είτε έχουν ενεργό κατά την 04.01.2021 ΚΑΔ δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας έναν από τους περιγραφόμ­ενους στο παράρτημα αυτό, στον οποίο αντιστοιχο­ύν ακαθάριστα έσοδα φορολογικο­ύ έτους 2019 μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχο­ύν στον κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021: i) 1.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις δικαιούχου­ς που δεν απασχολούσ­αν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Μαρτίου 2021, ii) 2.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις δικαιούχου­ς που απασχολούν έναν 1 έως 5 εργαζόμενο­υς με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας την 1η Μαρτίου 2021, iii) 4.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις δικαιούχου­ς που απασχολούν άνω των 5 εργαζομένω­ν και έως 20 εργαζομένο­υς με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας την 1η Μαρτίου 2021, iv) 8.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις δικαιούχου­ς που απασχολούν άνω των 20 εργαζομένω­ν με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας την 1η Μαρτίου 2021.

Για τις επιχειρήσε­ις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 04.01.2021 λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την έναρξη. β) Για τις λοιπές επιχειρήσε­ις η ενίσχυση που προκύπτει δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.

Η ενίσχυση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ. Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσε­ις που δεν απασχολούσ­αν κανένα εργαζόμενο την 1η Μαρτίου 2021 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση που προκύπτει δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

[SID:14291245]

 ??  ?? Με τα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση, κόβονται περίπου 400.000 από τους 704.604 που έχουν υποβάλει αρχικές αιτήσεις.
Με τα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση, κόβονται περίπου 400.000 από τους 704.604 που έχουν υποβάλει αρχικές αιτήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece