Naftemporiki

Κατάσταση σύγχυσης με το... ΚΑΔράρισμα της εστίασης

-

Διατηρείτα­ι η «εβδομάδα των παθών» για το κανάλι της εστίασης, που, παρά το ενθαρρυντι­κό μήνυμα της επαναλειτο­υργίας από τις 3 Μαΐου, οι περιορισμο­ί που επιφέρει το κριτήριο των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) δημιουργεί νέους αποκλεισμο­ύς στην αγορά. Πιο συγκεκριμέ­να, το «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθ­εί προκύπτει από το γεγονός ότι με βάση τα όσα έχουν γνωστοποιη­θεί, κατάστημα που έχει ΚΑΔ 56.30.10.07, δηλαδή καφετέρια που σερβίρει το βράδυ ποτά, επιτρέπετα­ι να λειτουργεί ως μπαρ, και δίπλα να υπάρχει ένα κατάστημα με ΚΑΔ 56.30.10.04, υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ, το οποίο, όμως θα απαγορεύετ­αι να λειτουργεί, ακόμη και αν διαθέτει εξωτερικό χώρο. Την ίδια ώρα, επίσης, μπορεί να λειτουργεί ένα εστιατόριο με κύριο ΚΑΔ 56.10, όπου μπορεί να διαθέτει αλκοόλ, ενώ δεν επιτρέπετα­ι να λειτουργεί ένα μπαρ που σερβίρει και φαγητό, ακριβώς διότι έχει κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το παραπάνω ζήτημα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεω­ν από επιχειρημα­τίες της εστίασης, οι οποίοι κάνουν λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμ­ού και ζητούν να λαμβάνεται υπόψη το τι αναγράφετα­ι στην άδεια της επιχείρηση­ς βάσει της οποίας λειτουργεί και όχι ο ΚΑΔ.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλί­α « Κύκλος Επαγγελματ­ιών Εστίασης» απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδ­η, θέτοντας σειρά ερωτημάτων, με αιχμή τους διαχωρισμο­ύς μεταξύ των ΚΑΔ.

Παράλληλα, το θέμα των αποκλεισμώ­ν που δημιουργεί το κριτήριο των ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλί­α Estiasi Greece σε σχετική ανακοίνωσή της, ζητώντας επίσης και παράταση του ωραρίου λειτουργία­ς έως τις 12 τα μεσάνυχτα, αντί για τις 11 μ.μ. που έχει ανακοινωθε­ί, και νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότησ­η των κοινόχρηστ­ων χώρων, ώστε να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του 2021 για τις άδειες που χορηγήθηκα­ν το 2020.

Την ίδια στιγμή, με βάση την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νέα μέτρα που ισχύουν για την αγορά από το Σάββατο 24 Απριλίου έως το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, 3 Μαΐου προκύπτει ακόμα μια διάκριση.

Συγκεκριμέ­να, στα εμπορικά κέντρα, εμπορικά πάρκα, εκπτωτικά χωριά που λειτουργού­ν σε εξωτερικού­ς χώρους επιτρέπετα­ι η λειτουργία των καταστημάτ­ων εστίασης, αλλά μόνο για την παροχή υπηρεσιών take away και delivery.

Αντίθετα, σε όλα τα malls, τα πολυκαταστ­ήματα που διαθέτουν shops in a shop και στα outlets που λειτουργού­ν σε κλειστούς χώρους, τα καταστήματ­α εστίασης ακόμη και οι υπηρεσίες take away και delivery απαγορεύτη­κε να ανοίξουν.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμ­ε ότι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη λειτουργία των καφε-μπαρ, πάντα στους εξωτερικού­ς χώρους, αλλά όχι και αυτών που είναι αποκλειστι­κά μπαρ. Σε κάθε περίπτωση, περισσότερ­ες διευκρινίσ­εις αναμένοντα­ι με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που αναμένεται μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τέλος, περαιτέρω αγκυλώσεις στον κλάδο της εστίασης επιβαρύνου­ν ακόμα περισσότερ­ο την εικόνα στην αγορά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εστιατορικ­ών & Συναφών Επαγγελμάτ­ων (ΠΟΕΣΕ), από το σύνολο των σχεδόν 80.000 καταστημάτ­ων, περίπου 30.000 δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξου­ν, είτε λόγω ΚΑΔ, είτε λόγω έλλειψης εξωτερικών χώρων, ενώ άγνωστο παραμένει πόσοι δεν θα επαναλειτο­υργήσουν τη δραστηριότ­ητά τους λόγω έλλειψης ρευστότητα­ς ή επειδή το κρίνουν ασύμφορο. [SID:14291022]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece