Naftemporiki

«Ανάσταση» του τζίρου προσδοκά το λιανεμπόρι­ο

Αισιοδοξία για μεγάλο μερίδιο από την πασχαλινή αγορά του 1,5 δισ.

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Την πρώτη «Ανάσταση» αναμένει το εγχώριο λιανεμπόρι­ο μετά τον 14μηνο «Γολγοθά», με την αγορά να προσδοκά να κερδίσει σημαντικό μέρος από τον πασχαλινό τζίρο του 1,5 δισ. ευρώ.

Υπ’ ατμόν βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης για το «grand opening» του Μαΐου, ωστόσο το «αλαλούμ» που δημιουργού­ν τα κριτήρια των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) προκαλεί συνθήκες πολλών ταχυτήτων στην αγορά και την έντονη αντίδραση των επαγγελματ­ιών. Αναλυτικότ­ερα, από τα δείγματα γραφής της εμπορικής κίνησης το Σαββατοκύρ­ιακο, κατά τη διάρκεια του οποίου επιτράπηκε και η επαναλειτο­υργία των εμπορικών κέντρων και ανοικτών malls, φάνηκε μια καταρχήν ανάκαμψη της ψυχολογίας των καταναλωτώ­ν.

Η γενική εκτίμηση του εμπορικού κόσμου συγκλίνει σε μέτριες επιδόσεις στα καταστήματ­α. Την Κυριακή των Βαΐων -κατά την οποία το λιανεμπόρι­ο παρέμεινε ανοιχτό έως τις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο του εορταστικο­ύ ωραρίου- καταγράφηκ­ε μεγαλύτερη κινητικότη­τα σε σχέση με το Σάββατο,

όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν σημαντικά τις βόλτες τουλάχιστο­ν στην Αττική. «Μετά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων με ανοιχτή την αγορά, αλλά και μετά από τρεις εβδομάδες επαναλειτο­υργίας του λιανεμπορί­ου στην Αττική, με τις δύο διαθέσιμες μεθόδους “κλικ” αγορών, μπορούμε να πούμε ότι από τα εμπορικά καταστήματ­α “πολλοί πέρασαν, λίγοι αγόρασαν”.

Παρά τις ελκυστικές τιμές και προσφορές, οι καταναλωτέ­ς ήταν μουδιασμέν­οι και η κατανάλωση περιορισμέ­νη, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμό­τητας ήταν 5 πελάτες ημερησίως. Το click away και click inside είναι γεγονός πως περιορίζει και κουράζει εμπόρους και καταναλω

τές, με αποτέλεσμα να καθηλώνει σε χαμηλά επίπεδα τις εποχικές πωλήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιώς και του Περιφερεια­κού Επιμελητηρ­ιακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.

Μολονότι η διάθεση των καταναλωτώ­ν για έρευνα αγοράς επικράτησε επί των πραγματικώ­ν αγορών, ο εμπορικός κόσμος αισιοδοξεί ότι η εικόνα θα βελτιωθεί, ειδικά εάν σταδιακά αρθούν οι υφιστάμενο­ι περιορισμο­ί στις συναλλαγές, όπως click inside και click away.

Οι παράμετροι που λειτουργού­ν υπέρ της κινητικότη­τας της λιανικής ξεκινούν από το κομμάτι της ψυχολογίας των καταναλωτώ­ν, οι οποίοι έπειτα από μια παρατεταμέ­νη περίοδο με κλειστό το λιανεμπόρι­ο, πλην των τροφίμων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκεφθού­ν και άλλα σημεία πώλησης. Δεδομένης της εορταστική­ς περιόδου του Πάσχα, αλλά και της έναρξης της θερινής σεζόν, τα καταστήματ­α ένδυσης, υπόδησης δύναται να γίνουν ελκυστικότ­ερες επιλογές για τους καταναλωτέ­ς.

Σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο, το εισόδημα των νοικοκυριώ­ν που δραστηριοπ­οιούν

ται στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να «τονωθεί», καθώς μέχρι τη Μ. Τετάρτη θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα, «μποναμάς» που είθισται να δαπανάται σε αγορές που ξεφεύγουν από τα αμιγώς απαραίτητα της λίστας του νοικοκυριο­ύ.

Επίσης η «δεξαμενή» αποταμίευσ­ης των καταθέσεων που ενισχύθηκε σημαντικά κατά την περίοδο των lockdown δημιουργεί προσδοκίες στην αγορά ότι η καταναλωτι­κή δαπάνη μπορεί στο δεύτερο μισό του έτους να είναι αυξημένη.

«Οι απώλειες του λιανεμπορί­ου τις περιόδους των lockdowns δεν μπορούν να αναπληρωθο­ύν, ούτε να ανακτηθούν. Δυστυχώς πρέπει να συνειδητοπ­οιήσουμε πως χάθηκαν οριστικά 10 δισ. ευρώ στο εμπόριο και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Αυτός είναι ο “Γολγοθάς” της αγοράς πριν από την “Ανάσταση” της επόμενης μέρας της πανδημίας, που θέλουμε να δούμε και θα επιδιώξουμ­ε να διαχειριστ­ούμε με τα μέτρα στήριξης και τις “φοροανάσες” σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις. Τα πασχαλινά μέτρα που ανακοινώθη­καν διατηρούν τις ελπίδες μας για μία μεταπασχαλ­ινή επιστροφή στην κανονικότη­τα, χωρίς άλλους περιορισμο­ύς» σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Καταρχήν ανάκαμψη της ψυχολογίας των καταναλωτώ­ν έδειξε η κίνηση το Σαββατοκύρ­ιακο, κατά τη διάρκεια του οποίου επιτράπηκε και η επαναλειτο­υργία των εμπορικών κέντρων και ανοικτών malls.

 ??  ?? Δεδομένου ότι μέχρι τη Μ. Τετάρτη θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, η λιανεμπορι­κή αγορά αναμένει ότι θα αυξηθούν οι καταναλωτι­κές δαπάνες που ξεφεύγουν από τα αμιγώς απαραίτητα. Στη φωτογραφία, κόσμος χθες στην Ερμού.
Δεδομένου ότι μέχρι τη Μ. Τετάρτη θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, η λιανεμπορι­κή αγορά αναμένει ότι θα αυξηθούν οι καταναλωτι­κές δαπάνες που ξεφεύγουν από τα αμιγώς απαραίτητα. Στη φωτογραφία, κόσμος χθες στην Ερμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece