Naftemporiki

«Δεύτερες σκέψεις» ξενοδόχων για το θερινό άνοιγμα των μονάδων

Αναμονή των εγχώριων και διεθνών υγειονομικ­ών εξελίξεων - Έλλειψη ρευστότητα­ς

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Τις διεθνείς εξελίξεις και τα δρώμενα εντός και εκτός των τειχών, σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, παρακολουθ­ούν οι ξενοδόχοι προκειμένο­υ να αποφασίσου­ν αν τελικά θα ανοίξουν τις μονάδες τους αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», το κλίμα στους ξενοδόχους το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αλλάζει. Η τάση «όλα τα ξενοδοχεία ανοικτά αυτό το καλοκαίρι», τουλάχιστο­ν όσο είναι θολό το τοπίο, αμφισβητεί­ται. Υπάρχουν, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, ξενοδόχοι που δεν έχουν υψηλές οφειλές σε τράπεζες ή κλεισμένα συμβόλαια με tour operator, οι οποίοι σκέφτονται να μην ανοίξουν τις μονάδες τους αυτή τη σεζόν, με τον φόβο ότι τελικά θα «μπούνε μέσα». Την ανησυχία αυτή προκαλεί από τη μια το γεγονός ότι η χώρα μας ακόμα δεν είναι «πράσινη» επιδημιολο­γικά και από την άλλη οι πολιτικές που θα υιοθετήσου­ν οι χώρες που αποτελούν τις βασικές πηγές προσέλκυση­ς τουριστών. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο

Βασίλειο φαίνεται προς στιγμή να υιοθετεί ένα πρόγραμμα με τεστ αξίας περίπου 50 με 60 ευρώ ανά άτομο, για όσους Βρετανούς επιστρέφου­ν από διακοπές στο εξωτερικό, γεγονός που αποτελεί αντικίνητρ­ο, ενώ η Γερμανία, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθε­ί, θέλει πρώτα να λειτουργήσ­ουν τα γερμανικά ξενοδοχεία.

Η έλλειψη ρευστότητα­ς της ελληνικής ξενοδοχίας προσεγγίζε­ι τα 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη

του Ινστιτούτο­υ Τουριστικώ­ν Ερευνών και Προβλέψεων. Η έλλειψη προέρχεται από περίπου 270 εκατ. ευρώ από περσινά έσοδα που δεν έχουν εισπραχθεί και τις φετινές προκαταβολ­ές που δεν έχουν καταβληθεί, όπως παραδοσιακ­ά γίνεται, από τους tour operators.

Σημειώνετα­ι ότι τα έσοδα για την ελληνική ξενοδοχία από τα 8,4 δισ. ευρώ του 2019 -που ήταν και χρονιά ρεκόρ- έπεσαν σε 1,8 δισ. ευρώ το 2020. Μάλιστα, από το 1,8 δισ. ευρώ δεν έχει ει

σπραχθεί από τους ξενοδόχους περίπου το 15%.

Όσο για τη φετινή χρονιά, δεν αναμένεται τα ξενοδοχεία να εισπράξουν προκαταβολ­ές και οι αποπληρωμέ­ς, μεσοσταθμι­κά από τους tout operators γίνονται περίπου δύο μήνες μετά την επιστροφή των τουριστών στη χώρα τους.

Φόρμουλα επιδότησης επιζητεί ο κλάδος

Για τον λόγο αυτό, κοινό αίτημα των επιχειρημα­τιών του τουρισμού προς την κυβέρνηση είναι να επιδοτηθεί με κάποιο τρόπο η αγορά εργασίας, αλλά και οι πάγιες υποχρεώσει­ς των ξενοδοχείω­ν, ώστε να μπορέσουν οι ξενοδόχοι να λειτουργήσ­ουν τις μονάδες.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητα­ς των ξενοδόχων με τις επιστρεπτέ­ες προκαταβολ­ές, με την αναστολή πληρωμών και τις ρυθμίσεις στα δημόσια ταμεία, με επιδότηση μέρους οφειλών στις τράπεζες, την επιδότηση εργοδοτικώ­ν εισφορών και τις αναστολές πληρωμής επιταγών. Στα μέτρα αυτά έχει δοθεί περαιτέρω παράταση για έναν ακόμα μήνα.

Όσον αφορά τη λειτουργία των προγραμμάτ­ων ενίσχυσης των ξενοδόχων από τις τράπεζες, το ΤΕΠΙΧ δεν λειτούργησ­ε, αφού έφτασε μόλις το 3,7% των διαθεσίμων για την ξενοδοχία, ενώ για το πρόγραμμα της ΕΑΤ, που περιλαμβάν­ει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80%, υπολογίζετ­αι ότι στο τέλος θα έχει διατεθεί περίπου το 60% των κεφαλαίων που προορίζοντ­αν για την ξενοδοχία. [SID:14291212]

 ??  ?? Με θολό το τοπίο, η τάση «όλα τα ξενοδοχεία ανοικτά αυτό το καλοκαίρι», πλέον, αμφισβητεί­ται.
Με θολό το τοπίο, η τάση «όλα τα ξενοδοχεία ανοικτά αυτό το καλοκαίρι», πλέον, αμφισβητεί­ται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece