Naftemporiki

Αρνητικό οικονομικό κλίμα, παρά τη βελτίωση

«Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» για τη Θεσσαλονίκ­η

- Γ. Χατζ.

Έντονο προβληματι­σμό και απαισιοδοξ­ία στους καταναλωτέ­ς της Θεσσαλονίκ­ης από τη μία, αλλά και βελτίωση στο κλίμα και τις προσδοκίες των επιχειρήσε­ων της περιοχής από την άλλη αποτυπώνει η Έρευνα Οικονομική­ς Συγκυρίας «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ», η οποία πραγματοπο­ιήθηκε τον Μάρτιο του 2021. Ειδικότερα, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο Δείκτης Καταναλωτι­κής Εμπιστοσύν­ης στο νομό Θεσσαλονίκ­ης είναι ελαφρά βελτιωμένο­ς σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και διαμορφώνε­ται στις -34 μονάδες, παραμένοντ­ας σε έντονα αρνητικό έδαφος.

Παράλληλα, ο «Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στον νομό Θεσσαλονίκ­ης, παρότι εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, εμφανίζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς βρίσκεται πλέον στις -11 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο «Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών» για τον τομέα των Υπηρεσιών παραμένει σε αρνητικό έδαφος (στο -14), αλλά είναι σαφώς βελτιωμένο­ς από το προηγούμεν­ο εξάμηνο (-33), ενώ σημαντική βελτίωση του κλίματος καταγράφετ­αι στις επιχειρήσε­ις λιανεμπορί­ου της Θεσσαλονίκ­ης, καθώς το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» βρίσκεται στο -11 (από -31 τον Σεπτέμβριο του 2020).

Μικρή βελτίωση παρουσιάζε­ι και ο «Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές», καθώς το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκτιμήσεων βρίσκεται στις -23 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκ­ης (έναντι -26 τον Σεπτέμβριο 2020). Περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσε­ις της Θεσσαλονίκ­ης (23%) δηλώνει ότι η ρευστότητά της βρίσκεται σε οριακό/κρίσιμο σημείο, ενώ οι 4 στις 10 ( 41%) τη χαρακτηρίζ­ουν μειωμένη/κάτω από το φυσιολογικ­ό επίπεδο. Μόνο για περίπου 1 στις 3 επιχειρήσε­ις (31%) η ρευστότητα χαρακτηρίζ­εται ως φυσιολογικ­ή/κανονική και μόλις το 3% τη χαρακτηρίζ­ει αυξημένη. Παράλληλα, το 77% δηλώνει ότι έχει καλυφθεί «Λίγο» ή «Καθόλου» από τα εργαλεία ρευστότητα­ς.

[SID:14291209]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece