Naftemporiki

Η e-κανονικότη­τα και το εμπόριο

- ΣΧΟΛΙΟ ghatzil@ naftempori­ki. gr

Του Γιώργου Χατζηλίδη

Αρκετές αλλαγές στην καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά των κατοίκων της Θεσσαλονίκ­ης ήρθαν με την πανδημία Covid-19, οι οποίες, μάλιστα, φαίνεται ότι σε σημαντικό βαθμό θα παραμείνου­ν και μετά το τέλος της μεγάλης αυτής περιπέτεια­ς.

Καταλύτης των αλλαγών είναι φυσικά οι νέες τεχνολογίε­ς και το διαδίκτυο, η μεγαλύτερη διείσδυση του οποίου στην καθημερινό­τητά μας είναι ούτως ή άλλως νομοτελεια­κή, αλλά επιταχύνθη­κε λόγω των περιοριστι­κών μέτρων

που επέβαλε η πανδημία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία από το Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ για τον Μάρτιο του 2021, το 53% των Θεσσαλονικ­έων δηλώνει ότι οι αγορές του μέσω του διαδικτύου έχουν αυξηθεί σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία - το σχετικό ποσοστό μάλιστα βαίνει σταθερά αυξανόμενο, καθώς βρισκόταν στο 30% τον Σεπτέμβριο του 2020 και στο 29% τον Ιούλιο του 2020. Επιπλέον, το 35% των Θεσσαλονικ­έων δηλώνει ότι θα πραγματοπο­ιεί αγορές μέσω του διαδικτύου πιο συχνά, το 29% ότι θα πληρώνει για τις αγορές του μέσω κινητού πιο συχνά και το 20% ότι θα χρησιμοποι­εί συχνότερα υπηρεσίες παράδοσης έτοιμου φαγητού (delivery).

Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τις κα

ταναλωτικέ­ς συνήθειες, αλλά όλες τις πτυχές της καθημερινό­τητας: Ένας στους πέντε λέει ότι θα χρησιμοποι­εί συχνότερα βιντεοκλήσ­εις, το 18% ότι θα χρησιμοποι­εί συχνότερα πλατφόρμες για τηλεδιάσκε­ψη και περίπου 1 στους 7 δηλώνει ότι θα εργάζεται πιο συχνά από το σπίτι. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και αφορούν, εν προκειμένω, κυρίως τους εμπόρους της Θεσσαλονίκ­ης οι περισσότερ­οι εκ των οποίων δεν έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να προσαρμοστ­ούν στα νέα δεδομένα: Το διαδίκτυο (e-shop, social media κ.λπ.), αν δεν είναι ήδη, θα αποτελεί πολύ σύντομα όρο επιβίωσης και συνθήκη ανάπτυξης ακόμα και για την πιο μικρή εμπορική επιχείρηση.

[SID:14291384]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece