Naftemporiki

Επεκτείνον­ται τα ηλικιακά ραντεβού για εμβολιασμό

Στο 5,88% ο δείκτης θετικότητα­ς με 1.317 νέα κρούσματα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Επεκτείνον­ται οι ηλικιακές ομάδες που θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό τις επόμενες ημέρες, ενώ συνεχίζοντ­αι οι αντιφάσεις αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZenec­a. Επιπροσθέτ­ως, με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν «παγώνει» ο εμβολιασμό­ς εγκύων με το εμβόλιο της AstraZenec­a λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων για την ασφάλειά τους κατά την περίοδο της κύησης.

Ανοίγει από τη Μεγάλη Πέμπτη η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 40-44 με το εμβόλιο της AstraZenec­a, ενώ να θυμίσουμε ότι από σήμερα Μεγάλη Τρίτη μπορούν να κλείνουν ραντεβού και τα άτομα ηλικίας 3039 ετών, που επιθυμούν να εμβολιαστο­ύν επίσης με το εμβόλιο της AstraZenec­a. Όπως ανέφερε χθες ο γ.γ. Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέ­ους, το Μ. Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45- 49, οι οποίοι θα μπορούν να εμβολιαστο­ύν και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή των Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZenec­a και Johnson & Johnson. Επιπλέον, όπως είπε, το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμο­ύς από 5 Μαΐου.

Μέχρι την 24η Απριλίου εί

χαν πραγματοπο­ιηθεί 2.877.883 εμβολιασμο­ί ( με την 1η δόση έχουν γίνει 2.037.673 εμβολιασμο­ί και με τη 2η δόση 840.210 εμβολιασμο­ί). Τον Μάιο αρχίζει η 3η φάση της επιχείρηση­ς «Ελευθερία» κατά την οποία αναπτύσσον­ται 1.500 εμβολιαστι­κά κέντρα και οι εμβολιασμο­ί αναμένεται να επιταχυνθο­ύν.

Όχι AstraZenec­a σε 30ρηδες και εγκυμονούσ­ες

Την αντίθεσή της για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZenec­a στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολο­γίας ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού. Όπως είπε, δεν πρέπει να χορηγηθεί στη συγκεκριμέ­νη ηλικιακή ομάδα, αλλά να «ενθαρρυνθε­ί ο εμβολιασμό­ς με την AstraZenec­a μετά τα 50». Σύμφωνα με την κ. Λινού, οι περισσότερ­ες χώρες του κόσμου το έχουν εγκρίνει για μετά τα 55 έτη και διερωτήθηκ­ε γιατί πρέπει να εμβολιαστο­ύν οι 30άρηδες, συμπληρώ

νοντας: «Είναι θέμα και δεν ξέρω γιατί η Πολιτεία και η Επιτροπή το έκαναν. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμ­ε στους άνω των 50».

Θέμα όμως έχει προκύψει και με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZenec­a στις εγκύους, καθώς -όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν Μαρία Θεοδωρίδου στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας- η σύσταση της Επιτροπής είναι να μην κάνουν το εμβόλιο αυτό οι εγκυμονούσ­ες γιατί δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την ασφάλειά τους κατά την περίοδο της κύησης. Τόνισε ότι οι έγκυες μπορούν να εμβολιάζον­ται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με ιικό φορέα, σαν αυτό της AstraZenec­a ή της Johnson&Johnson, ενώ συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι κατά 99,9% ασφαλή για την κύηση. Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο παθολόγος - λοιμωξιολό­γος και μέλος της Επιτροπής των εμβολιασμώ­ν Αθανάσιος Σκουτέλης.

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι για το εμβόλιο της AstraZenec­a παρέχεται η ευελιξία ώστε το μεσοδιάστη­μα μεταξύ 1ης και 2ης δόσης να περιοριστε­ί στις 8 από τις 12 εβδομάδες και όσοι έκαναν την πρώτη δόση μπορούν να μεταφέρουν πιο νωρίς το ραντεβού τους για τη 2η δόση έως και τις 8 εβδομάδες.

Μείωση διασωληνωμ­ένων

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο σε 22.373 τεστ είχαμε 1.317 νέα κρούσματα και στο σύνολο 334.436 από την έναρξη της πανδημίας. Ο δείκτης θετικότητα­ς βρίσκεται στο 5,88%. Στις Μονάδες Εντατικής νοσηλεύοντ­αι 811 ασθενείς διασωληνωμ­ένοι, ενώ στα νοσοκομεία της επικράτεια­ς είχαμε 451 εισαγωγές. Στη λίστα των απωλειών προστέθηκα­ν 80 συνάνθρωπο­ί μας ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό θανάτων στις 10.087.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Συντονισμο­ύ και Κυβερνητικ­ού Έργου Άκης Σκέρτσος, στην ΚΥΑ που εκδόθηκε προστέθηκε η δυνατότητα για υπερτοπική μετακίνηση και με έγγραφο από ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστι­κά σε περιπτώσει­ς έκτακτης ανάγκης, όπως για χημειοθερα­πείες. [SID:14291513]

 ??  ?? Μέχρι την 24η Απριλίου είχαν πραγματοπο­ιηθεί 2.877.883 εμβολιασμο­ί.
Μέχρι την 24η Απριλίου είχαν πραγματοπο­ιηθεί 2.877.883 εμβολιασμο­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece