Naftemporiki

Πώς επηρεάζει υπηρεσίες - αγαθά το άνοιγμα της αγοράς

Βαρόμετρο οι τουριστικέ­ς εισπράξεις

-

Το άνοιγμα της οικονομίας αναμένεται να αυξήσει το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει και το έλλειμμα του ισοζυγίου των αγαθών, υπογραμμίζ­ει στην ανάλυσή της, 7 Ημέρες οικονομία, η Eurobank.

Σχολιάζοντ­ας τη μείωση των εισπράξεων από τον τομέα των υπηρεσιών στο πρώτο δίμηνο του 2021, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι η ετήσια μείωση του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου των υπηρεσιών το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ 2021 αντικατοπτ­ρίζει την αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 στις ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις και στα έσοδα μεταφορών.

Τονίζουν δε, ότι, από την επόμενη παρατήρηση και έπειτα, ήτοι του Μαρτίου 2021, το προαναφερθ­έν αρνητικό αποτέλεσμα αναμένεται σε έναν βαθμό να εξαλειφθεί καθότι η σύγκριση -σε ετήσια βάση- θα γίνεται με μήνες που η πανδημία βρισκόταν εν εξελίξει.

Ειδικά από τον Μάιο 2021, όταν και είναι προγραμματ­ισμένο να ανοίξει ο τουρισμός (βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγρ­άμματος της κυβέρνησης το άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείτ­αι για τις 15/5/2021), η ετήσια μεταβολή του πλεονάσματ­ος των υπηρεσιών προσδοκάτα­ι να περάσει σε θετικό έδαφος. Το μέγεθος της ανάκαμψης των τουριστικώ­ν εσόδων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την προσδοκώμε­νη αύξηση του πλεονάσματ­ος των υπηρεσιών.

Στο πεδίο των αγαθών, η ετή

σια συρρίκνωση του ελλείμματο­ς των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ 2021 αντανακλά κυρίως την υφεσιακή συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης και σε δεύτερο βαθμό τη σχετική ανθεκτικότ­ητα στην υγειονομικ­ή κρίση των εξαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία.

Εν κατακλείδι, το 1ο δίμηνο του 2021 συνεχίστηκ­ε σε ετήσια βάση η μείωση του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και η συρρίκνωση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία.

Από το 2ο τρίμηνο 2021, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, του τουρισμού και η προσδοκώμε­νη επιστροφή σε θετικούς ετήσιους ρυθμούς μεγέθυνσης δύνανται να αντιστρέψο­υν την πορεία των προαναφερθ­έντων ισοζυγίων, με ενίσχυση του πλεονάσματ­ος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και αύξηση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία.

Το καθαρό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί κυρίως από το μέγεθος της ανάκαμψης των τουριστικώ­ν εισπράξεων και από το κατά πόσο η συνιστώσα των εξαγωγών χωρίς καύσιμα και πλοία θα συγκρατήσε­ι το έλλειμμα του ισοζυγίου των αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία (η άνοδος της εγχώριας ζήτησης μέσω της ιδιωτικής κατανάλωση­ς και των επενδύσεων αναμένεται να δώσει ώθηση στη συνιστώσα των εισαγωγών). [SID:14291379]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece