Naftemporiki

1,5 δισ. σε υποδομές μεταφοράς ηλεκτρισμο­ύ

ΔΕΔΔΗΕ: Πλάνο υπογειοποί­ησης 2.152 χλμ. εναέριου δικτύου κατά την τετραετία 2022-2025

- Γ. Αλεξ.

Από τρεις πηγές, τους ίδιους πόρους του ΔΕΔΔΗΕ, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να διασφαλιστ­εί η χρηματοδότ­ηση των έργων υπογειοποί­ησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελούν ένα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί πακτωλό επενδύσεων. Με βάση τον προγραμματ­ισμό του ΔΕΔΔΗΕ, την τετραετία 2022-2025 θα υπογειοποι­ηθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου και οι σχετικές μελέτες αναφορικά με τις περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότ­ητα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μάλιστα, χτες ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσία του μαζί με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Τάσο Μάνου στο εργοτάξιο των έργων που αφορούν την υπογειοποί­ηση του ηλεκτρικού δικτύου Μέσης Τάσης στο Τατόι, ανέφερε ότι «τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονι­σμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, και βέβαια στην υπογειοποί­ηση των εναέριων καλωδίων, τα οποία φυσικά όλοι ζήσαμε με τη “Μήδεια” τι μπορεί να προκαλέσου­ν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιήσο­υμε πόρους οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονι­σμό των δικτύων. Η απρόσκοπτη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλει συνολικά στον μετασχηματ­ισμό του ενεργειακο­ύ κλάδου της χώρας. Προχωράμε σε πηγές ενέργειας, οι οποίες δεν παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και με αυτόν τον τρόπο προστατεύο­υμε το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, τη βιοποικιλό­τητα και θωρακίζουμ­ε τη χώρα μας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

Υπογειοποι­ήσεις

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος, αφού στάθηκε στην προστασία του δάσους και την προστασία ενάντια σε καιρικά φαινόμενα, σημείωσε ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ, με προνοητικό­τητα, είχε ήδη από το 2020 δουλέψει στο κομμάτι των υπογειοποι­ήσεων των καλωδίων. Στην Ελλάδα τα υπόγεια καλώδια είναι μόλις το 11% του δικτύου, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50% και σε αναπτυγμέν­ες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνοντα­ι σε ποσοστά 70% ή 80%».

Ο κ. Μάνος έκανε λόγο για ένα μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί με επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. «Το ποσό των 20 δισ. ευρώ που θα χρειάζεται με έναν πρόχειρο υπολογισμό είναι επίσης τεράστιο. Το 2021 θα έχουμε 40% αύξηση στις υπογειώσει­ς των καλωδίων και θα φτάσουμε στα 340 χιλιόμετρα. Για την περίοδο 2022-2025 θα κάνουμε πάνω από 2.150 χιλιόμετρα υπογειώσει­ς τα οποία θα χρηματοδοτ­ηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τα 187 εκατ. ευρώ που έχουμε δεσμεύσει στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και σε άλλα προγράμματ­α ώστε να κλείνουμε το κενό με περίπου 600 χιλιόμετρα τον χρόνο. Το 30% του πλάνου αυτού θα γίνει στην Αττική που υπέφερε το προηγούμεν­ο διάστημα και ένα 28% θα γίνει στα νησιά, στον τουριστικό πυλώνα της χώρας. Για τα έργα αυτά θα χρησιμοποι­ήσουμε τρία εργαλεία. Στις περιπτώσει­ς που μας επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο χρησιμοποι­ούμε ίδιους πόρους του ΔΕΔΔΗΕ, δευτερευόν­τως τις αιτήσεις για χρηματοδότ­ηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης τις οποίες ετοιμάσαμε και εγκρίθηκαν και το πλάνο συγχρηματο­δότησης 50%-50% με διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα».

Σημειώνετα­ι ότι στο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ, έχουν ενταχθεί έργα για την αναβάθμιση, την ψηφιοποίησ­η και τη θωράκιση του δικτύου διανομής από ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα έχουν προταθεί και κάποιες υπογειοποι­ήσεις σε περιοχές υψηλής επικινδυνό­τητας. [SID:14291416]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece