Naftemporiki

Από Μάιο τα έργα για φυσικό αέριο στην Καβάλα

-

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχοντα­ι τα μεγάλα έργα υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Καβάλα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρηση­ς Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. (ΔΕΔΑ), μετά την Ξάνθη, τη Δράμα, την Αλεξανδρού­πολη και την Κομοτηνή, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατι­κό έλεγχο για το έργο στην πόλη της Καβάλας, δίνοντας το «σήμα» για την έναρξη υλοποίησής του.

Σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ, υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ίδιας και του αναδόχου του έργου στην Καβάλα, της εταιρείας ΑΒΑΞ Α.Ε., θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου και θα ολοκληρωθο­ύν σταδιακά έως το 2023. Το έργο είναι προϋπολογι­σμού 6,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτ­είται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου θα πραγματοπο­ιούνται συνδέσεις καταναλωτώ­ν, καλύπτοντα­ς τις ενεργειακέ­ς ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσε­ις και τα δημόσια κτήρια της πόλης, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι κ.ά.

Μετά την Καβάλα, τη σκυτάλη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πάρει η πόλη της Ορεστιάδας, για την οποία η διαδικασία της οριστικής έγκρισης του έργου αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακ­ό έργο, με σημαντικές ωφέλειες για τους πολίτες, το περιβάλλον και την οικονομία. Με την έλευση του φυσικού αερίου, το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί σημαντικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις, η περιοχή θα αναβαθμιστ­εί περιβαλλον­τικά, ενώ θα ενισχυθεί η απασχόληση και η τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου».

[SID:14291323]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece