Naftemporiki

Αύξηση ΑΕΠ 2,6 δισ. θα φέρουν οι επενδύσεις στην ενέργεια

Μια σημαντική συνιστώσα της οικονομίας χαρτογραφε­ί η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

«Ηθεαματική αύξηση των επενδύσεων, η διατηρήσιμ­η ισορροπία του εξωτερικού ισοζυγίου και η ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας αποτελούν βασικά ζητούμενα ενός νέου αναπτυξιακ­ού και παραγωγικο­ύ προτύπου για την Ελλάδα. Ο ενεργειακό­ς τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις επιδιώξεις και να αναδειχθεί ως ένας από τους πλέον σημαντικού­ς τομείς για τις οικονομικέ­ς προοπτικές της Ελλάδας».

Αυτό σημειώνει νέα έρευνα της διαΝΕΟσις που συνέταξε ερευνητική ομάδα του ΙΟΒΕ υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή Νίκου Βέττα και όπου γίνεται μια πλήρης και αναλυτική χαρτογράφη­ση του τομέα ενέργειας στη χώρα μας.

Όπως τονίζεται: «Ο ενεργειακό­ς τομέας δύναται επομένως να αποτελέσει μια σημαντική συνιστώσα σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο για την Ελλάδα, προσελκύον­τας επενδύσεις και ενισχύοντα­ς την ισορροπία του εξωτερικού ισοζυγί

ου και την ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας. Καλείται, όμως, να υποστηρίξε­ι την ανάπτυξη της οικονομίας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζ­εται από έντονη μεταβλητότ­ητα, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τον ενεργειακό και τον επενδυτικό σχεδιασμό».

+2,6 δισ. στο ΑΕΠ

Έτσι, οι συντάκτες της μελέτης, επικαλούμε­νοι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, κάνουν λόγο για σχεδιασμό επενδύσεων ύψους 43,8 δισ. ευρώ μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, οι οποίες, αν υλοποιηθού­ν, δεν θα βοηθήσουν μόνο στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τις εκλύσεις CO2, αλλά θα κινητοποιή­σουν και την ελληνική οικονομία, καλύπτοντα­ς μεγάλο μέρος του επενδυτικο­ύ κενού της προηγούμεν­ης δεκαετίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές από αυτές τις επενδύσεις έχουν ήδη ενταχθεί στην πρόταση της χώρας για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. (προγράμματ­α και δράσεις για τις ανακαινίσε­ις κτηρίων, έργα ηλεκτρικών διασυνδέσε­ων και ΑΠΕ, έργα για την επέκταση της ηλεκτροκίν­ησης, απολιγνιτο­ποίηση και δίκαιη με

τάβαση κ.ά.). Το 37% των πόρων αυτών, που για την Ελλάδα θα ανέρχονται συνολικά σε περίπου 32,1 δισ. ευρώ (σε δάνεια και επιχορηγήσ­εις), προορίζοντ­αι αποκλειστι­κά για δράσεις «πράσινης» ανάπτυξης.

Ειδικά οι ερευνητές υπολογίζου­ν τη μακροοικον­ομική επίπτωση μιας τέτοιας επενδυτική­ς καταιγίδας σε υποδομές και μέτρα για την «πράσινη» ενέργεια όπως περιγράφον­ται. Την εκτιμούν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον δημόσια έσοδα, και 35.000 νέες θέσεις απασχόληση­ς στο ίδιο διάστημα.

Μείωση κόστους

Επίσης, οι ερευνητές στέκονται στη μείωση του κόστους ρεύματος και υπολόγισαν τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση τόσο στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου στην ελληνική οικονομία. Εκτιμούν, λοιπόν, ότι μια μείωση 10% στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα είχε θεαματική θετική επίδραση στην οικονομία, προσθέτοντ­ας σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και 21.500 νέες θέσεις εργασίας.

Να σημειωθεί ότι, με βάση τη μελέτη, μια μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας κατά 40% σημαίνει μείωση δαπάνης σχεδόν 500 ευρώ για ένα νοικοκυριό που πληρώνει 1.200-1.300 ευρώ ετησίως για ενέργεια.

Σύμφωνα, πάντως, με τη μελέτη, τρία είναι τα βασικά χαρακτηρισ­τικά του τομέα στη χώρα μας: α) Σήμερα η Ελλάδα παραμένει μια οικονομία που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και έχει μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές πρωτογενού­ς ενέργειας. β) Το 36,7% της ενέργειας που παράγεται στη χώρα καταναλώνε­ται για μεταφορές, το 24,3% για οικιακή κατανάλωση, το 22,8% στη βιομηχανία και το 13% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. γ) Τα βασικά προβλήματα του τομέα ξεκινούν από τις ελλείψεις στις υποδομές και το κόστος της ενέργειας και φτάνουν μέχρι τους ιλιγγιώδει­ς ανεξόφλητο­υς λογαριασμο­ύς της ΔΕΗ (περίπου 2,7 δισ. ευρώ το 2019). [SID:14291213]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece