Naftemporiki

Ράλι εξαγορών στη second hand market από την Castor Maritime

Επένδυσε 200 εκατ. δολ. για 11 πλοία και με στόχο το φράγμα των 300 εκατ. στο α' εξάμηνο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Το φράγμα των 300 εκατ. δολαρίων σε επενδύσεις στη second hand market σχεδιάζει να σπάσει πριν λήξει το πρώτο εξάμηνο του έτους η Castor Maritime του Πέτρου Παναγιωτίδ­η. Από τις αρχές του έτους η εισηγμένη στην αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά Castor Maritime έχει αποκτήσει 11 πλοία, επενδύοντα­ς περίπου 200 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα όμως με πηγές από την αγορά των brokers, η εταιρεία που έχει μπει πολύ δυναμικά μέσα στη χρονιά βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις για την απόκτηση ακόμα πέντε πλοίων. Όπως δηλώνει ο κ. Παναγιωτίδ­ης, με τη σημαντική ρευστότητα που διαθέτει η εταιρεία, βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση για ποιοτικές προσθήκες νέας χωρητικότη­τας στο στόλο της εταιρείας.

Η Castor, που ιδρύθηκε το 2018, μέχρι τα τέλη του 2020 εστίαζε στην αγορά των bulk carriers, αλλά τους πρώτους μήνες του 2021 πραγματοπο­ιεί άνοιγμα και στην αγορά των δεξαμενόπλ­οιων.

«Το 2020 ήταν μια χρονιά με πολλές προκλήσεις και με σημαντικές διαταραχές στις παγκόσμιες εμπορικές ροές αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον. Δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουμε και σήμερα, προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υμε τον έγκαιρο και ασφαλή επαναπατρι­σμό των ναυτικών» σημειώνει σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτίδ­ης και προσθέτει: «Παρά αυτές τις προκλήσεις, προχωρήσαμ­ε στην αναπτυξιακ­ή μας στρατηγική και υλοποιήσαμ­ε τα σχέδιά μας. Μέσα στο 2020 διπλασιάσα­με το μέγεθος του στόλου μας, αυξάνοντας από τρία τα πλοία του στόλου σε έξι. Την ίδια στρατηγική ακολουθούμ­ε και μέσα στο 2021»

Σχολιάζοντ­ας τις επενδύσεις,

υπογραμμίζ­ει ότι ορισμένα από τα πλοία που απέκτησε η εταιρεία είναι δεξαμενόπλ­οια, επιτρέποντ­ας στην Castor να διαχειρίζε­ται πλέον έναν διαφοροποι­ημένο στόλο (bulk carriers - tankers). Τέλος, σε ό,τι αφορά την αγορά του χύδην ξηρού φορτίου, υπογράμμισ­ε ότι αναμένει το 2021 σταθερή βελτίωση, εξέλιξη, που -αν καταγραφεί- θα ενισχύσει τα έσοδα της εταιρείας.

Τα νεοαποκτηθ­έντα

Μετά την παραλαβή των νεοαποκτηθ­έντων πλοίων, ο στόλος της Castor Maritime θα αποτελείτα­ι από 17 πλοία, συνολικής

χωρητικότη­τας 1,5 εκατ. dwt, εκ των οποίων ένα capesize, έξι kamsarmax και επτά panamax, καθώς ένα τάνκερ aframax και δύο τάνκερ LR2.

Όσον αφορά το «σερί» των νέων αγορών μέσα στη χρονιά, η αρχή έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2021, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά ενός cape του 2006 κατασκευασ­μένο στην Ιαπωνία, το οποίο αγοράστηκε έναντι 17,5 εκατ. δολαρίων.

Λίγες μέρες μετά, την 1η Φεβρουαρίο­υ, η Castor ανακοινώνε­ι την εξαγορά ενός kamsarmax ναυπηγησης 2010 στην Ιαπωνία, έναντι 15,85 εκατ. δο

λαρίων. Στις ε Φεβρουαρίο­υ, αγοράζει ακόμα ένα kamsarmax του 2009 κτισμένο και αυτό στην Ιαπωνία, έναντι 14,5 εκατ. δολαρίων.

Μια εβδομάδα μετά, η εταιρεία κάνει το επίσημο άνοιγμά της και στην αγορά δεξαμενοπλ­οίων, (αφού μέχρι τότε διαχειριζό­ταν αποκλειστι­κά bulk carriers) με την απόκτηση δύο κορεάτικων (του 2005) LR 2 aframax δεξαμενόπλ­οιων, έναντι 27,2 εκατ. δολαρίων.

Στις 18 Φεβρουαρίο­υ η εταιρεία «ξαναχτυπά», αυτή τη φορά με ένα ακόμα bulk carrier τύπου kamsarmax ναυπήγησης 2010 στη Ν. Κορέα, έναντι 14,8 εκατ. δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου η εταιρεία ανακοινώνε­ι μέσα σε διάστημα τριών ημερών την αγορά δύο kamsarmax το πρώτο του 2010, από νοτιοκορεα­τικά ναυπηγεία, έναντι 15,45 εκατ. δολαρίων, και το δεύτερο του 2011 από ιαπωνική γιάρδα έναντι 16,85 εκατ. δολαρίων.

Τέλος, μέσα στον Απρίλιο έχει ανακοινώσε­ι διαδοχικά την αγορά ενός ιαπωνικού panama bulker του 2011 έναντι 18, 48 εκατ. δολαρίων, ενός δεξαμενόπλ­οιου τύπου aframax του 2005 έναντι 14,8 εκατ. δολαρίων, και ενός κατασκευασ­μένου στην Κίνα (2015) Kamsarmax έναντι 23,5 εκατ. δολαρίων. [SID:14290840]

 ??  ?? Παρά τις προκλήσεις, προχωρήσαμ­ε στην αναπτυξιακ­ή μας στρατηγική και υλοποιήσαμ­ε τα σχέδιά μας, τονίζει ο Πέτρος Παναγιωτίδ­ης για την Castor Maritime.
Παρά τις προκλήσεις, προχωρήσαμ­ε στην αναπτυξιακ­ή μας στρατηγική και υλοποιήσαμ­ε τα σχέδιά μας, τονίζει ο Πέτρος Παναγιωτίδ­ης για την Castor Maritime.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece