Naftemporiki

Στην Costamare το 60% της York Capital σε 5 πλοία

Ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο στα συγκεκριμέ­να containers­hips και αναμένει επιπρόσθετ­α έσοδα

-

Την εξαγορά του ποσοστού, ύψους 60% κατά μέσο όρο, που κατείχε το York Capital σε πέντε containers­hips χωρητικότη­τας 11.000 teu της Costamare ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η συμφερόντω­ν οικογένεια­ς Κωνσταντακ­όπουλου Costamare, που είναι εισηγμένη στο NYSE, επισημαίνε­ι ότι με τον τρόπο αυτό πήρε στα «χέρια της» το 100% της κυριότητας των συγκεκριμέ­νων πλοίων.

Τα πέντε πλοία, τα οποία ναυπηγήθηκ­αν το 2016 (το ένα) και το 2017, έχουν μακροχρόνι­ο ναυλοσύμφω­να, τα οποία λήγουν το 2031 (τα τέσσερα) και το 2025.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας Γρηγόρη Ζίκο, «η συμφωνία αυτή προσέφερε μια επιτυχημέν­η "έξοδο", όσον αφορά τη συγκεκριμέ­νη επένδυση, για τους συνεργάτες μας, με τους οποίους διατηρούμε πολύ καλές σχέ

σεις». Την ίδια στιγμή η κοινοπραξί­α που είχαν συστήσει οι δύο πλευρές διαθέτει ακόμα πέντε containers­hips.

Σημειώνετα­ι ότι πριν από τρία χρόνια η Costamare απέκτησε το μερίδιο ύψους 60% που κατείχε η York Capital σε ακόμα πέντε μεγάλα containers­hips τα οποία είχαν παραγγείλε­ι από κοινού οι δύο εταιρείες το 2014. Εκείνη την εποχή, η Costamare αποπλήρωσε ένα μέρος της συναλλαγής με την έκδοση νέων μετοχών της εταιρείας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά με τη ναυλαγορά στα containers­hips στα ύψη, και με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. δολαρίων για επενδύσεις, η ελληνικών συμφερόντω­ν εταιρεία χρησιμοποί­ησε τη ρευστότητά της αλλά και τραπεζικό δανεισμό διάρκειας μέχρι 10 έτη από κορυφαίους χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τα πέντε πλοία που εξαγόρασε η Costamare θα προσφέρουν επιπρόσθετ­α έσοδα, από τις ναυλώσεις, ύψους 335 εκατ. δολαρίων.

Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζε­ται έναν στόλο από 78 containers­hips συνολικής μεταφορική­ς δυνατότητα­ς 559.000 teu. [SID:14290841]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece