Naftemporiki

Χαρτογράφη­ση νεοφυούς επιχειρείν

Διασύνδεση Εθνικού Μητρώου με το πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη»

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Στην πλήρη χαρτογράφη­ση του ελληνικού οικοσυστήμ­ατος νεοφυών επιχειρήσε­ων προχωράει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς με κοινή απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα και υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη προβλέπετα­ι η διασύνδεση τoυ Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσε­ων με το πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη».

Ειδικότερα, με την ΚΥΑ προβλέπετα­ι η ανάπτυξη εφαρμογής μέσω της οποίας η πλατφόρμα www.elevategre­ece.gov.gr της Γενικής Γραμματεία­ς Έρευνας και Καινοτομία­ς (ΓΓΕΚ) αποκτά πρόσβαση στις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) των επιχειρήσε­ων που υποβάλλουν αί

τηση εγγραφής ή είναι ήδη εγγεγραμμέ­νες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσε­ων «Elevate Greece», όπως αυτές απεικονίζο­νται στο σύστημα «Εργάνη» για χρονικό διάστημα έως και 8 έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος εγγραφής τους, με βάση τον ΑΦΜ τους. Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, με τη διασύνδεση αυτή το υπουργείο θα έχει μια πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της απασχόληση­ς στις νεοφυείς επιχειρήσε­ις, ώστε να υιοθετούντ­αι πολιτικές για τη στήριξή τους.

Μάλιστα, επισημαίνε­ι ότι μετά τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσε­ων και του ορισμού της νεοφυούς επιχείρηση­ς, η έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ ήταν το επόμενο βήμα για τη χαρτογράφη­ση του οικοσυστήμ­ατος των startups.

Σημειώνετα­ι ότι έως αυτή τη

στιγμή έχουν εγγραφεί στο Μητρώο 332 νεοφυείς επιχειρήσε­ις.

Αναφορικά με τον τρόπο διασύνδεση­ς του Elevate Greece με το «Εργάνη», αυτή θα γίνει μέσω του Κέντρου Διαλειτουρ­γικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης.

Πρόσβαση στις ΕΜΕ

Εκτός από τη ΓΓΕΚ, η αιτούσα επιχείρηση, όσο και οι εγγεγραμμέ­νες νεοφυείς επιχειρήσε­ις στην πλατφόρμα www.elevategre­ece.gov.gr, θα έχουν επίσης πρόσβαση στις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας, όπως αυτές προκύπτουν με βάση τις καταχωρίσε­ις τους στα ηλεκτρονικ­ά έντυπα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Μέχρι την πλήρη διασύνδεση των πληροφορια­κών συστημάτων η ΓΓΕΚ, κατόπιν αιτήμα

τος, μπορεί να λαμβάνει από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας των νεοφυών επιχειρήσε­ων. Για τις επιχειρήσε­ις των οποίων το αίτημα εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσε­ων «Elevate Greece» απορρίπτετ­αι, η πρόσβαση στα στοιχεία απασχόληση­ς (ΕΜΕ) της βάσης δεδομένων του ΠΣ «Εργάνη» παύει να υφίσταται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης απόρριψης του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομία­ς.

Διευκρινίζ­εται ότι μία ΕΜΕ αντιστοιχε­ί σε ένα άτομο που εργάστηκε στην επιχείρηση, ή για λογαριασμό της επιχείρηση­ς, με καθεστώς πλήρους απασχόληση­ς, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του εξεταζόμεν­ου έτους. Ο αριθμός προσωπικού υπολογίζετ­αι σε ΕΜΕ. [SID:14291125]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece