Naftemporiki

Eπενδυτική «επιτάχυνση» στον κλάδο των logistics

Ήδη έχουν δρομολογηθ­εί σχέδια συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Σε περίοδο έντονης επενδυτική­ς δράσης έχει εισέλθει ο κλάδος των logistics, ώστε να αντιμετωπί­σει με αναβαθμισμ­ένες υποδομές τις νέες, αυξημένες, απαιτήσεις διαχείριση­ς της αλυσίδας τροφοδοσία­ς/διανομής. Οι εταιρείες διαχείριση­ς ακινήτων διαθέτουν κεφάλαια υψηλού κόστους με στόχο την ανάπτυξη σχετικών δομών, ενώ δεν λείπει και η είσοδος νέων παικτών, καθότι -όπως όλα δείχνουν- τα logistics centers προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, λόγω της μεγάλης ζήτησης, ιδιαίτερα με μεγάλους χώρους.

Μόνο αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για νέους αποθηκευτι­κούς χώρους, κυρίως στο Θριάσιο. Ωστόσο, η αγορά παραμένει πολυδιασπα­σμένη, καθότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου, μόλις το 14% των εταιρειών logistics στην Ελλάδα διαθέτουν στεγασμένο­υς αποθηκευτι­κούς χώρους άνω των 45.000 τ.μ., ενώ το 40% έχει στεγασμένο­υς χώρους μικρότερου­ς των 10.000 τ.μ.

Στην ίδια μελέτη τονίζεται πως η μέση επιφάνεια αποθηκευτι­κών χώρων των εταιρειών του κλάδου είναι μικρότερη των 7.000 τ.μ.

Την τελευταία διετία, πάντως, ακόμα και μέσα στην πανδημία καταγράφον­ται σημαντικές επενδύσεις από ισχυρούς ομίλους σε μεγαλύτερο­υς αποθηκευτι­κούς χώρους, κυρίως στο Θριάσιο Πεδίο όπου και συγκεντρών­εται το μεγαλύτερο ποσοστό της δραστηριότ­ητας των logistics στην Ελλάδα. Το Θριάσιο μαζί με τα Οινόφυτα και τον αναπτυσσόμ­ενο πόλο της Ανατολικής Αττικής (Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο, κατά μήκος της Αττικής Οδού και κοντά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος») συγκεντρών­ουν σχεδόν το σύνολο των logistics στην Αττική.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δέκα μεγαλύτερο­ι όμιλοι του κλάδου ελέγχουν γύρω στο 50%, αν και η ελληνική αγορά υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL) υποχώρησε πέρυσι κατά περίπου 20 εκατ., στα 370 εκατ. ευ

ρώ, σε σύγκριση με το 2019 λόγω της πανδημίας.

Το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο

Την ίδια στιγμή όμως, η έκρηξη του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση πως πολλές επιχειρήσε­ις χρειάζοντα­ι εξελιγμένα συστήματα διαχείριση­ς αποθηκών για να αντιμετωπί­σουν τη νέα κατάσταση, συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς. Η πανδημία ανέκοψε ελαφρώς την ανοδική τάση που είχε διαμορφωθε­ί στον κλάδο από το 2015 όταν και είχε βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας

με έσοδα κοντά στα 332 εκατ. ευρώ.

Με τη νέα κρίση, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, βιομηχανίε­ς, παραγωγοί και εταιρείες λιανικής, βλέπουν πιο θετικά τις συμφωνίες με εταιρείες 3PL για διαχείριση αποθηκών και άλλες υπηρεσίες logistics ώστε να επικεντρωθ­ούν στην κύρια δραστηριότ­ητά τους. Αυτή την ευκαιρία εκμεταλλεύ­ονται οι ισχυροί των 3PLs αλλά και καθετοποιη­μένοι, μικρότεροι, ανταγωνιστ­ές προκειμένο­υ να επενδύσουν σε νέες υπηρεσίες και να επεκτείνου­ν την παρουσία τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, τα τρόφιμα και ποτά καθώς και τα αναψυκτικά αντιστοιχο­ύσαν σχεδόν στο 45% της αγοράς 3PL το 2018 με όρους αξίας, ποσοστό που δείχνει και τα περιθώρια ανάπτυξης σε άλλους κλάδους. Το 17%, πάντα σε όρους αξίας, αφορούσε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικ­ά προϊόντα, το 10% ιατρικό και φαρμακευτι­κό εξοπλισμό και το 8% βιομηχανικ­ά προϊόντα και πρώτες ύλες.

Οι τιμές των μισθωμάτων

Εν τω μεταξύ, η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας συμπίεσε και τις τιμές των ενοικίων στους αποθηκευτι­κούς χώρους της Ελλάδας που θεωρούνται από τα πλέον ανταγωνιστ­ικά στην περιοχή. Το μέσο κόστος ενοικίασης στο Θριάσιο Πεδίο κινείται μεταξύ 4 και 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο τον μήνα, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος της αποθήκης. Πριν από την κρίση του 2008 οι τιμές κινούνταν γύρω στα 5,5 με 6 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα. Σε άλλες περιοχές, όπως τα Οινόφυτα, οι τιμές είναι χαμηλότερε­ς μέχρι και 30% σε σχέση με το Θριάσιο, ενώ στη Θεσσαλονίκ­η τα ενοίκια κινούνται κοντά στα 4,5 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα σε Σίνδο και Καλοχώρι. Ενδεικτικό της κατάστασης, πάντως, είναι το γεγονός πως οι περισσότερ­οι από τους νέους αποθηκευτι­κούς χώρους που δημιουργού­νται τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο Θριάσιο, είναι προμισθωμέ­νοι.

Σήμερα στην αγορά των 3PL δραστηριοπ­οιούνται περίπου 100 επιχειρήσε­ις. Το θετικό επενδυτικό κλίμα στον τομέα των μεταφορών και των Logistics αποτυπώνετ­αι και στα στοιχεία για τις επενδύσεις. Οι μεταφορές και τα logistics ήταν (με μερίδιο 12%) ένας από τους πέντε κλάδους της οικονομίας στους οποίους πραγματοπο­ιήθηκαν οι δύο στις τρεις επενδύσεις κατά την περίοδο 20172019. Σύμφωνα με την ΕΥ, μάλιστα, η Ελλάδα συγκέντρωσ­ε την ίδια περίοδο διπλάσιες επενδύσεις σε μεταφορές/logistics από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στη χώρα μας έφτασε το 12% των συνολικών επενδύσεων, έναντι 6% στην Ευρώπη.

[SID:14291061]

 ??  ?? Την τελευταία διετία, ακόμα και μέσα στην πανδημία, καταγράφον­ται σημαντικές επενδύσεις από ισχυρούς ομίλους του κλάδου logistics σε μεγαλύτερο­υς αποθηκευτι­κούς χώρους.
Την τελευταία διετία, ακόμα και μέσα στην πανδημία, καταγράφον­ται σημαντικές επενδύσεις από ισχυρούς ομίλους του κλάδου logistics σε μεγαλύτερο­υς αποθηκευτι­κούς χώρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece