Naftemporiki

Νωρίτερα θα αρχίσει η Fed την απόσυρση των μέτρων

Εντός του 2021 προβλέπει το 45% των οικονομολό­γων

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nlivadari@ naftempori­ki. gr

Οι «υψηλές πτήσεις» της αμερικανικ­ής οικονομίας και η απειλή του πληθωρισμο­ύ φέρνουν, πιθανώς, νωρίτερα αλλά όχι πριν από τα τέλη του χρόνου το πρώτο φρένο στο «μπαζούκα» της Fed - το πανδημικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων της αμερικανικ­ής ομοσπονδια­κής τράπεζας, ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. Η μηνιαία έρευνα του Bloomberg έδειξε χθες ότι η πλειοψηφία των οικονομικώ­ν αναλυτών θεωρεί πλέον ότι η Fed, η οποία συνεδριάζε­ι αύριο και μεθαύριο, θα μπει στη διαδικασία σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας πιο γρήγορα απ’ ό,τι προβλεπότα­ν αρχικά, με πιθανότερο χρονικό ορίζοντα για την έναρξη του tapering το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Συγκεκριμέ­να, το 45% των οικονομολό­γων που μετείχαν στο poll του Bloomberg προβλέπει ότι η Fed θα ανακοινώσε­ι την έναρξη της στρατηγική­ς εξόδου στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ ένα ποσοστό 14% βλέπει εκκίνηση της διαδικασία­ς ακόμη πιο νωρίς, στο τρίτο τρίμηνο.

Στην αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου η πλειοψηφία έδινε ως πιθανότερο χρόνο έναρξης του tapering τις αρχές του 2022.

Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σ’ αυτή την αναθεώρηση είναι η σταθερή και ταχεία βελτίωση των μεγεθών της αμερικανικ­ής οικονομίας, με την ίδια τη Fed να προβλέπει σημαντική μείωση της ανεργίας φέτος και άνοδο του πληθωρισμο­ύ πάνω από το 2%.

Σ’ αυτό το σκηνικό, αγορές και οι αναλυτές θα παρακο

λουθήσουν λέξη προς λέξη τα μηνύματα Πάουελ στην συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης αναζητώντα­ς πιθανές νύξεις για τον ακριβή χρόνο έναρξης του tapering, όμως η πλειοψηφία -το 45%- θεωρεί πως ο Αμερικανός τραπεζίτης δεν θα δώσει το πρώτο «σήμα» για την επικείμενη αλλαγής πολιτικής πριν από το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίο­υ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η δημοσκόπησ­η του Bloomberg δείχνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται και καμία μεταβολή στα -σχεδόν μηδενικά σήμερα- επιτόκια της Fed πριν από το 2023. Ειδικότερα, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών δείχνει ότι τα αμερικανικ­ά επιτόκια θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,75%, στο τέλος του 2023 και θα ανέβουν στο 1,25% έως το 2024. Η συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα συμπίπτει, πάντως, με το μίνι σοκ που έχει προκαλέσει στις αμερικανικ­ές αγορές το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για αύξηση του φορολογικο­ύ συντελεστή επί των κεφαλαιουχ­ικών κερδών στο 39,6% - το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η αύξηση θα επιβαρύνει τα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρί­ου δολαρίου ετησίως και, όπως διαμήνυσε μέσω twitter ο επιτελάρχη­ς του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν, «θα αφορά μόνον το 0,3% των Αμερικανών φορολογουμ­ένων».

Ωστόσο, εάν συνυπολογι­στεί και ο πρόσθετος φόρος για τη χρηματοδότ­ηση του Obamacare, η αύξηση θα οδηγήσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή των ΗΠΑ στο 43,4% - ποσοστό που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, έως απίθανο, να περάσει από το Κογκρέσο.

[SID:14291324]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece