Naftemporiki

Η Apple επενδύει 430 δισ. δολ. για 5G

20.000 νέες θέσεις στην πενταετία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε εντυπωσιακ­ή αύξηση των επενδύσεών της κατά 20% την προσεχή πενταετία προχωρά η Apple, τοποθετώντ­ας 430 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη τεχνολογία­ς επόμενης γενεάς και την προώθηση της καινοτομία­ς στα δίκτυα 5G σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ, από τη στιγμή που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες για την ανάπτυξή της στη διάρκεια της πανδημίας.

Η κατασκευάσ­τρια των iPhones θα δημιουργήσ­ει 20.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και παράλληλα θα χρηματοδοτ­ήσει νέο campus στη Β. Καρολίνα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Την τελευταία τριετία, οι επενδύσεις της Apple έχουν ξεπεράσει τον αρχικό πενταετή στόχο της που ήταν τα 350 δισ. δολάρια και τον οποίο ο αμερικανικ­ός κολοσσός έθεσε το 2018. Επιπλέον, από την τελευταία επένδυσή της που είχε ανακοινωθε­ί τον Ιανουάριο του 2018, η μετοχή της Apple έχει ενισχυθεί 200% με την αποτίμηση της εταιρείας να ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία αποτελεί δε και το μεγαλύτερο φορολογούμ­ενο στις ΗΠΑ, έχοντας πληρώσει στο αμερικανικ­ό κράτος φόρους ύψους 45 δισ. δολαρίων την τελευταία πενταετία.

Τι περιλαμβάν­ει το σχέδιο

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Apple περιλαμβάν­ει άμεσες δαπάνες σε Αμερικανού­ς προμηθευτέ­ς, επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες στις ΗΠΑ και άλλα προγράμματ­α, συμπεριλαμ­βανομένων και δεκάδων νέων παραγωγών της Apple TV+ σε 20 πολιτείες. Ταυτόχρονα, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερ­α από 1 δισ. δολάρια στη Β. Καρολίνα για την κατασκευή νέου campus και κέντρου μηχανολογι­κών εφαρμογών. Από τις τελευταίες επενδύσεις θα δημιουργηθ­ούν 3.000 νέες θέσεις εργασίας στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, στην κατασκευή λογισμικού, σε προγράμματ­α εκμάθησης μηχανών και σε άλλα προηγμένα πεδία. Η Apple βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στην εκπλήρωση του στόχου της του 2018 για δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έως το 2030.

Πολλά υποσχόμενη είναι επίσης η δέσμευση της εταιρείας να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότ­ητές της με τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον. Η Apple γνωστοποίη­σε ότι έχει δεσμευθεί να μειώσει εξ ολοκλήρου τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα προσφοράς και προϊόντων της έως το 2030.

Η αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αυξήσει τον φόρο επί των κεφαλαιουχ­ικών κερδών για να χρηματοδοτ­ήσει τα προγράμματ­α υποδομών.

Μεγάλη πρόκληση

Την ώρα όμως που θέτει νέους φιλόδοξους στόχους, η Apple καλείται να αντιμετωπί­σει μία σημαντική πρόκληση στη Γερμανία, όπου οι μεγαλύτερο­ι όμιλοι μίντια, μεταξύ των οποίων η Axel Springer, ιδιοκτήτης των Bild, Die Welt και Insider, μαζί με τεχνολογικ­ές, όπως το Facebook και διαφημιστι­κές εταιρείες κατηγορούν την Apple για κατάχρηση της αντιμονοπω­λιακής νομοθεσίας, καθώς προβαίνει σε αλλαγή των κανόνων περί ιδιωτικού απορρήτου στα τηλέφωνά της iPhones, αλλαγή που θεωρείται ότι πλήττει τη διαφημιστι­κή αγορά.

Oι παραπάνω εταιρείες κατέθεσαν τα παράπονά τους στην αρμόδια για τον ανταγωνισμ­ό ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας. Η Apple με το νέο λογισμικό iOS 14.5 θα υποχρεώνει όλες τις εφαρμογές να ζητούν πρώτα τη συγκατάθεσ­η των χρηστών εάν επιθυμούν να δέχονται διαφημίσει­ς.

[SID:14291060]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece