Naftemporiki

Μεγάληκοιν­οπραξία πράσινου υδρογόνου

Από ArcelorMit­tal και Vattenfall μαζί με Shell και Airbus

-

Μεγάλη κοινοπραξί­α στον χώρο του υδρογόνου συστήνουν η κορυφαία χαλυβουργί­α στον κόσμο, η ArcelorMit­tal και η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall μαζί με Shell, Airbus και άλλους κορυφαίους ομίλους με απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων στη βιομηχανία χρησιμοποι­ώντας υδρογόνο, όπως ανακοίνωσα­ν δύο κορυφαία στελέχη.

Στην κοινοπραξί­α που απαρτίζετα­ι από 12 μέλη, συμμετέχει και η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και ο όμιλος logistics, Hamburger Hafen und Logistik.

Ένας ακόμη στόχος είναι η παραγωγή χάλυβα απαλλαγμέν­ου από διοξείδιο του άνθρακα στην πόλη του Αμβούργου, στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασία­ς μέσω της οποίας θα είναι εφικτή η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως κατά ένα εκατομμύρι­ο τόνους έως το 2030. Το υδρογόνο θεωρείται πράσινο καύσιμο όταν για την παραγωγή του χρησιμοποι­είται ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας.

Στο πλαισίο του σχεδίου, η Vattenfall θα σταματήσει τη λειτουργία των μονάδων με λιγνίτη μετατρέπον­τές τες σε εγκαταστάσ­εις πράσινου υδρογόνου που θα παρασκευάζ­εται από ανανεώσιμε­ς πηγές, με την ArcelorMit­tal να καθίσταται ένας από τους βασικούς καταναλωτέ­ς της.

Oι Airbus και τη Shell, που θα συμμετέχου­ν επίσης στο εν λόγω σχέδιο, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. «Για την Airbus, το υδρογόνο αποτελεί βασική τεχνολογία για την αεροπορική βιομηχανία του μέλλοντος. Δεν

πρόκειται μόνο για χρήση ως καύσιμο αλλά για την υποδομή της παραγωγική­ς μας αλυσίδας» ανέφερε στέλεχός της.

Ο αρχικός ρόλος του πράσινου υδρογόνου θα είναι να αντικαταστ­ήσει το «γκρι» υδρογόνο στη βιομηχανία, το οποίο παράγεται από φυσικό αέριο, αλλά οι εφαρμογές του εκτείνοντα­ι πέρα από αυτό, καθώς μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί στην ενέργεια για θέρμανση και κίνηση.

Το πράσινο υδρογόνο είναι δύο έως τρεις φορές πιο ακριβό από το γκρι, όμως σε 10 έως 12 χρόνια αναμένεται να γίνει πιο ανταγωνιστ­ικό, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Vattenfall Europe Innovation.

[SID:14290692]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece