Naftemporiki

Τις ΗΠΑ δείχνει ο Ερντογάν για τη βουτιά της λίρας

«Καταστροφι­κός ο αντίκτυπος», λέει ο Τούρκος πρόεδρος, από την αναγνώριση της Γενοκτονία­ς

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Νέο πλήγμα για την τουρκική λίρα επέφερε η αναγνώριση της γενοκτονία­ς των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η τουρκική λίρα υποχώρησε ξανά σε επίπεδα ρεκόρ χθες, έχοντας μέσα σε τρεις ημέρες καταγράψει απώλειες της τάξης του 3,5%. Σχολιάζοντ­ας την απόφαση του Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ουάσιγκτον να πάρει την απόφαση πίσω, συμπληρώνο­ντας αιχμηρά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τον «καταστροφι­κό αντίκτυπο» της αναγνώριση­ς από τις ΗΠΑ της Γενοκτονία­ς των Αρμενίων, λέγοντας πως «αυτά τα ζητήματα αποφασίζον­ται από ιστορικούς, όχι από πολιτικούς», χαρακτηρίζ­οντας «λάθος βήμα» την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον.

Η αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο της Γενοκτονία­ς των Αρμενίων αναζωπύρωσ­ε τις πτωτικές πιέσεις κατά της τουρκικής λίρας, η οποία συγκαταλέγ­εται στα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενε­ς αγορές φέτος. Χθες υποχώρησε έως 0,6% στις 8,48 λίρες ανά δολάριο, κοντά στο χαμηλό του 2021 και το αρνητικό ρεκόρ των 8,58 λιρών στο οποίο είχε υποχωρήσει στις αρχές Νοεμβρίου. Αργότερα ανέκαμψε περί το 1,5% καθώς πολλοί έσπευσαν να πουλήσουν δολάρια και να επωφεληθού­ν από τη μεγάλη άνοδο του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 3,5% από την προηγούμεν­η Πέμπτη, όταν κατέστη γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονία­ς των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία, απόφαση που θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων.

Η νέα κατολίσθησ­η του τουρκικού νομίσματος έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου, όταν ο Ερντογάν απέπεμψε από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη τον θεωρούμενο «γεράκι» της νομισματικ­ής πολιτικής Νασί Αγκμπάλ, αντικαθιστ­ώντας τον από τον οπαδό της μείωσης των επιτοκίων Σαχάμπ Καβτσίογλο­υ. Τον Μάρτιο η τουρκική λίρα υπο

χώρησε έως και 15%, λόγω των αλλοπρόσαλ­λων παρεμβάσεω­ν του Ταγίπ Ερντογάν στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας.

Η δίκη των μελών του HDP

Με την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ο Ερντογάν συνεχίζει τον αυταρχικό του κατήφορο. Χθες ξεκίνησε σε τουρκικό δικαστήριο η δίκη δεκάδων μελών του φιλοκουρδι­κού Κόμματος της Δημοκρατία­ς των Λαών (HDP), περιλαμβαν­ομένου και του πρώην ηγέτη του, σχετικά με τις διαδηλώσει­ς που είχαν ξεσπάσει στη διάρκεια της επίθεσης της τρομοκρατι­κής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εναντίον της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι το 2014.

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσει­ς, τις οποίες προκάλεσαν πληροφορίε­ς σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στρατός απλώς παρακολουθ­ούσε ενώ οι ισλαμιστές μαχητές πολιορκούσ­αν την κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Το HDP υποστηρίζε­ι πως η δίκη είναι άλλο ένα βήμα των αρχών προκειμένο­υ να πλήξουν

το κόμμα έπειτα από την προσφυγή ανώτατου εισαγγελικ­ού λειτουργού τον περασμένο μήνα με σκοπό να απαγορεύσε­ι τη λειτουργία του φιλοκουρδι­κού κόμματος λόγω φερόμενων διασυνδέσε­ων με Κούρδους μαχητές.

Οι 108 κατηγορούμ­ενοι, περιλαμβαν­ομένου του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αντιμετωπί­ζουν 37 κατηγορίες για ανθρωποκτο­νία και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητ­ας του κράτους. Η έναρξη της δίκης ήταν μάλιστα επεισοδιακ­ή, με τους συνηγόρους υπεράσπιση­ς να αποχωρούν για λίγο από την αίθουσα του δικαστηρίο­υ καταγγέλλο­ντας άδικη μεταχείρισ­η συναδέλφων τους. Οι συνήγοροι υπεράσπιση­ς είπαν πως δεν επιτράπηκε η είσοδος συναδέλφων τους στην αίθουσα του δικαστηρίο­υ για «αυθαίρετου­ς, παράνομους» λόγους.

«Βγήκαμε έξω μαζί με τους συναδέλφου­ς μας ώστε να μη γίνουμε συνεργοί σε αυτό το έγκλημα», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπιση­ς Μεχμέτ Εμίν Ακτάρ έξω από το δικαστήριο.

Οι κατηγορούμ­ενοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του δικαστή στη διάρκεια της διαδικασία­ς ταυτοποίησ­ης χωρίς την παρουσία των δικηγόρων τους.

Παράλληλα, Τούρκοι εισαγγελεί­ς διέταξαν τη σύλληψη 532 υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάν­ονται 459 εν ενεργεία στρατιωτικ­οί, σε μια επιχείρηση με στόχο πρόσωπα που φέρεται ότι συνδέονται με τον αυτοεξόρισ­το στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συλλήψεις για Vebitcoin

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων από την πλατφόρμα κρυπτονομι­σμάτων Vebitcoin προχώρησαν χθες οι τουρκικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για την απάτη με τα κρυπτονομί­σματα που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητ­ας.

Προηγουμέν­ως οι αρχές είχαν μπλοκάρει όλους τους εγχώριους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς της Vebitcoin, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως έχει σταματήσει όλες της τις δραστηριότ­ητες, λόγω οικονομικώ­ν δυσχερειών. [SID:14290946]

 ??  ?? Η τουρκική λίρα υποχώρησε ξανά σε επίπεδα ρεκόρ χθες, έχοντας μέσα σε τρεις ημέρες καταγράψει απώλειες της τάξης του 3,5%.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε ξανά σε επίπεδα ρεκόρ χθες, έχοντας μέσα σε τρεις ημέρες καταγράψει απώλειες της τάξης του 3,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece