Naftemporiki

Προς εκτόνωση η πρόσφατη αμερικανο-ρωσική ένταση

Σχέδια συνάντησης Πούτιν και Μπάιντεν, ενδεχομένω­ς και με τον Ουκρανό ομόλογό του

-

Προς εκτόνωση φαίνεται να οδεύει η πρόσφατη κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνε­ι ότι σχεδιάζετα­ι συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν κατά την καλοκαιριν­ή περίοδο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνηθεί η ημερομηνία της συνάντησης ούτε η χώρα στην οποία θα πραγματοπο­ιηθεί. Στα σκαριά φαίνεται να βρίσκεται και ενδεχόμενη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Πράγματι ορισμένες προτά

σεις έχουν γίνει, τις ημερομηνίε­ς προς το παρόν δεν μπορώ να τις επιβεβαιώσ­ω. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για τις ημερομηνίε­ς. Συζητάμε πράγματι για τους θερινούς μήνες… ακόμη

πρέπει να αναλύσουμε πολλούς διαφορετικ­ούς παράγοντες, ώστε να καταλήξουμ­ε σε κάποιες τελικές συμφωνίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ (φωτογραφία).

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν σχολίασε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της προγραμματ­ισμένης στα μέσα Ιουνίου ευρωπαϊκής περιοδείας του Μπάιντεν, προσθέτοντ­ας ότι μια τέτοια πρόταση «έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνική­ς συνομιλίας» που είχαν οι δύο πρόεδροι στις 13 Απριλίου.

Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοικτό και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένο­υ να συζητήσουν για τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, δηλώνοντας ότι όλες οι πλευρές βρίσκονται στη «γραμμή του τερματισμο­ύ» μιας συμφωνίας για νέα εκεχειρία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δήλωσε ότι λεπτομέρει­ες για την τοποθεσία και τον χρόνο της πιθανής συνάντησης των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Με Ιταλία και Ρουμανία

Παρά τα σημάδια εκτόνωσης ο διπλωματικ­ός πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καλά κρατεί. Η Ρωσία απέλασε χθες Ιταλό διπλωμάτη και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την αβάσιμη, όπως τη χαρακτήρισ­ε, κίνηση της Ρώμης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες τον περασμένο μήνα.

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικ­ού ακολούθου για ενέργειες ασύμβατες με τη διπλωματικ­ή ιδιότητα προχώρησε και η Ρουμανία. [SID:14291070]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece