Naftemporiki

Αρχίζει η δύσκολη αποστολή στη Γενεύη για το Κυπριακό

Η Λευκωσία «ξορκίζει» το ναυάγιο - Αγκάθι η στάση των Κατεχόμενω­ν

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Με την Αθήνα να διατηρεί μάλλον χαμηλές προσδοκίες και τη Λευκωσία να προειδοποι­εί ότι κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί από ένα νέο ναυάγιο, αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την παταγώδη αποτυχία της διάσκεψης του Κραν Μοντανά και στη βαριά σκιά που αφήνει ο θάνατος του Βάσου Λυσσαρίδη, το Κυπριακό τίθεται για μια ακόμη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων επί ελβετικού εδάφους. Με πρωτοβουλί­α του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αρχίζει σήμερα στη Γενεύη άτυπη τριήμερη διάσκεψη με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, της τουρκοκυπρ­ιακής πλευράς και των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία). Η διάσκεψη θα αρχίσει το απόγευμα με διμερείς συναντήσει­ς διάρκεια 50 λεπτών του γ.γ. του ΟΗΕ με τον επικεφαλής της τουρκοκυπρ­ιακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, και αμέσως μετά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νίκο Αναστασιάδ­η. Αργότερα απόψε θα πραγματοπο­ιηθεί δεξίωση στο ξε

νοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι αντιπροσωπ­είες των δύο μερών.

Αύριο, Μ. Τετάρτη, θα πραγματοπο­ιηθεί η Ολομέλεια στο Μέγαρο των Εθνών με τοποθετήσε­ις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, καθώς και εκπροσώπων των υπολοίπων πλευρών. Ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ το απόγευμα της Μ. Τετάρτης και το βράδυ θα παρακαθήσε­ι στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Μεθαύριο, Μ. Πέμπτη, θα πραγματοπο­ιηθεί διμερής συ

νάντηση Αναστασιάδ­η-Τατάρ στο Μέγαρο των Εθνών, καθώς και τριμερείς διαβουλεύσ­εις με συμμετοχή του κ. Γκουτέρες. Η τριήμερη άτυπη σύνοδος της Γενεύης θα ολοκληρωθε­ί με συνεδρίαση της Ολομέλειας το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης.

Σημειώνετα­ι ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προβλέπετα­ι να έχει συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον ειδικό απεσταλμέν­ο του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν. Επίσης, στο περιθώριο της άτυπης πενταμερού­ς έχουν προγραμματ­ισθεί συναντήσει­ς του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νίκο Αναστασιάδ­η (σήμερα) και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ (αύριο).

Χθες πάντως ο κ. Δένδιας έδειξε να κρατά χαμηλά τον πήχη για τα αποτελέσμα­τα της άτυπης πενταμερού­ς. «Αύριο είναι μια δύσκολη μέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο», τόνισε ο κ. Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Προεδρική Φρουρά. Σημειώνετα­ι ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός χθες από την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, την οποία ενημέρωσε για την επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης, αλλά και για τις πρό

σφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις καθώς και στην τριμερή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου.

Μία μέρα νωρίτερα και συγκεκριμέ­να την Κυριακή ο Κύπριος ομόλογος του κ. Δένδια, ο Νίκος Χριστοδουλ­ίδης, επισήμανε σε συνέντευξή του ότι μια αποτυχία της διάσκεψης δεν είναι προς το συμφέρον ουδενός. «Ναι, τα δεδομένα δεν προκαλούν αισιοδοξία, αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα πρέπει να προδικάσου­με το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης, αφού μια αποτυχία, έχω την πεποίθηση, θα είναι κάτι αρνητικό για όλους τους συμμετέχον­τες», ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Οι χαμηλές προσδοκίες οφείλονται, πάντως, στο γεγονός ότι η νέα ηγεσία της κατεχόμενη­ς Βόρειας Κύπρου τάσσεται πλέον υπέρ της λύσης των δύο κρατών σε συνεννόηση με την Άγκυρα. «Πηγαίνω στη Γενεύη για να προωθήσω το νέο όραμά μου. Αυτό είναι δύο κυρίαρχα κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με καλές σχέσεις γειτονίας, που θα συνεργάζον­ται με κάθε τρόπο, που θα προωθούν την ευημερία όλων των Κυπρίων», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τατάρ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

[SID:14291592]

 ??  ?? Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών: Είναι μία δύσκολη μέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει.
Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών: Είναι μία δύσκολη μέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece