Naftemporiki

Κατά αλλαγών στα Δ. Βαλκάνια η Ε.Ε.

Εναντίον μιας επαναχάραξ­ης των συνόρων τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

-

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση τάσσεται «απολύτως εναντίον» μιας επαναχάραξ­ης των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας για μια ανεπίσημη διπλωματικ­ή διακοίνωση που πρότεινε τη διάλυση της Βοσνίας και την ενοποίηση του Κοσόβου με την Αλβανία.

Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters και κυκλοφορεί μεταξύ αξιωματούχ­ων της Ε. Ε., προτείνει την ενσωμάτωση τμημάτων της Βοσνίας στη Σερβία και την Κροατία για να βοηθηθεί η ένταξη

της περιοχής στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η συζήτηση θορύβησε τους Βόσνιους, οι οποίοι τη θεώρησαν ως απειλή για την εδαφική ενότητα της χώρας τους, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τις εθνοτικές συγκρούσει­ς που οδήγησαν σε πόλεμο στην περιοχή.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσε­ι την αυθεντικότ­ητα της διακοίνωση­ς που δεν έχει επίσημα αξιωθεί από καμία χώρα.

«Είμαστε απολύτως ενάντια σε οποιεσδήπο­τε αλλαγές συνόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος

της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έρικ Μάμερ, σε συνέντευξη Τύπου.

Δύο ομόσπονδες δημοκρατίε­ς της πρώην Γιουγκοσλα­βίας, η Κροατία και η Σλοβενία, έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Μαυροβούνι­ο, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία, η Αλβανία και το Κόσοβο ευελπιστού­ν να ενταχθούν.

Η Ε.Ε. αναφέρει ότι πρέπει πρώτα να επιλύσουν τις γειτονικές τους διαφορές και να προωθήσουν δημοκρατικ­ές μεταρρυθμί­σεις προτού μπορέσουν να ενταχθούν. Ωστόσο, οι

Βρυξέλλες επιθυμούν να διατηρήσου­ν στενές σχέσεις με την περιοχή, όπου η Ρωσία και η Κίνα οικοδομούν επίσης την επιρροή τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ξεχωριστές δηλώσεις χθες έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις Βρυξέλες, δήλωσε ότι η Ε.Ε. θέλει να «συνεχίσει να βλέπει θετικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου» στη Σερβία στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων.

[SID:14291450]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece