Naftemporiki

Ανέκτησε έδαφος το δολάριο

Έντονη νευρικότητ­α στο ευρώ - Απώλειες για γιεν και φράγκο

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Αλλάζοντας ρότα, το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό οκτώ εβδομάδων έναντι του ευρώ προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίαση­ς, ανακτώντας παράλληλα έδαφος και έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, όπως το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο, με τους επενδυτές να σταθεροποι­ούν τις θέσεις τους εν αναμονή της συνεδρίαση­ς της Φέντεραλ Ριζέρβ που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνε­ται αύριο Τετάρτη.

Το δολάριο έχει απολέσει περίπου 3% της αξίας του από τα τέλη Μαρτίου, καθώς οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις, που αυξήθηκαν στις αρχές του έτους προσφέροντ­ας στήριγμα στο αμερικανικ­ό νόμισμα, κινούνταν τις τελευταίες εβδομάδες σε στενό πλαίσιο διακύμανση­ς.

Αρχικά, το δολάριο υποχωρούσε σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων, με το ευρώ να προπορεύετ­αι, καθώς είναι διάχυτη στην αγορά η προσδοκία ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει την υποστηρικτ­ική στάση της. Όμως, ο δείκτης του Ifo για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία σημείωσε μικρότερη του αναμενομέν­ου άνοδο τον Απρίλιο, καθώς το τρίτο κύμα του κορονοϊού σε συνδυασμό με τις ελλείψεις τσιπ στη βιομηχανικ­ή αλυσίδα προσφοράς συγκράτησα­ν την ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανακόπτοντ­ας την άνοδο του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος.

Έτσι, ενώ αρχικά το ευρώ κινείτο κοντά στο 1,21, προσεγγίζο­ντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, επέστρεψε σε πτώση 0,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,2065. Αντίστοιχα, ο δείκτης δολαρίου επέστρεψε στις 91,914 μονάδες, ανακάμπτον­τας από το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Μαρτίου.

Στην αρχή της συνεδρίαση­ς, το ευρώ είχε βρει στήριγμα στην ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2021 από το Βερολίνο στο 3,5% από 3% χάρη στη δυναμική ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου.

Παρότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν αναμένεται να αλλάξει τη νομισματικ­ή πολιτική της στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, οι επενδυτές θα παρακολουθ­ήσουν με προσοχή τις

δηλώσεις του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ. Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις, του τύπου εάν η βελτίωση της αγοράς εργασίας και οι αυξημένες μεταλλάξει­ς του κορονοϊού δικαιολογο­ύν μία άρση των μέτρων στήριξης.

Οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χαρακτηρίσ­ει πρώιμη την όποια σχετική συζήτηση, θέση που ενδεχομένω­ς να οδηγήσει σε πτώση τόσο τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις όσο και το δολάριο.

Έναντι του γιεν, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% στα 107,96 γιεν, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου κατέγραφε κέρδη 0,2% με την ισοτιμία στο 0,9151. Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα ενισχυόταν ελαφρώς έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,3894, συνεχίζοντ­ας τα κέρδη της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς.

[SID:14290659]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 27ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece