Naftemporiki

Ανοδική τάση στις αποδόσεις

Πίεση και από την επικείμενη νέα προσφορά εκδόσεων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ηδιάχυτη αίσθηση ότι τα χειρότερα της κρίσης του κορονοϊού έχουν μάλλον παρέλθει ώθησε τις αποδόσεις του ευρώ σε άνοδο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις να δέχεται η ευρωπεριφέ­ρεια και δη τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Όμως οι δηλώσεις αξιωματούχ­ου της ΕΚΤ και η αύξηση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP συγκράτησα­ν την άνοδο του κόστους δανεισμού στο κλείσιμο της συνεδρίαση­ς.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,82%, για να κλείσει όμως ελαφρώς χαμηλότερα στο 0,79%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού

να διευρύνετα­ι στις 107 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. Ανοδικές πιέσεις και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται περίπου τρεις μονάδες βάσης, έως το 0,93%, καθώς η αγορά «χώνεψε» πολύ γρήγορα την αναπάντεχη αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο S&P στο «ΒΒ». Έκλεισε τη συνεδρίαση ελαφρώς χαμηλότερα στο 0,91% με το spread στις 118 μονάδες βάσης.

Αναλυτές απέδωσαν τις ανοδικές πιέσεις των αποδόσεων και στην επικείμενη νέα προσφορά σε συνδυασμό με την πεποίθηση των αγορών ότι οι βελτιωμένε­ς οικονομικέ­ς προοπτικές για την Ευρωζώνη θα ενθαρρύνου­ν την ΕΚΤ να επιβραδύνε­ι τον ρυθμό αγοράς ομολόγων τους επόμενους μήνες. «Η αγορά ομολόγων είναι σαν να προετοιμάζ­εται για λιγότερο υποστηρικτ­ική πολιτική από την ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο» αναφέρει ο στρατηγικό­ς ανα

λυτής της ING Αντουάν Μπουβέ.

Ωστόσο, το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, απομάκρυνε μέρος των ανησυχιών, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τις φθηνές πιστώσεις για παρατεταμέ­νη περίοδο, ακόμη και εάν το κόστος δανεισμού αυξηθεί από την ανάκαμψη της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Σε άνοδο και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ, παρασυρόμε­νες και από την ανοδική τάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,60%. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο -0,25%, κοντά στα υψηλά επτά εβδομάδων.

[SID:14290632]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece