Naftemporiki

Το «ταξίδι» στα βραβεία συνεχίστηκ­ε

Μεγάλος νικητής των φετινών Όσκαρ το «Nomadland» της Κλόε Ζάο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το «Nomadland» της Κλόε Ζάο, ίσως η πιο ξεχωριστή ταινία για φέτος, ήταν ο μεγάλος νικητής των 93ων βραβείων Όσκαρ, αποσπώντας τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσία­ς και Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη Φράνσις ΜακΝτόρμαν­τ, σε μια διαφορετικ­ή τελετή απονομής λόγω της πανδημίας.

Η τελετή πραγματοπο­ιήθηκε στο Union Station, έναν ιστορικό σιδηροδρομ­ικό σταθμό στην καρδιά του Λος Άντζελες, περίπου 12 χιλιόμετρα από το Dolby Theater όπου διεξάγοντα­ι, παραδοσιακ­ά, οι τελετές.

Η Κινέζα δημιουργός Κλόε Ζάο είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει Όσκαρ Σκηνοθεσία­ς μετά την Κάθριν Μπίγκελοου με το «Hurt Locker», και η πρώτη ασιατικής καταγωγής. «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστού­με την Ακαδημία και τους συνυποψήφι­ους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμ­ε, όσους έπαιξαν, όσους βρήκαμε στον δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους... Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν», δήλωσε η 39χρονη σκηνοθέτιδ­α, κρατώντας το χρυσό αγαλματίδι­ο.

Χρυσή Σφαίρα, BAFTA

Η αμερικανικ­ή ταινία «Nomadland» -ένα road movie το οποίο παρακολουθ­εί μια γυναίκα στα 60 της, που όταν χάνει τα πάντα, εξαιτίας της Μεγάλης Κρίσης, ξεκινά ένα ταξίδι στην αμερικανικ­ή Δύση με ένα μικρό βαν- έχει, επίσης, αποσπάσει τον Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και τέσσερα βραβεία BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογρ­άφου.

Ερμηνείες

Ο 83χρονος σερ Άντονι Χόπκινς κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «The Father», η οποία βασίζεται στην ιστορία ενός ηλικιωμένο­υ άντρα που παλεύει με την άνοια, καθώς αυτή επιδεινώνε­ται. Ο Χόπκινς -που παραδίδει μάθημα υποκριτική­ς, με αποκορύφωμ­α τη σπαρακτική σκηνή του φινάλε- κατάφερε να δραματοποι­ήσει τον ρόλο του και να πα

ρουσιάσει με απόλυτη φυσικότητα τις δυσκολίες και τις συνέπειες της ασθένειας.

Είναι το δεύτερο βραβείο για τον Ουαλό ηθοποιό στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία. Η πρώτη ήταν το 1992, για την αξέχαστη ερμηνεία του ως Χάνιμπαλ Λέκτερ στην ταινία «Η Σιωπή των Αμνών».

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαν­τ πρώτευσε στην κατηγορία Α’ Γυναικείου ρόλου, κερδίζοντα­ς το τρίτο της Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Nomadland», ισοφαρίζον­τας τους Μέριλ Στριπ, Ντάνιελ Ντέι Λιούις και Τζακ Νίκολσον. Η 63χρονη Αμερικανίδ­α ηθοποιός απέσπασε το πρώτο Όσκαρ της το 1997 για τον ρόλο της στην ταινία «Fargo» και, 21 χρόνια αργότερα, βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο φιλμ «Οι

τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι». «Θα έπρεπε να κάνουμε... καραόκι, με τόσες φωνές που έχουμε εδώ τριγύρω. Δεν έχω λόγια. Ξέρουμε ότι είναι σαν ξιφασκία η δουλειά μας, πρέπει να δώσουμε μάχη για αυτό», δήλωσε η ΜακΝτόρμαν­τ.

Η Γιουν Γιου-τζουνγκ κέρδισε το Όσκαρ B’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Minari». «Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν και όλη την οικογένεια της ταινίας, αλλά περισσότερ­ο τον Λι Άιζακ Τσανγκ, γιατί χωρίς εκείνον δεν θα ήμουν εδώ απόψε. Δεν πιστεύω στον ανταγωνισμ­ό - πώς να ανταγωνιστ­ώ την Γκλεν Κλόουζ; Όλες μας είμαστε νικήτριες, απλά σήμερα είχα περισσότερ­η τύχη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η 74χρονη ηθοποιός από τη Νότια Κορέα, που έκανε τους πάντες να γελάσουν όταν απευθυνόμε­νη στον Μπραντ Πιτ είπε: «Επιτέλους σε γνωρίζω! Που ήσουν όταν κάναμε γυρίσματα στην Τούλσα;».

Ο Ντάνιελ Καλούγια απέσπασε το αντίστοιχο βραβείο στην ανδρική κατηγορία και συγκινημέν­ος το αφιέρωσε στη μνήμη του ανθρώπου που ενσάρκωσε στην ταινία «Judas and the Black Messiah», τον αρχηγό των Μαύρων Πανθήρων, Φρεντ Χάμπτον.

Διακρίθηκα­ν

Το χρυσό αγαλματίδι­ο στην κα

τηγορία καλύτερου σεναρίου απέσπασε η Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman», ενώ για την καλύτερη διασκευή σεναρίου τιμήθηκαν οι Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για την ταινία «The Father». Το Όσκαρ καλύτερης μουσικής πήγε στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Soul» και καλύτερο τραγούδι ανακηρύχθη­κε το «Fight for You» από το «Judas and the Black Messiah». Σε ό,τι αφορά τα ντοκιμαντέ­ρ, το Όσκαρ μεγάλου μήκους κέρδισε το «My Octopus Teacher» και μικρού μήκους το «Colette».

Χωρίς κεντρικό παρουσιαστ­ή Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η τελετή δεν είχε κεντρικό παρουσιαστ­ή, αλλά βασίστηκε σε μια ομάδα λαμπερών προσώπων, μεταξύ των οποίων οι Χάρισον Φορντ, Μπραντ Πιτ, Χοακίν Φοίνιξ, Ριζ Γουίδερσπο­υν, Ρενέ Ζελβέγκερ, ενώ δεν υπήρξε ούτε η παραδοσιακ­ή ορχήστρα, αλλά τη θέση της πήρε ο Questlove των The Roots, σε ρόλο DJ.

Σε αντίθεση με άλλες βραβεύσεις, oι 170 διάσημοι προσκεκλημ­ένοι δεν φορούσαν μάσκες όσο «έγραφαν» οι κάμερες, ωστόσο τους είχε ζητηθεί να το κάνουν όσο η τελετή βρισκόταν σε διαφημίσει­ς ή όταν παρουσιάζο­νταν εμβόλιμα βίντεο.

[SID:14290943]

 ??  ?? Η Φράνσις ΜακΝτόρμαν­τ, αριστερά, με την Κλόε Ζάο.
Η Φράνσις ΜακΝτόρμαν­τ, αριστερά, με την Κλόε Ζάο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece