Naftemporiki

Τα σενάρια των ισοβαθμιών για μια θέση στην Ευρώπη

Πώς έχει διαμορφωθε­ί η κατάσταση στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας

- Του Θέμη Τόγια ttogias@ naftempori­ki. gr

Τέσσερις αγωνιστικέ­ς απομένουν για την ολοκλήρωση των πλέι οφ στη Σούπερ Λίγκα, με τέσσερις ομάδες να δίνουν τη δική τους μάχη για τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» της επόμενης αγωνιστική­ς περιόδου. Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι ο Αστέρας Τρίπολης θα είναι η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση (6η), τότε οι ομάδες που «ερίζουν» για τις 2+1 θέσεις (ανάλογα με το τι θα γίνει και στο Κύπελλο Ελλάδας) που δίνουν το «εισιτήριο» για την Ευρώπη είναι οι Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκ­ός.

Μετά την ολοκλήρωση της 6ης αγωνιστική­ς, Άρης και ΠΑΟΚ δείχνουν να βρίσκονται «αγκαλιά» με την ευρωπαϊκή έξοδο, έχοντας επτά βαθμούς διαφορά

από τον πέμπτο της βαθμολογία­ς Παναθηναϊκ­ό (58 έναντι 51), ενώ και η ΑΕΚ έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των «πράσινων» με το +4 που έχει (55 β. έναντι 51). Στο φινάλε των πλέι οφ, πάντως, είναι πολύ πιθανό να παίξουν σημαντικό ρόλο και οι ισοβαθμίες. Ήδη Άρης και ΠΑΟΚ «μοιράζοντα­ι» τη δεύτερη θέση (από 58 β. έκαστος), με τους «κίτρινους» να έχουν το πάνω χέρι.

Όπως έχει ανακοινώσε­ι η Σούπερ Λίγκα από την έναρξη των πλέι οφ και των πλέι άουτ, σε περίπτωση που προκύψει ισοβαθμία δεν μετρούν οι επιπλέον αγώνες, αλλά το σύνολο κανονικής σεζόν και έξτρα διαδικασία­ς. Συγκεκριμέ­να, υπάρχουν τρία κριτήρια που διαχωρίζου­ν τις ομάδες σε περίπτωση ισοβαθμίας:

1. Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσ­ε η καθεμιά σε όλους

τους μεταξύ τους αγώνες του πρωταθλήμα­τος (κατά την κανονική περίοδο και τα πλέι οφ/πλέι άουτ αθροιστικά).

2. Τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισόβαθμων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του πρωταθλήμα­τος (κατά την κανονική περίοδο και τα πλέι οφ/πλέι άουτ αθροιστικά).

3. Τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισόβαθμων ομάδων στην κανονική περίοδο του πρωταθλήμα­τος.

Σε σχέση με τις ενδιαφερόμ­ενες ομάδες, μόνο ένα ζευγάρι έχει «κλείσει» με τους αγώνες του. Η προχθεσινο­βραδινή ισοπαλία στην Τούμπα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκ­ό δίνει προβάδισμα στο «τριφύλλι» σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον «δικέφαλο» του Βορρά. Κι αυτό

διότι στα τέσσερα συνολικά ματς που έδωσαν οι «πράσινοι» με τους «ασπρόμαυρο­υς» στο φετινό πρωτάθλημα μετρούν δύο νίκες, μία ήττα και μία ισοπαλία.

Στα υπόλοιπα ζευγάρια όλα είναι πιθανά. Στην ήδη υπάρχουσα ισοβαθμία Άρη και ΠΑΟΚ επικρατεί ισορροπία τόσο στους βαθμούς στα μεταξύ τους ματς όσο και στα γκολ, με συνέπεια να εμπίπτει στο τρίτο κριτήριο, το οποίο αφορά την καλύτερη θέση στην κανονική διάρκεια και που στην προκειμένη περίπτωση ευνοεί τον Άρη. Οι δύο ομάδες θα συναντηθού­ν για τελευταία φορά στην Τούμπα στις 9/5 και από το αποτέλεσμα του ντέρμπι θα κριθεί ποιος θα έχει το προβάδισμα σε πιθανή ισοβαθμία, όπως θα συμβεί και με τα υπόλοιπα ματς που εκκρεμούν στις τελευταίες αγωνιστικέ­ς. [SID:14290868]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece