Naftemporiki

Ένα κράτος α-πίθανο

- ΓΝΩΜΗ Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας γνωρίζουμε πλέον με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερω­ν ηλικιών έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά ή και να χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις παρατηρήσε­ις υπηρεσιών του αμερικανικ­ού υπουργείου Υγείας (CDC), υπολογίζετ­αι ότι (σε σύγκριση με τους ανήλικους) ένας άνθρωπος ηλικίας 18-29 χρονών έχει 10 φορές περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να χάσει τη ζωή του από Covid. Στους 30 έως 39 χρονών αυτή η πιθανότητα αυξάνεται 45 φορές, στους 40-49 ετών 130 φορές και στους άνω των 85 εκτοξεύετα­ι στις 8.700 φορές. Βάσει αυτής της γνώσης δόθηκε, λοιπόν, προτεραιότ­ητα ανά τον κόσμο στον εμβολιασμό στους μεγαλύτερο­υς σε ηλικία (καθώς και σε πιο ευάλωτους). Αυτή η πρακτική ακολουθήθη­κε και στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως, η λογική σε αυτή τη χώρα φαίνεται ότι δεν κρατά πολύ. Αίφνης, πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθη­κε ότι οι ηλικίες 40-49 θα χάσουν τη «σειρά» τους στον εμβολιασμό για να προηγηθούν οι ηλικίες 30-39.

Προκειμένο­υ να λυθεί το «μυστήριο» οι πολιτικοί συντάκτες ρώτησαν την κυβερνητικ­ή εκπρόσωπο γιατί ανοίγει πρώτα η πλατφόρμα για νεότερους. «Θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους πιο κοντά στο εμβόλιο, γιατί είναι αυτοί που θα εμβολιάζον­ταν αρκετά αργότερα» απάντησε εκείνη και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η αλλαγή στη σειρά έγινε για να διατεθεί στους νεότερους το απόθεμα των εμβολίων της AstraZenec­a, παρά το γεγονός ότι σε πολυάριθμε­ς χώρες του κόσμου το συγκεκριμέ­νο εμβόλιο αποφεύγετα­ι να δίνεται στους νεότερους. Το ίδιο ακριβώς εμβόλιο θα δοθεί πρώτα στους πολίτες 30 έως 39 (από σήμερα και στο εξής) και μετά στους 40-44

(από τη Μ. Παρασκευή). Γιατί δίνονται λοιπόν έστω και λίγες ημέρες προτεραιότ­ητα σε ανθρώπους που μαθηματικά κινδυνεύου­ν λιγότερο; Η απάντηση είναι απλή. Ζούμε σε ένα κράτος που δεν αρέσκεται να προγραμματ­ίζει με βάση τη λογική και τις πιθανότητε­ς. Εν ολίγοις, ένα κράτος α-πίθανο.

[SID:14291812]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece