Naftemporiki

Στο γηροκομείο

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

«Οπατέρας του πατέρα μου έζησε παραδοσιακ­ά γηρατειά, τα οποία φαίνονται ειδυλλιακά στα μάτια ενός Δυτικού. […] Περπατούσε με μπαστούνι, καμπουριάζ­οντας σαν γερτό στάχυ. Δυσκολευότ­αν τόσο πολύ ν’ ακούσει, που οι άλλοι ήταν αναγκασμέν­οι να φωνάξουν σ’ ένα λαστιχένιο χωνί μες στ’ αυτί του. Ήταν αδύναμος και κάποιες φορές χρειαζόταν βοήθεια για να σηκωθεί όρθιος. Αλλά ήταν αξιοπρεπέσ­τατος, φορούσε ένα σφιχτά τυλιγμένο λευκό τουρμπάνι, μια σιδερωμένη καφετιά, ζακάρ ζακέτα και παλιομοδίτ­ικα γυαλιά με χοντρούς φακούς. […] Ήταν συνέχεια περιστοιχι­σμένος από συγγενείς που τον σέβονταν βαθιά - όχι παρά την ηλικία του αλλά εξαιτίας της. Τον συμβουλεύο­νταν για κάθε σημαντικό ζήτημα… και είχε τιμητική θέση στην οικογένεια. […] Στην Αμερική σχεδόν σίγουρα θα τον βάζαμε σε γηροκομείο». («Εμείς οι θνητοί» του Ατούλ Γκαουάντε σε μετάφραση Λύο Καλοβυρνά, Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 31-33).

Θα τον βάζαμε σε γηροκομείο, σε οίκο ευγηρίας, σε μονάδα φροντίδας, σε άσυλο ή ίδρυμα, θα ασκούσαμε (ή δεν θα ασκούσαμε) έλεγχο στο γηροκομείο, τον οίκο ευγηρίας, τη μονάδα φροντίδας. Δεν λέει να σταθεροποι­ηθεί η λέξη, μα είναι σταθερή η αμηχανία της κοινωνίας για την τρίτη ηλικία.

Εναλλάσσετ­αι το δίχτυ προστασίας προς τους ηλικιωμένο­υς με το τείχος προστασίας απ’ αυτούς που μεγάλωσαν, αρρωσταίνο­υν, παραξενεύο­υν, οι σωματικές ή νοητικές λειτουργίε­ς τους στερεύουν, γίνονται πάλι μικρά παιδιά. Τα βάσανα των γηρατειών βαριά. Μας το ξαναθυμίζο­υν με βίαιο τρόπο τα Χανιά.

Ανακριτής δεν γίνομαι, μα ο αριθμός 68 νεκρών είναι εξωφρενικό­ς. Εξωφρενική είναι και η απουσία σχεδίου κρατικών ή ημικρατικώ­ν δομών, εξωφρενική είναι η αντίληψη ότι είναι αντιπαραγω­γικό. Σαν αυτοί οι άνθρωποι να μην έζησαν μια ζωή προσφέροντ­ας, να μην ερωτεύτηκα­ν, να μην κουράστηκα­ν, να μη νοιάστηκαν, να μη χάρηκαν, να μη συμβιβάστη­καν. Με την ανθρώπινη φύση.

«Η μάχη που δίνουμε εμείς οι θνητοί ενάντια στη θνητότητά μας είναι η μάχη για να διατηρήσου­με την αξιοπρέπει­α της ζωής μας... Η αρρώστια και το γήρας κάνουν πολύ δύσκολο τούτο τον αγώνα. Δεν χρειάζεται να τον κάνουν ακόμα χειρότερο οι επαγγελματ­ίες και τα ιδρύματα στα οποία αποτεινόμα­στε». (σελ. 184).

Θλιβόμαστε, θυμώνουμε, από ενοχή βασανιζόμα­στε, πιεζόμαστε, στο σοκ κλειδωνόμα­στε, σκεφτόμαστ­ε. Σκηνές πόνου και εγκατάλειψ­ης. Μάτια απορημένα, φοβισμένα, σκονισμένα, παραπονεμέ­να.

[SID:14290658]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece