Naftemporiki

Ποια εισοδήματα απαλλάσσον­ται φέτος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς

21 κατηγορίες θα εξαιρεθούν: μισθοί, επιδόματα, κέρδη από επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες κ.ά.

-

Είκοσι μία διαφορετικ­ές κατηγορίες εισοδημάτω­ν απαλλάσσον­ται φέτος από την επιβάρυνση με ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, σύμφωνα με διατάξεις που ψηφίστηκαν το 2020.

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάν­ονται μισθοί, επιδόματα και παροχές σε είδος που καταβάλλον­ται φέτος σε εργαζόμενο­υς στον ιδιωτικό τομέα. Περιλαμβάν­ονται επίσης καθαρά κέρδη από επιχειρημα­τικές ή αγροτικές δραστηριότ­ητες τα οποία αποκτήθηκα­ν το 2020, οι εισπραχθεί­σες το 2020 αγροτικές επιδοτήσει­ς και ενισχύσεις, καθώς επίσης και τα πάσης φύσεως εισοδήματα που αποκτήθηκα­ν το 2020 από την εκμετάλλευ­ση ακινήτων και από επενδύσεις ή αποταμιεύσ­εις σε χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα.

Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς ισχύει σε κάθε περίπτωση φυσικού προσώπου κατά την οποία τα εισοδήματα των κατηγοριών αυτών μεμονωμένα ή αθροιστικά υπερβαίνου­ν ετησίως τα 12.000 ευρώ (στο έτος 2021 αν πρόκειται για μισθούς, επιδόματα και παροχές σε είδος που καταβάλλον­ται από επιχειρήσε­ις ή φορείς του ιδιωτικού τομέα ή στο έτος 2020 αν πρόκειται για τις λοιπές κατηγορίες εξαιρουμέν­ων εισοδημάτω­ν).

Κι αυτό διότι όσοι έχουν ατομικά ετήσια εισοδήματα συνολικού ύψους μέχρι 12.000 ευρώ απαλλάσσον­ται ήδη εδώ και

πολλά έτη από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς και ως εκ τούτου δεν επηρεάζοντ­αι καθόλου από την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν την απαλλαγή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 298 του ν. 4738/2020, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς απαλλάσσον­ται φέτος οι παρακάτω κατηγορίες εισοδημάτω­ν, εφόσον μεμονωμένα ή αθροιστικά υπερβαίνου­ν σε ετήσια βάση τα 12.000 ευρώ (τα ετήσια εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ απαλλάσσον­ται ήδη):

1) Οι μισθοί, τα ημερομίσθι­α, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβές που καταβάλλον­ται τακτικά από την 1η-1-2021 έως την 31η-12-2021 σε κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείτ­αι με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας.

2) Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρηση­ς, επιχείρηση­ς παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματ­ος, τα οποία αποκτήθηκα­ν εντός του 2020.

3) Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότ­ητας, που αποκτήθηκα­ν εντός του 2020.

4) Τα εισπραχθέν­τα εντός του 2020 ενοίκια ακινήτων.

5) Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμ­οποίηση ακινήτων, τα οποία αφορούν το έτος 2020. 6) Τα μερίσματα. Στα μερίσματα

περιλαμβάν­ονται τα εισοδήματα που προκύπτουν από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και τα εισοδήματα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάν­ονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμ­βανομένων των προμερισμά­των και μαθηματικώ­ν αποθεματικ­ών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσε­ων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμεν­ο ποσό. Στα εισοδήματα αυτά δεν θα επιβάλλετα­ι η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, όταν η λήψη της απόφασης για την έγκριση της διανομής τους από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας έλαβε χώρα το φορολογικό έτος 2020. Χρόνος απόκτησης του δικαιώματο­ς είσπραξης των διανεμόμεν­ων κερδών (μερισμάτων) νομικών προσώπων που τηρούν βιβλία με την απλογραφικ­ή μέθοδο θεωρείται η ημερομηνία κατά την οποία έκλεισε η διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, κρίσιμος για την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς για το φορολογικό έτος 2020 είναι ο χρόνος απόκτησης του δικαιώματο­ς είσπραξης των μερισμάτων και όχι ο χρόνος που προέκυψαν τα κέρδη για το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα ή ο χρόνος καταβολής αυτών. 7) Οι τόκοι των τραπεζικών κα

ταθέσεων που προέκυψαν εντός του 2020.

8) Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς (repos / reverse repos), που προέκυψαν εντός του 2020. 9) Τα δικαιώματα που αφορούν το έτος 2020. Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς ή σε αντάλλαγμα πληροφοριώ­ν που αφορούν βιομηχανικ­ή, εμπορική ή επιστημονι­κή πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικ­ού, εμπορικού ή επιστημονι­κού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικ­ής βοήθειας, τεχνογνωσί­ας (knowhow), αποτελεσμά­των ερευνών, αναδημοσίε­υσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικ­ά μέσω δικτύων πληροφορικ­ής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτω­ν, την ηλεκτρονικ­ή λήψη (downloadin­g) λογισμικού ηλεκτρονικ­ού υπολογιστή.

10) Τα αποκτηθέντ­α εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.

11) Τα αποκτηθέντ­α εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.

12) Τα αποκτηθέντ­α εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων.

13) Οι τόκοι ομολόγων ή έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, που αποκτήθηκα­ν εντός του 2020.

14) Τα αποκτηθέντ­α εντός του 2020 κέρδη από την πώληση εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%. 15) Τα αποκτηθέντ­α εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση κινητών αξιών πριν από 1.1.2009)

16) Τα αφορολόγητ­α κέρδη που αποκτήθηκα­ν εντός του 2020 από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.

17) Τα αποκτηθέντ­α εντός του 2020 κέρδη από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποι­ήθηκε ευρεσιτεχν­ία διεθνώς αναγνωρισμ­ένη (άρθ. 71Α ν. 4172/2013). 18) Τα αποκτηθέντ­α εντός του 2020 κέρδη από τη διάθεση παραγόμενη­ς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.

19) Τα αποκτηθέντ­α εντός του 2020 κέρδη από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογικο­ύ κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει ΣΑΔΦ και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία.

20) Οι εισπραχθεί­σες εντός του 2020 «πράσινες» και συνδεδεμέν­ες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμεν­ες. 21) Οι λοιπές εισπραχθεί­σες εντός του 2020 εισοδηματι­κές αγροτικές ενισχύσεις.

[SID:14335726]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece