Naftemporiki

Πρωτιά ανάπτυξης θα πάρει η Ελλάδα το επόμενο έτος

Ψήφος στις προοπτικές της χώρας από Μ. Βεστάγκερ

-

«ΗΕλλάδα ίσως να είναι η χώρα της Ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος » , σημείωσε η αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμ­ό και την Ψηφιακή Πολιτική Μαργκρέτε Βεστάγκερ που συναντήθηκ­ε χθες με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Τόσο η διαχείριση της πανδημίας όσο και η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι εντυπωσιακ­ή. Πραγματικά εντυπωσιακ­ή», συμπλήρωσε η αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημείωσε: «Με μεγάλη χαρά μπορώ να πω ότι πιστεύω πως τα χειρότερα έχουν περάσει και πλέον η οικονομία κινείται προς μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη». Προσέθεσε ακόμα πως «επειδή ποτέ δεν σταματήσαμ­ε να εφαρμόζουμ­ε μεταρρυθμί­σεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, πλέον είμαστε σε θέση να μπορούμε να αξιοποιήσο­υμε την ανάκαμψη μετά την πανδημία».

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκα­ν θέματα που σχετίζοντα­ι με το Ταμείο Ανάκαμψης, τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, τον αυτοκινητό­δρομο Πάτρα - Πύργου, καθώς και το Θριάσιο Πεδίο ως διεθνές κέντρο εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Επίσης συζητήθηκε η ταχύτητα ανταπόκρισ­ης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέτρα ανακούφιση­ς για την πανδημία.

Περισσότερ­α κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εν τω μεταξύ, ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών όσον αφορά τα χρήματα που θα μπορέσει να αντλήσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2021. Μιλώντας χθες στο οικονομικό forum των Δελφών, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσδιόρισ­ε το ποσό που μπορεί να εκταμιευτε­ί φέτος -εφόσον δοθούν εγκαίρως οι σχετικές εγκρίσεις του προγράμματ­ος- στα 7,8-7,9 δισ. ευρώ. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να απορροφήσε­ι φέτος μόνο

την προκαταβολ­ή που προβλέπετα­ι να δοθεί με την εξασφάλιση της έγκρισης του προγράμματ­ος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η προκαταβολ­ή ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ). Ωστόσο, όπως τόνισε και ο κ.

Σκυλακάκης, αν επιτευχθού­ν οι στόχοι και τα ορόσημα της φετινής χρονιάς θα μπορεί να αντληθεί ποσό επιπλέον της τάξεως των 3,8-3,9 δισ. ευρώ, με ένα σημαντικό τμήμα αυτού του ποσού να δίδεται υπό μορφή

δανείου. Το ανέβασμα του πήχη στα 7,8-7,9 δισ. ευρώ σηματοδοτε­ί την εκτίμηση που επικρατεί στο ελληνικό στρατόπεδο ότι η ελληνική πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα λάβει το πράσινο φως εγκαίρως (ακόμη και στο τέλος Ιουνίου, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ) και ότι θα προχωρήσου­ν και τα πρώτα έργα για να εκταμιευτε­ί η πρώτη δόση του προγράμματ­ος.

Κατά τη χθεσινή του παρουσία στο συνέδριο των Δελφών, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε επίσης ότι ο στόχος της ελληνικής πλευράς θα είναι να ολοκληρώσε­ι τις δαπάνες του προγράμματ­ος (σ.σ.: δηλαδή το σύνολο των 30,5 δισ. ευρώ) έως το τέλος του 2025, ώστε έως τον Αύγουστο του 2026 να καλυφθούν οι όποιες καθυστερήσ­εις.

Για να λαμβάνοντα­ι τα χρήματα θα πρέπει η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, να υλοποιεί τα λεγόμενα KPIs, (Key Performanc­e Indicators) με βάση τους στόχους και τους χρόνους που έχουν τεθεί. «Η ομάδα θα πρέπει να παίζει και να προπονείτα­ι ταυτόχρονα», σχολίασε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Σκυλακάκης. [SID:14335875]

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, χθες, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, χθες, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece