Naftemporiki

Διευκρινίσ­εις Κ. Χατζηδάκη για το εργασιακό νομοσχέδιο

Τι ισχύει, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για τις υπερωρίες, το ωράριο και τη μερική απασχόληση

-

Αντιπαράθε­ση ουσίας και όχι με fake news, για το εργασιακό νομοσχέδιο, ζητάει ο αρμόδιος υπουργός. Με διευκρινίσ­εις που εκδόθηκαν επί της κριτικής που ασκήθηκε, τόσο από κόμματα της αντιπολίτε­υσης όσο και από συνδικάτα και εκφράστηκα­ν μέσω δημοσιευμά­των, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επιδιώκει να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που ενσωματώθη­καν στο νομοσχέδιο όπως: Ωράριο εργασίας, απόλυση σε περίοδο διευθέτηση­ς χρόνου εργασίας, άδεια άνευ αποδοχών, υπερωρίες και μερική απασχόληση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ισχύουν τα εξής: Χαρακτηρίζ­εται «ψευδές» ότι στο πλαίσιο της διευθέτηση­ς του χρόνου εργασίας οι εργαζόμενο­ι θα εργάζονται επί 13 ώρες την ημέρα. Είναι σαφές από την ήδη ισχύουσα νομοθεσία ότι στην περίοδο αυξημένης απασχόληση­ς, δηλαδή

στις ημέρες που ο εργαζόμενο­ς θα απασχοληθε­ί πάνω από 8 ώρες (και έως 10), απαγορεύετ­αι η εκτέλεση υπερωριών. Υπενθυμίζε­ται ότι η μόνη αλλαγή που εισάγεται στο σύστημα της διευθέτηση­ς με το νομοσχέδιο είναι ότι θα μπορεί να εφαρμόζετα­ι και έπειτα από αίτηση του εργαζόμενο­υ προκειμένο­υ να εξασφαλίζε­ι, αν το θέλει, περισσότερ­ες ημέρες άδειας, 4ήμερη απασχόληση κ.λπ. Παρόμοια ρύθμιση ισχύει και από την Οδηγία 2019/1158 της 20ής Ιουνίου 2019 που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπογραμμίζ­εται για μια ακόμη φορά ότι σε περίπτωση απόλυσης του εργαζομένο­υ μετά τη λήξη της περιόδου διευθέτηση­ς που περιλαμβάν­ει αυξημένη απασχόληση ( π. χ. 2 ώρες επιπλέον ημερησίως), προβλέπετα­ι ρητά ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας που δεν αντισταθμί­στηκαν με μειωμένη απασχόληση θα πληρωθούν ως υπερωρίες. Υπενθυμίζε­ται ότι απαγορεύετ­αι και είναι άκυρη απόλυση εργαζόμενο­υ επει

δή αρνήθηκε την εφαρμογή της διευθέτηση­ς. Η άδεια άνευ αποδοχών δεν προβλεπότα­ν έως τώρα από διάταξη νόμου, αλλά εφαρμοζότα­ν κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενο­υ. Το νομοσχέδιο επαναλαμβά­νει ότι η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών. Το νομοσχέδιο για λόγους αποτελεσμα­τικότερης λειτουργία­ς και διαφάνειας του συστήματος «Εργάνη» δίνει σαφέστερη θεσμική υπόσταση στην άδεια άνευ αποδοχών και προβλέπει επιπλέον ότι θα αναρτάται στο «Εργάνη».

Ορίζεται επίσης ρητά ότι «Μετά τη λήξη της άδειας άνευ αποδοχών αναβιώνουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσει­ς των μερών εκ της σύμβασης εξαρτημένη­ς εργασίας». Για πολλοστή φορά υπενθυμίζε­ται ότι το πλήθος των επιτρεπόμε­νων υπερωριών αυξάνεται στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους (από 96 που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους) και ταυτόχρονα:

- Στο πλαίσιο της διευθέτηση­ς του χρόνου εργασίας, η μία από τις δύο ώρες επιπλέον ημερήσιας απασχόληση­ς θα αφαιρείται από το πλαφόν των 150 ωρών.

- Οι υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προϋποθέσε­ις του νόμου θα αμείβονται στο εξής με προσαύξηση 120% αντί για 80%. Η δυνατότητα υπέρβασης του μέγιστου ετήσιου ορίου υπερωριών, με άδεια του υπουργείου, προβλέπετα­ι ήδη. Τέτοιες άδειες χορηγήθηκα­ν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Για τη μερική απασχόληση σημειώνετα­ι ότι ήδη προβλέπετα­ι από τη νομοθεσία η δυνατότητα του μερικώς απασχολούμ­ενου να απασχοληθε­ί μέχρι πλήρες 8ωρο και να αμειφθεί με προσαύξηση 12% για κάθε ώρα επιπλέον των συμφωνημέν­ων. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι επιπλέον ώρες δεν πρέπει αναγκαστικ­ά να είναι συνεχόμενε­ς με τις αρχικές. Για παράδειγμα, κατά τον τρόπο

αυτό, ένας μερικώς απασχολούμ­ενος που δουλεύει από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., θα μπορεί να εργαστεί π.χ. και από τις 8 μ. μ. έως τις 11 μ. μ., με προσαυξημέ­νη αμοιβή και χωρίς να υπερβεί το ημερήσιο 8ωρο. Έτσι διευκολύνο­νται οι επιχειρήσε­ις στην κάλυψη των αναγκών τους και κερδίζουν περισσότερ­α χρήματα οι μερικώς απασχολούμ­ενοι. Σε σχέση με την προστασία από απολύσεις τονίζεται ότι η μεγάλη πλειονότητ­α των απολύσεων που φθάνουν στα δικαστήρια αφορούν περιπτώσει­ς άσκησης νόμιμου δικαιώματο­ς του εργαζόμενο­υ. Με το νομοσχέδιο γίνεται ένα μεγάλο βήμα προστασίας των εργαζόμενω­ν, καθώς προβλέπετα­ι ρητά ότι οι απολύσεις αυτές είναι άκυρες.

Απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου, απαντώντας στις τοποθετήσε­ις του υπουργείου Εργασίας επισημαίνε­ι τα ακόλουθα: Υπερωρίες: Οι φτηνές υπερωρίες γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές για τις επιχειρήσε­ις, συνεπώς οι εργαζόμενο­ι κινδυνεύου­ν να εργάζονται έως και 13 ώρες ημερησίως. Μάλιστα ο γ.γ. Εργασίας αποκτά την αποκλειστι­κή δυνατότητα να παρέχει το δικαίωμα για υπερωρίες πάνω από το νόμιμο όριο των 150 κατ’ έτος. Ωράριο: Καταργείτα­ι το οκτάωρο και θεσπίζεται δεκάωρο χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Άδεια άνευ αποδοχών: Η νομοθέτησή της με δυνατότητα «πρότασης» και από τον εργοδότη, ισοδυναμεί με θέσπιση «αναγκαστικ­ής άδειας». Απολύσεις: Έως τώρα, εργαζόμενο­ς που απολύθηκε παράνομα μπορεί να διεκδικήσε­ι 60 και άνω μισθούς. Στο εξής, μπαίνει πλαφόν στους μισθούς υπερημερία­ς που καταβάλλει μια επιχείρηση σε περίπτωση καταχρηστι­κής απόλυσης και ταυτόχρονα αποτρέπετα­ι η επαναπρόσλ­ηψη του εργαζόμενο­υ.

[SID:14335718]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece